MENIU

Război Ucraina. Putin ezită deplasările în străinătate, chiar și în țările „prietenoase”, după emiterea mandatului de arestare de la Haga

Putin ezită deplasările în străinătate, chiar și în țările „prietenoase”. Foto/Profimedia

Președintele rus evită deplasările în afara țării, chiar și în state considerate „prietenoase” și care nu ar pune în aplicare mandatul internațional de arestare emis de Tribunalul Internațional Penal de la Haga.

Vladimir Putin continuă să refuze călătoriile internaționale după un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională de la Haga și amenințări din partea serviciilor de securitate ale Ucrainei, care l-au numit pe președintele rus ținta numărul unu.

După ce în aprilie a refuzat să meargă în Turcia pentru ceremonia de deschidere a centralei nucleare Akkuyu construită de Rosatom, Putin nu a îndrăznit să meargă într-o altă țară considerată oficial „prietenoasă” de către autoritățile ruse.

Președintele rus nu va călători în India pentru summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, programat pentru 4 iulie, relatează The Hindu, citând o declarație a organizatorilor evenimentului.

Summitul, programat inițial ca o întâlnire față în față a liderilor celor mai mari state din Asia, inclusiv președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi, va avea loc prin link video. Potrivit surselor The Hindu, explicația oficială constă în dificultățile de coordonare a programelor. În plus, războiul din Ucraina și-a luat tributul, aruncând o umbră asupra potențialei prezențe a lui Putin la summit.

Deși India nu este membră a CPI și nu este obligată să-l aresteze pe Putin dacă apare pe teritoriul său, mandatul de la Haga a influențat decizia președintelui rus, coroborat cu atacurile cu drone asupra Moscovei, o sursă de rang înalt din parlamentul rus. a spus Layout.

„Dacă Putin nu merge în India, atunci asta se datorează, desigur, mandatului”, a spus el. Potrivit sursei, Putin nu se simte suficient de în siguranță și încearcă să minimizeze riscurile pentru el însuși după ce dronele ucrainene i-au atacat două reședințe într-o lună - la Kremlin și Novo-Ogaryovo.

„Nu există niciun sentiment de securitate (pentru președinte)”, a declarat o sursă de la Nestka.

Putin continuă să se gândească dacă să meargă sau nu la viitorul summit BRICS din septembrie din Africa de Sud, care, spre deosebire de India, a ratificat Statutul de la Roma, principalul document prin care lucrează CPI. Cu o zi înainte, Ministerul de Externe din Africa de Sud a anunțat că va acorda imunitate diplomatică tuturor participanților la eveniment. Cu toate acestea, această imunitate „nu are prioritate față de niciun mandat care ar putea fi emis de orice tribunal internațional împotriva oricărui participant la conferință”, a subliniat departamentul.

De la începutul războiului din Ucraina, Putin a călătorit în afara Rusiei de 10 ori, în special, pentru a participa la summitul SCO, desfășurat la mijlocul lunii septembrie în Uzbekistan. Dar după emiterea mandatului ICC, călătoriile în străinătate s-au oprit complet.

„Diferitele opțiuni” pentru participarea lui Putin la summitul SCO din iulie sunt în curs de elaborare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la un briefing de miercuri. „În orice caz, Rusia va fi reprezentată la nivelul corespunzător”, a asigurat el.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident putin