MENIU

Război la graniță. Aproape 3000 de civili au fost evacuaţi din Lugansk

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Autorităţile ucrainene au evacuate, sâmbătă, 2.700 de civili din regiunea Lugansk (estul Ucrainei), controlată parţial de armata rusă şi de forţele separatiste, potrivit unor surse regionale, citate de EFE.

Serhii Haidai, preşedintele administraţiei "oblastului", a declarat că evacuarea s-a produs "sub focul armatei ruse". Haidai a postat pe contul său de Facebook şi fotografii de la operaţiunea de evacuare. 

Din cei 2.700 de evacuaţi, circa 1.800 provin din oraşul Licisansk şi împrejurimi, câteva sute au plecat din Severodoneţk şi grupuri mai mici din alte localităţi din zonă, a explicat el. 

Haidai a mai informat că în această sâmbătă a fost posibilă furnizarea "mai multor tone de ajutor umanitar", printre care alimente, medicamente şi produse de igienă, populaţiei care a decis să rămână în regiune, unde se înregistrează numeroase lupte. 

 El a adăugat că operaţiunile de evacuare nu se vor încheia sâmbătă şi că în fiecare dimineaţă vor exista autobuze care să-i preia pe locuitorii care vor să părăsească zona şi să aştepte sfârşitul confruntărilor într-o altă zonă mai sigură.

De altfel, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat sâmbătă dimineaţa că pe tot parcursul zilei autorităţile ucrainene sperau să poată deschidă în total şapte coridoare umanitare, două dintre ele pentru a permite evacuarea civililor din Mariupol şi Berdiansk, la ţărmul Mării Azov, cu destinaţia Zaporojie. Vereşciuk a adăugat că alte cinci coridoare umanitare aveau ca obiectiv evacuarea locuitorilor din Rubijne, Nişnie, Severodoneţk, Poapsna şi Lisiceansk, în regiunea Lugansk, cu destinaţia Bajmut, din regiunea Doneţk. 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina rusia lugansk civili evacuati