MENIU

Război Ucraina. Mărturii din infern. Ce înseamnă tortura în captivitatea rusă

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Un locuitor al orașului ucrainean Balakleya a povestit pentru BBC cum el și alți deținuți au fost torturați în captivitate rusă. Orașul a fost ocupat de armata rusă la începutul lunii martie și eliberat de Forțele Armate ale Ucrainei pe 8 septembrie.

Artiom, pe numele său, a spus că a petrecut mai mult de 40 de zile în captivitate rusă. El, ca și alți prizonieri, a fost ținut în clădirea poliției locale. Potrivit lui Artiom, a auzit țipetele oamenilor torturați de ruși din celulele vecine. În opinia sa, militarii nu au pornit în mod deliberat sistemul de ventilație zgomotos pentru ca toți prizonierii să poată auzi bine țipetele. Artem a povestit cum a fost torturat cu curent electric.

Am fost forțat să ridic două fire. Acolo era un generator. Cu cât se învârtea mai repede, cu atât tensiunea este mai mare. Ei au spus: „Dă drumul la fire – ai terminat”. Apoi au început să pună întrebări. Au spus că mint - și generatorul a început să se rotească mai repede.

Artyom a spus că a fost reținut după ce armata rusă a găsit o fotografie a fratelui său, un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei, în uniformă militară. Potrivit lui Artem, unul dintre prizonieri a fost reținut timp de 25 de zile pentru că la el a fost găsit un steag ucrainean.

Cuvintele lui Artyom au fost confirmate de directorul unei școli locale pe nume Tatyana, care a petrecut trei zile în secția de poliție. Ea a spus că a auzit și țipete din alte celule.

Jurnaliştii au vizitat clădirea secţiei de poliţie. Pe peretele uneia dintre chilii au găsit textul rugăciunii „Tatăl nostru” și notițe despre câte zile trecuseră în arest. Potrivit poliției ucrainene, autoritățile de ocupație au reținut până la opt persoane în celule destinate pentru doi.

La sfârșitul lunii august, Ucraina a lansat o contraofensivă de amploare. Pe 11 septembrie, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zalujni  a anunțat că Ucraina a returnat peste trei mii de kilometri pătrați de teritoriu sub controlul său. Pe 13 septembrie, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Anna Malyar a raportat că Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat cel puțin 300 de așezări în regiunea Harkov de la începutul lunii septembrie.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident