MENIU

Război Ucraina. Decizii radicale luate de președintele Zelenski

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Președintele Ucrainei i-a dat afară pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei. Momentan, Volodimir Zelenski nu a motivat aceste demiteri.

Ordinele de demitere a șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, și a procurorului general Irina Venediktova, care conduce efortul de urmărire penală a crimelor de război comise de ruşi în Ucraina, au fost publicate pe site-ul oficial al președintelui.

Preşedintele Volodimir Zelenski nu a motivat până la ora transmiterii acestei ştiri aceste demiteri.

La sfârşitul lunii iunie, Politico relata că Zelenski caută să îl înlocuiască pe Bakanov condus cu o persoană mai potrivită pentru a fi șeful agenției de spionaj a Ucrainei pe timp de război, potrivit a patru oficiali apropiați președintelui și unui diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la reformele necesare pentru modernizarea SBU.

Mulți oameni politici de la Kiev au spus că Ivan Bakanovnu a reușit să răspundă la invazia Rusiei din 24 februarie și nu a reușit să comande în mod corespunzător uriașul său departament de peste 30.000 de agenți.

Numirea lui Bakanov în 2019 a fost criticată de partidele de opoziție, care au spus că o persoană cu trecutul său nu este potrivită pentru a conduce principala agenție de colectare de informații.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident zelenski