MENIU

RĂZBOI Rusia-Ucraina. ZIUA 269 - Tanc blindat românesc, pe câmpul de luptă. PUTIN nu renunță, lansează o nouă mobilizare - LIVE TEXT

RĂZBOI Rusia-Ucraina. ZIUA 269 - Kievul anunță un BLACKOUT iminent

Război Ucraina-Rusia. O fotografie cu un TAB despre care se vehiculează că ar fi românesc a fost surprinsă pe frontul din Ucraina. La scurt timp de la publicare, fotografia a devenit virală pe rețelele de socializare. Jurnaliștii susțin că este vorba despre un TAB-71M ucrainean, modificat în România. Pe de altă pare, Rusia pare că nu dă înapoi și va demara o altă campanie de mobilizare de recruți pentru conflictul din Ucraina.

UPDATE 23:00 - Blindat ce pare să fie de producție românească, surprins pe frontul din Ucraina.

O fotografie cu un TAB despre care se vehiculează că ar fi românesc a fost surprinsă pe frontul din Ucraina. 

Jurnaliștii turci susțin că blindatul a fost furnizat Ucrainei de România, Croația sau Moldova. 

La scurt timp de la publicare, fotografia a devenit virală pe rețelele de socializare. Jurnaliștii susțin că este vorba despre un TAB-71M ucrainean, modificat în România.

UPDATE 21:28 - Iranul va ajuta Rusia să-şi construiască drone pentru războiul din Ucraina.

Moscova a încheiat recent un acord secret cu Teheranul pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, pentru a le folosi apoi în războiul din Ucraina, au aflat serviciile de spionaj americane şi occidentale, scrie „The Washington Post”

Oficialii ruşi şi iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni, iar cele două ţări se mişcă acum rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie care ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii. 

UPDATE 21:13 - Kievul acuză faptul că Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în Lugansk şi a strămutat forţat civili.

Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene, informează dpa.

Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a subliniat Statul Major ucrainean.

Între timp, forţele militare ruse şi ucrainene continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului.

UPDATE 19:54 - Care sunt mizele războiului din Ucraina pentru comunitatea internaţională.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că un eşec în a ajuta Ucraina să-şi asigure propriul viitor ar putea duce la "o lume a tiraniei şi tulburărilor", în timpul unui discurs susţinut sâmbătă şi în care a căutat să scoată în prim plan mizele războiului pentru comunitatea internaţională, informează Reuters.

Afirmaţiile lui Austin, susţinute în cadrul unui forum de securitate din Canada, sunt unele dintre cele mai puternice declaraţii ale sale cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei, invazie ce durează de aproape nouă luni.

Lloyd Austin a atenţionat de asemenea asupra riscurilor de proliferare nucleară globală.

"Prietenii autocraţi ai lui Putin aşteaptă. Şi ei ar putea conchide că obţinerea de arme nucleare le-ar oferi propriul permis de vânătoare". Iar aceasta ar putea duce la o periculoasă spirală a proliferării nucleare", a declarat secretarul american al apărării.

Atacurile cu rachete rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, iar autoritățile din capitala Kiev au avertizat că s-ar putea opri curentul. Cu temperaturile în scădere și prima ninsoare ce a căzut peste Kiev, oficialii ucraineni au anunțat că se lucrează pentru a restabili rețeaua energetică la nivel național, după unele din cele mai puternice bombardamente ale infrastructurii civile ucrainene din război. În plus, ONU avertizează în legătură cu un dezastru umanitar provocat de penuria de electricitate și apă din Ucraina.

UPDATE 18:00 - Ucraina anunță că verifică autenticitatea înregistrărilor video cu presupuse execuţii de soldaţi ruşi. 

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video care, potrivit Moscovei, demonstrează că regimul de la Kiev a executat mai mulţi soldaţi ruşi care s-au predat.

„Înainte de a lansa o anchetă, trebuie ca pentru aceasta să existe o bază. Vrem să stabilim dacă aceste înregistrări video sunt fake-uri”, a declarat purtătorul de cuvânt al statului-major ucrainean, Bogdan Senîk, potrivit Agerpres. El a adăugat că aceste înregistrări video „au fost încredinţate unor specialişti”, subliniind că postarea de înregistrări false „s-a intensificat recent”.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o „crimă de război”. „Nimeni nu va putea prezenta uciderea deliberată şi metodică a mai mult de zece soldaţi ruşi care erau imobilizaţi (...), cu focuri trase direct în cap, drept o \"excepţie tragică\"”, a declarat Ministerul Apărării rus.

UPDATE 11.00 - Rusia se confruntă cu un alt val de mobilizare, ce va duce la înrăutățirea condițiilor și a rezultatelor trupelor rusești, anunnță Institutul pentru Studiul Războiului. ISW susține că oficialii de la Moscova pregătesc o nouă mobilizare mascată.

 

UPDATE 9:00 - Forțele ruse au atacat sud-estul Ucrainei, folosind drone, rachete, artilerie grea și avioane de război. Au fost uciși cel puțin șase civili și au rănit alți șase, a anunțat Kievul. Potrivit Associated Press, în regiunea Zaporizhzhia, din care o parte rămâne sub control rusesc, bombardamentele au  lovit 10 orașe și sate.

UPDATE 8:00 - Cea mai mare parte a liderilor din Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina, potrivit declarației finale de la summitul APEC.