MENIU

Război Ucraina. Rusia are probleme. Kievul, aproape de recâștigarea zonei Herson

Razboi Ucraina. Profi Media

Forțele Armate ale Ucrainei ar putea, în următoarele câteva săptămâni, să elibereze partea de vest a regiunii Herson, care este situată pe malul drept al Niprului, scriu analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) într-un nou raport.

Experții estimează că Rusia se pregătește pentru o retragere mai controlată din partea de vest a regiunii Herson pentru a evita zborul haotic care a marcat retragerea din Harkov la începutul lunii septembrie. Pe malul drept al Niprului, armata rusă are o grupare mai pregătită de luptă și mai numeroasă, întărită de unități aeropurtate și Armata 1 de tancuri de gardă.

În ciuda faptului că forțele ruse rețin contraofensiva ucraineană, acestea au probleme tot mai mari cu aprovizionarea cu alimente prin Nipru. Forțele armate ale Ucrainei continuă să atace liniile de aprovizionare și să pună presiune pe primele linii, ceea ce face ca retragerea trupelor ruse să fie inevitabilă în următoarele săptămâni, spun experții ISW. Singurul lucru pe care trupele ruse îl pot influența este ritmul ofensivei Ucrainei.

„Câștigurile ucrainene pot fi încă lente dacă forțele ruse își mențin coeziunea, dar ar putea, de asemenea, să accelereze semnificativ dacă forțele ruse încep să se retragă”, concluzionează analiștii.

Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în sud se desfășoară de la sfârșitul lunii august și se dezvoltă mai lent decât în ​​regiunea Harkov, unde frontul rus s-a prăbușit într-o săptămână, iar forțele ucrainene au reușit să elibereze rapid 8 mii. metri patrati. km de teritoriu. Statele Unite au fost surprinse de cât de repede a recâștigat Ucraina 10% din teritoriul ocupat de la începutul războiului, dar nu se așteaptă la același ritm de avans în sud.

Aleksey Arestovich, un consilier al șefului biroului președintelui ucrainean, a avertizat și el că ofensiva va fi „o operațiune lentă de distrugere a inamicului”. Potrivit lui Michael Kofman, expert la think tank-ul CNA, perioada actuală poate fi numită „o fereastră de oportunitate” pentru Ucraina, care a preluat inițiativa.

În ajunul șefului regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a spus că, după capturarea orașului Liman de pe malul estic al râurilor Seversky Doneț și Oskol, pentru care acum se luptă, armata ucraineană poate începe „de-ocuparea”. din regiunea Lugansk”.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident herson