MENIU

Război în Ucraina, ziua 90. Severodonețk este complet sub controlul autorităților ucrainene - LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 90 a războiului. Orașul Severodonețk din regiunea Lugansk este complet sub controlul autorităților ucrainene, iar forțele armate asigură apărarea localității și a zonelor din jur. Anunțul a fost făcut de Serghei Gaidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk.

UPDATE 19:40 - Ministerul rus al Apărării susține că forţele ruse au încheiat îndepărtarea minelor din portul Mariupol, potrivit Reuters.

UPDATE 19:00 - Orașele din Ucraina ocupate de ruși sunt invadate de propaganda de la Kremlin. Pe străzi se aud deja difuzoarele stațiilor mobile cu mesajele proruse.

UPDATE 18:20 - Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, avertizează Rusia: „Putem răspunde imediat oricărei agresiuni”, a spus acesta la Forumul de la Davos.

UPDATE 17:00 - Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță că Europa va renunța complet la combustibilii fosili din Rusia și „nu va reveni la folosirea lor”.

UPDATE 16:00 - „Severodonețk este complet sub controlul autorităților ucrainene. Forțele armate asigură apărarea orașului. Înțelegem că rușii pur și simplu au renunțat la toate forțele pentru a captura Severodonețk sau pentru a asedia întreaga zonă a regiunii Lugansk , care este controlată de Ucraina”, a spus șeful Serghei Gaidai.

UPDATE 15:33 - Metroul din orașul Harkov circulă din nou, după aproape trei luni de pauză. Metroul Harkiv și-a reluat activitatea pe 24 mai. De la șapte dimineața, trenurile au început să circule pe trei ramuri ale metroului, anunță autoritățile. Metroul  va fi gratuit în primele 7 zile. O listă completă a holurilor și ieșirilor pentru pietoni de la treceri. De la începutul războiului, metroul Harkov nu a mai circulat, oamenii au locuit acolo pe platforme timp de trei luni, folosind metroul ca adăpost de bombe.

UPDATE 14:00 - „Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat pentru a evita victime în rândul populaţiei civile”, a declarat Serghei Şoigu pentru agenţia de presă rusă RIA.

UPDATE 10:40 - Rusia exportă cereale furate în Ucraina prin Crimeea. CNN a lansat noi imagini din satelit de la Maxar Technologies. Acestea arată două vrachiere ruși încărcate cu cereale ucrainene presupuse furate în portul Sevastopol.

UPDATE 10:50 - Lipsa de cereale și alimente din cauza invaziei Ucrainei ar putea avea consecințe grave la nivel global, a avertizat secretarul britanic pentru transport, Grant Shapps. „Ar putea fi multă foamete și chiar foamete care ar putea micșora efectivul implicat în război în sine”, a spus Grant Shapps.  

UPDATE 10:40 - Un „tribunal internaţional” va fi organizat pentru aceşti combatanţi ucraineni, care timp de mai multe săptămâni au opus o rezistenţă curajoasă în faţa forţelor ruse în combinatul siderurgic Azovstal, a declarat liderul aşa-numitei „Republici Populare Doneţk”, Denis Puşilin, citat de agenţia de presă rusă Interfax.

UPDATE 10:15 - Într-un discurs video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au organizat un „masacru” în Donbas, încercând să distrugă „tot ce trăiește” în regiune.  

„Nimeni nu a distrus Donbasul la fel de mult ca armata rusă acum”, a spus Zelensky. Severodonețk, cel mai mare oraș aflat sub control ucrainean din provincia Lugansk, a cunoscut recent unele dintre cele mai dificile lupte ale conflictului, până în prezent, când forțele ruse încearcă să încercuiască orașul.  

Într-o adresă către liderii politici și de afaceri mondiali la Davos, Zelensky a remarcat că trupele ruse aveau „de 20 de ori mai mult hardware” în Donbas decât avea Ucraina. El a subliniat că Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă pentru a preveni pierderile.

UPDATE 10:00 - Rusia intensifică operațiunile în Donbas. Rusia își mărește intensitatea operațiunilor în regiunea Donbas din estul Ucrainei, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea zilnică a informațiilor.  

Forțele ruse încearcă să încercuiască Severodonețk, Lyschansk și Rubijne, potrivit autorităților. A existat o puternică rezistență ucraineană. „Rusia a obținut însă unele succese localizate, în parte datorită concentrării unităților de artilerie”, adaugă acesta. Prin capturarea Severodonețkului de către Rusia, întreaga regiune Lugansk va fi plasată sub ocupație rusă, potrivit ministerului.

UPDATE 09:30 - 234 de copii au fost uciși în Ucraina de la debutul invaziei ruse. „În dimineața zilei de 24 mai 2022, peste 667 de copii au fost răniți în Ucraina, ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 234 de copii au fost uciși și mai mult de 433. au fost răniți”, se arată în ultimele date de la Procuratura Generală.

Majoritatea victimelor sunt din regiunea Donețk - 146, Kiev - 116, Harkov - 103, Chernihiv - 68, Lugansk - 50, Herson - 49, Mykolaiv - 45, Zaporozhye - 28, Sumy - 17, la Kiev - 16, Zhytomyr - 15.

UPDATE 09:15 - Rușii au amplasat sisteme de rachete Iskander în Belarus, la 50 de kilometri de granița cu Ucraina. Rușii a mutat o divizie de sisteme Iskander-M în regiunea Brest, la 50 de kilometri de granița de stat a Ucrainei. Cel puțin așa arată ultimul raport de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, publicat pe  Facebook. Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene asupra obiectivelor ucrainene de pe teritoriul Belarus este în creștere.

Un protejat al Kremlinului va cere Rusiei să desfășoare o bază militară rusă în regiunea Herson. Este vorba de adjunctul șefului administrației militare din regiunea Kirill Stremousov, care a sugerat că ar trebui să existe o bază militară a Federației Ruse în regiunea Herson. "O vom solicita", a spus acesta. 
Stremousov a mai spus că aceasta „ar trebui să devină un garant al securității” și că ar fi „în interesul întregii populații”. 

El a mai adăugat că întoarcerea zonei Herson la Ucraina este exclusă.

Pe de altă parte, au fost introduse restricţii suplimentare în raioanele de graniţă Kiev, Jitomir şi Rivne. Acest lucru se afirmă într-o declaraţie postată pe canalul Telegram al Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina. 

Este interzisă deplasarea persoanelor şi vehiculelor, orice fel de muncă între orele 22.00 şi 05.00; staţionarea în păduri; transportul armelor şi al oricăror mijloace de apărare activă fără permise corespunzătoare; realizarea de fotografii, videoclipuri ale drumurilor, infrastructurii, locaţiei sau relocarea unităţilor militare. 

De asemenea, este interzisă folosirea oricăror aeronave şi eliberarea navelor pe râuri; purtarea uniformelor militare; desfăşurarea diferitelor tipuri de forme de recreere, înot, vânătoare etc.

Restricţiile nu se aplică reprezentanţilor formaţiunilor militare.

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski vladimir putin