MENIU

Război Ucraina. Serviciile de informații britanice: „Rusia a pierdut aproape 60.000 de soldați în Ucraina”

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Ministerul rus al Apărării și forțele companiilor militare private au pierdut  175-200 de mii de oameni de la începutul invaziei Ucrainei. Dintre aceștia, 40-60 de mii au fost uciși, potrivit unui raport de informații din Marea Britanie.

„După standardele moderne, aceste cifre reprezintă un raport ridicat între morți și răniți. Acest lucru se datorează aproape sigur sprijinului medical extrem de primitiv al majorității forțelor ”, a spus serviciile de informații.

Agenția notează că  nivelul pierderilor a început să crească brusc din septembrie - după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea. Cel mai adesea, soldații sunt uciși sau răniți de focul artileriei ucrainene.

În ceea ce privește Wagner PMC, potrivit Ministerului Britanic al Apărării, acesta a pierdut deja jumătate din prizonierii recrutați pentru război.

Până la 12 februarie, 14.093 de militari ruși au murit de la începutul invaziei Ucrainei,  potrivit  Mediazona și BBC, pe baza datelor din surse deschise. Doar din 29 ianuarie până pe 12 februarie s-a putut confirma decesul a 1555 de persoane. În același timp, războiul a luat viețile a peste 1000 de mobilizați.

Jurnaliştii notează că, în acest moment, mobilizaţii, voluntarii şi mercenarii PMC Wagner, inclusiv prizonierii, sunt categoriile cele mai vulnerabile, din moment ce majoritatea au o pregătire minimă. Împreună, ei reprezintă 25% din numărul total de morți. Pierderile totale iremediabile ale Rusiei, adică numărul celor care sunt scoși din acțiune din cauza rănilor, morții sau dispăruților, poate totaliza aproximativ 120.000 de militari.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe 17 februarie, armata rusă a pierdut peste 141 de mii de oameni. Statele Unite, în cea mai recentă estimare, oferă o cifră de 200 de mii. Pe 20 ianuarie, șeful Statului Major Comun al Armatei Americane, generalul Mark Milley,  a declarat că pierderile Rusiei în numărul de uciși și răniți depășesc semnificativ 100 de mii de oameni.

Ministerul rus al Apărării a raportat oficial ultima dată pierderi pe 21 septembrie 2022, când a fost anunțată mobilizarea. Potrivit șefului departamentului, Serghei Șoigu, 5.937 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina la acel moment.