MENIU

Război Ucraina. Kremlinul exclude, în momentul de față, orice negocieri de pace cu Kievul

Războiul din Ucraina va continua mult, spun rușii. Foto/Profimedia

Rusia exclude, cel puțin în momentul de față, orice negocieri de pace cu Ucraina. „Planul de pace propus de Kiev este absurd şi exclude Rusia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"Considerăm realmente chestiunea negocierilor ca nerelevantă în acest moment", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a menţionat că Marea Britanie a zădărnicit şansele unui acord de pace în 2022 făcând presiuni asupra Kievului să refuze un proiect de acord, la scurt timp după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina.

"După aceea, nu au existat condiţiile necesare pentru negocieri, şi cu atât mai puţin după ce Ucraina a interzis practic legal orice negocieri cu partea rusă", a spus Peskov.

În octombrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a declarat oficial ca "imposibilă" perspectiva desfăşurării de negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acest lucru s-a întâmplat după ce Rusia a susţinut că a anexat patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei, aminteşte Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai explicat miercuri că planul de pace al lui Zelenski, cunoscut şi ca "formula de pace" a acestuia, este inadecvat întrucât urmăreşte să se ajungă la pace fără participarea Rusiei.

"Este un proces puţin spus absurd", a notat Peskov.

Planul de pace în zece puncte al lui Zelenski face apel la retragerea trupelor ruse, încetarea ostilităţilor şi restabilirea graniţelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, menţionează Reuters