MENIU

Război Ucraina. Rușii fug cu barca în Alaska pentru a scăpa de mobilizarea lui Putin

Doi ruși au vrut să fugă în Alaska de mobilizarea lui Putin. Foto/Profimedia

Mobilizarea ordonată de Vladimir Putin a pus pe fugă nu mai puțin de 1 milion de bărbați apți pentru serviciul militar. Așa este și cazul a doi locuitori din Chukotka. Aceștia au încercat să fugă cu barca în SUA, fiind opriți în drumul către Alaska pe insula Sf. Lawrence.

Pe insula Sf. Lawrence, aparținând statului Alaska, au fost reținuți doi ruși care, potrivit acestora, au venit cu barca din Chukotka.

Potrivit sursei de știri din Alaska, rușii au aterizat pe insulă marți, 4 octombrie. Ei le-au spus locuitorilor locali că au venit cu barca din satul Egvekinot din Chukotka, care se află la aproximativ 500 de kilometri de Insula Sf. Lawrence pe mare. Potrivit locuitorilor locali, rușii le-au spus că fug de serviciul militar.

Oamenii care au ajuns pe insula Sf. Lawrence au fost reținuți. Mai întâi au fost în orașul Gambell de pe insulă, apoi au fost trimiși la Anchorage - cel mai mare oraș din Alaska. Acolo au fost preluați de reprezentanți ai autorităților federale, care, în special, vor trebui să stabilească dacă rușii au încălcat regulile de trecere a frontierei SUA și dacă au dreptul de a se afla în țară.

Guvernatorul Alaska, Mike Dunleavy, a spus, la rândul său, că, conform datelor disponibile, vorbim despre un caz izolat. Autoritățile statului, a spus el, nu se așteaptă la un flux constant de migranți din Rusia.

După ce „mobilizarea parțială” a fost anunțată în Rusia pe 21 septembrie, numărul persoanelor care părăsesc țara a crescut semnificativ. S-au epuizat cozile la granițele terestre și biletele pentru zboruri, în principal către cele mai apropiate țări fără viză.

 
Mai multe articole despre:
rusia mobilizare alaska chukotka