MENIU

Război Ucraina. O dronă ucraineană a explodat lângă reședința lui Putin din Soci

Atac cu drone aproape de reședința de vară a lui Putin. Foto/Profimedia

O dronă kamikaze care a lovit  un depozit de petrol din Adler a explodat la doar 48 de kilometri de reședința Bocharov Ruchey a președintelui rus Vladimir Putin, scrie Metro.

Șeful statului folosește adesea această reședință, mai ales în sezonul cald. În weekend, s  -a întâlnit acolo cu președintele belarus Alexandru Lukașenko. Este prima dată când o dronă zboară atât de aproape de această reședință. Lovitura a lovit o zonă care  se află la aproximativ 550 km de cel mai apropiat teritoriu controlat de ucraineană.

Un rezervor de combustibil de pe teritoriul unui depozit de petrol Rosneft de lângă aeroportul Adler a luat foc miercuri dimineață devreme. Potrivit guvernatorului Teritoriului Krasnodar, Veniamin Kondratyev, suprafața incendiului a fost de 96 de metri pătrați. Nici un rău făcut.

Canalele de telegramă pro-Kremlin Mash și Shot au raportat că incendiul a fost rezultatul unui atac cu drone. Baza a publicat o fotografie a epavei dronei.

Aceasta este a patra încercare a UAV-urilor de a ataca reședința oficială a președintelui. Prima a avut loc pe 3 mai, când două drone au lovit simultan Kremlinul. Autoritățile ruse au numit  atacul un „atac” asupra lui Putin.

După aceasta, dronele au fost doborâte pe 30 mai la doar 10 kilometri de a doua reședință capitală a șefului statului, Novo-Ogarevo, și în momentul în care acesta se afla în ea. Un interlocutor apropiat de Kremlin a declarat pentru The Moscow Times că Putin a fost trezit dimineața devreme de către serviciul de securitate din cauza unei amenințări aeriene.

Pe 5 septembrie, o dronă a încercat să atace reședința prezidențială „Rus” din satul Zavidovo, regiunea Tver. Dispozitivul a fost doborât de sistemele de apărare aeriană.

Autoritățile ruse au început să se pregătească pentru atacuri asupra reședințelor lui Putin încă din iarnă, când ucrainenii au atacat aerodromurile militare Engels și Dyaghilevo din regiunile Saratov și Ryazan.

În ianuarie, sistemele de rachete și tunuri antiaeriene Pantsir-S1 au apărut pe clădirile din apropierea Kremlinului din centrul Moscovei, precum și la 10 kilometri de Novo-Ogarevo, lângă satul Zarechye. Un alt Pantsir-S1 a fost depistat lângă reședința lui Putin din nord-vestul regiunii Novgorod.

După ce Putin însuși a spus în ziua atacului din 30 mai că există „ceva la care să lucrăm” în ceea ce privește sistemele de apărare aeriană, autoritățile au întărit apărarea în locurile sale de reședință. De asemenea, complexele Pantsir-S1 au fost desfășurate  în apropierea reședinței secrete a președintelui din Krasnaya Polyana, unde merge la schi.