MENIU

RĂZBOI Rusia-Ucraina. ZIUA 452 - Zelenski anunță că a discutat Formula Păcii la summitul G7, dar refuză negocieri cu Rusia - LIVE TEXT

Război Rusia-Ucraina. ZIUA 452. Rusia anunță că a cucerit orașul Bahmut, în timp ce ucrainenii neagă. Președintele Zelenski se află la Hiroshima, la summitul G7, unde a primit vestea cea mare de la Joe Biden: NATO va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei.

UPDATE 23:37 - Rusia și-ar fi crescut de cinci ori producția de rachete Kinjal.

Rusia a reușit să mărească de cinci ori producția de rachete Kinjal, a declarat expertul Defence Express, Ivan Kiricevskii, într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Radio NV. Acesta l-a citat pe ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov care a spus că la începutul lunii mai rușii aveau circa 80 de rachete Kinjal (Pumnalul) - rachetele care au intrat în serviciu în 2018 și pe care Moscova le prezintă drept rachete hipersonice imposibil de oprit.

UPDATE 18:10 - „Un spectacol de propagandă”. MAE rus denunță prezența lui Zelenski la summitul G7 din Japonia, care s-a încheiat - spune Moscova - cu „o serie de anunţuri pline de ură anti-rusă şi anti-chineză”.

UPDATE 16:50 - Zelenski, la summitul G7: Distrugerile din Bahmut se aseamănă cu cele de la Hiroshima. Liderii G7 au promis sprijin pe termen lung pentru Ucraina

Liderii celor mai bogate democraţii din lume, membre ale G7, au declarat că nu vor da înapoi de la sprijinirea Ucrainei, într-un avertisment adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susţinut că a oraşul Bahmut a fost cucerit de forţele ruse, în timp ce Kievul a respins acest lucru.

Zelenski, care a depus flori la un monument pentru victimele primului bombardament atomic asupra unui oraş din lume, a spus că fotografiile cu distrugerea Hiroshimei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial i-au amintit de Bahmut şi alte oraşe ucrainene distruse.

UPDATE - 16:30 - Un miting de amploare are loc duminică în centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova. Adunarea „Moldova Europeană" a fost inițiată de președinta Maia Sandu, iar la eveniment a participat și lidera Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit poliției, peste 75.000 de oameni au participat la manifestație.

UPDATE 16:09 - Biden, despre livrarea de F-16 către Ucraina: „Zelenski mi-a dat asigurări că nu vor intra pe teritoriul rusesc”

UPDATE 15:00 - Zelenski a vizitat Muzeul Păcii din Hiroshima, aflat la summitul G7 ce are loc în aceste zile în Japonia.

UPDATE 14:00 - Miting pro-european uriaș la Chișinău, la care a participat președinta Maia Sandu, dar și președinta Parlamentului European - Roberta Metsola.

UPDATE 13:00 - Hillary Clinton susține că o eventuală victorie a lui Donald Trump la alegerile din 2024 va însemna „sfârșitul democrației în SUA” și „dispariția Ucrainei”. Avertismentul fostului secretar de stat american a fost menționat în interviul dat publicației Financial Times.

UPDATE 12:00 - Președintele ucrainean - Zelenski respinge categoric anunțul rușilor făcut la nivel oficial despre capturarea orașului Bahmut. Declarațiile făcute la Hiroshima au stârnit confuzie în rândul presei. Ulterior, Biroul președintelui a revenit cu precizări. 

Președintele Volodimir Zelenski a avut numeroase întâniri cu liderii importanți de la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, în prima zi - 20 mai. A avut discuții cu președinții francez Macron, premierii german Scholz, italian Meloni, britanic Sunak şi al Indiei - Modi.

Zelenski a primit vestea cea mult-așteptată, de un an dezile: Ucraina primeşte avioane F-16.

Liderii G7 au transmis că adoptă sancțiuni mai aspre Rusiei , care a invadat Ucraina, și au avertizat China în legătură cu poziția față de sprijinul acordat Rusiei.

Rusia anunță victoria în Bahmut. Președintele Putin a lăudat deja și trupele Wagner. În același timp, Ucraina neagă că orașul ar fi fost cucerit de ruși. În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului anunță că victoria ruşilor în Bahmut este pur simbolică, dar are un impact tactic covârșitor. Nu se cunoaște însă adevărata situație de pe front, la nivel oficial Ucraina nu a confirmat că ar fi pierdut controlul în Bahmut.

Președintele Zelenski a anunțat că „atât timp cât timp invadatorii ruși rămân pe pământul nostru, nimeni nu se va așeza la masa negocierilor cu Rusia. Ei trebuie să părăsească teritoriul Ucrainei. Iar lumea are suficientă putere pentru a obliga Rusia să restabilească pacea pas cu pas. Am dezvoltat Formula Păcii într-un mod care ne asigură că fiecare din punctele sale este susținut de rezoluții ONU”.