MENIU

Război în Ucraina, ziua 86. Sirenele anti-aeriene sună din nou AMENINȚĂTOR la Nikolaev: se dau LUPTE APRIGE în teritoriile separatiste din estul țării. SPRIJIN susținut al Occidentului - LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 86 a războiului. În continuare se duc lupte aprige în regiunile separatiste Luhansk și Donețk, iar civilii sunt blocați să plece din Hersonul ocupat. Palatul Culturii din regiunea Harkov, a fost lovit de o rachetă în cursul după-amiezei de vineri, incidentul soldându-se cu 7 morți, printre care și un copil de 11 ani. Imediat după lăsarea serii, sireneler anti-aeriene au început să se audă în Nikolaev, iar pe cerul Harkovul se putea vedea un nor de fum negru, cel mai probabil cauzat de explozii. La nivel diplomatic, Ucraina analizează planul de pace în 4 pași propus de Italia. Mai multe ajutoare financiare pentru Kiev au fost anunțate pe tot pqarcursul zilei de astăzi.

UPDATE 24:10 Discursul președintelui Zelenski în seara celei de-a 86-a zile de război.

"Invităm țările partenere să semneze un acord multilateral și să creeze un mecanism prin care toți cei care au suferit din cauza acțiunilor Rusiei să poată primi compensații pentru toate pierderile. Conform unui astfel de acord, fondurile și proprietățile rusești aflate sub jurisdicția țărilor partenere trebuie să fie confiscate sau înghețate, apoi confiscate și direcționate către un fond special creat din care toate victimele agresiunii ruse pot primi despăgubiri corespunzătoare. Așa ar fi corect. Și Rusia va simți adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras asupra noastră", este mesajul transmis de liderul de la Kiev, în noaptae de vineri spre sâmbătă.

UPDATE 24:00 Un atac cu rachetă a fost raportat asupra „Uzinei Portului Odesa”, conform TPYXA News.

Din câte se pare, este vorba despre o întreprindere de stat a industriei chimice din Ucraina. Acaestă înteprindere este inclusă în lista întreprinderilor de importanță strategică pentru economia și securitatea Ucrainei.

UPDATE 23:50 Pachetul de asistență financiară în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina din partea guvernului SUA ar putea fi semnat în Coreea de Sud de către președintele american Joe Biden, aflat în vizită acolo.

Acest lucru a fost raportat pentru CNN de un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

UPDATE 23:30 Lovitură de teatru! Grupul austriac OMV a anunțat deschiderea unui cont la Gazprombank

Anterior, Austria a declarat în repetate rânduri că nu are intenția de a cumpăra gaze rusești în ruble.

UPDATE 23:20 „Statele Unite vor finanța furnizarea de sisteme de armament avansate Ucrainei, cum ar fi rachetele anti-aeriene Patriot și artileria cu rază lungă de acțiune”, potrivit The Washington Post.

Media nu precizează dacă acest sistem de apărare aeriană sau analogii lui vor fi inclusși în livrări, însă este de menționat că Ucraina a cerut Statelor Unite sisteme Patriot încă înainte de începerea invaziei rușilor.

UPDATE 23:05 Fotografiile postate de un oficial militar ucrainean arată că orașul Rubizhne din estul Ucrainei, ruinat, arată ca Mariupol, după un intens bombardament rusesc.

UPDATE 23:00 Bătălia pentru Donbas: soldații ucraineni au respins 11 atacuri și au distrus peste 30 de echipamente militare.

UPDATE 22:41 - Armata rusă afirmă că a „eliberat complet” combinatul Azovstal. Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo.

UPDATE 22:29 Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu consideră că, cel puțin până în toamna acestui an, conflictul din Ucraina nu se va opri. Diaconescu a declarat, la Realitatea PLUS, că principala problemă a Federației Ruse este că vrea să fie recunoscută drept putere politică și militară la nivel internațional, însă Occidentului îi va fi greu să treacă peste crimele de război înfăptuite de ruși în invazie.

UPDATE 21:15 Un locuitor din Hostomel a făcut publice imagini cu ceea ce au lăsat „eliberatorii” ruși în apartamentul său după ce au plecat.

UPDATE 20:57 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat o lovitură cu rachete împotriva unui centru cultural din regiunea Harkov, calificând atacul drept „rău absolut, prostie absolută”.

UPDATE 20:45 În ciuda absenței sirenelor, acum se aud explozii în regiunea Nikolaev. Informația a fost deja confirmată de primarul orașului Alexander Senkevich.

UPDATE 20:30 O nouă coloană de fum se poate vedea pe cerul unuia dintre districtele din Harkov.

UPDATE 20:12 Ucraina va trece în cele din urmă la ofensivă - susține ministrul britanic al Apărării. „Cu ajutorul constant al aliaților, Ucraina va putea să-și construiască suficiente forțe și să treacă la ofensivă în războiul cu Rusia”, a declarat ministrul forțelor armate al Regatului Unit, James Hippie.

UPDATE 19:50 Amenințarea cu rachete de pe teritoriul Belarusului rămâne ridicată, relatează TPYXA News, informația fiind însoțită și de o fotografie.

UPDATE 19:40 Ucraina a pregătit deja drafturile pentru discuții cu partenerii în vederea începereii unui proces internațional împotriva Rusiei.

Potrivit lui Anton Korynevych, agentul Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, inițiativa este una dintre sarcinile cheie pentru avocații ucraineni acum.

UPDATE 19:31 Serviciile speciale ruse încearcă să destabilizeze situația din Transnistria, susține Statul Major al Ucrainei. Oficialii ucraineni spun că au obținut informații despre exploatarea infrastructurii sociale și instituțiile așa-numite „de stat” în mai multe orașe din Transnistria.

UPDATE 18:45 Guvernator: Rusia blochează evacuarea civililor din regiunea ocupată Herson 

Guvernatorul regiunii Herson, Hennadii Lahuta, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că forțele ruse au blocat evacuarea civililor pentru a cincea zi consecutiv.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a adăugat că trupele ruse blochează drumul din regiunea Herson către teritoriile controlate de Ucraina, încercând să-i îndrume pe toți cei care doresc să părăsească regiunea către Crimeea ocupată de ruși.

UPDATE 18:30 Palatul Culturii din regiunea Harkov a fost lovit de o rachetă

Potrivit informațiilor preliminare, 7 persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 11 ani, susține Victor Zabashta, directorul Centrului de Asistență Medicală de Urgență, citat de NEXTA.

UPDATE 18:00 Rusia va întrerupe furnizarea de gaze către Finlanda sâmbătă, 21 mai, anunță firma finlandeză de gaze Gasum

Compania a spus că va folosi alte surse pentru a furniza gaze naturale clienților săi, dar a adăugat că sezonul de iarnă va fi „provocator”. Decizia vine după ce compania finlandeză a refuzat anterior să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

La începutul lunii mai, presa finlandeză a informat că politicienii cheie ai țării au fost avertizați de faptul că Rusia ar putea întrerupe furnizarea de gaze către Finlanda din cauza potențialei aderări a țării la NATO.

UPDATE 16:00 Deminarea în regiunea Kiev este complet finalizată, potrivit unui anunț făcut de șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, Kirill Timoshenko.

UPDATE 15:45 - Cei care protestează în Rusia continuă să fie arestați. Un om de afaceri a fost arestat pentru 14 zile pentru că a cântat imnul Ucrainei la pian în Tyumen, oraș la est de Ekaterinburg și cel mai mare din regiunea Ural. Potrivit noilor legi impuse de Putin, gestul acestuia reprezintă propaganda organizațiilor naționaliste. 

UPDATE 15:20 - Procurorul general al Ucrainei anunță că 232 de copii au fost uciși de la începutul războiului, în cele 86 de zile de invazie rusească.

UPDATE 14:40 - Ultimul cuvânt în instanță al soldatului rus Vadim Șișimarin, de 21 de ani, acuzat de crime de război și de omor premeditat, pentru că a ucis un civil în nord-estul Ucrainei, un bărbat de 62 de ani.

„Îmi pare rău de ce am făcut. Eram nervos în acel moment. Nu am vrut să ucid, dar s-a întâmplat... Mai târziu mi-am dat seama că era mai bine să mă predau", a declarat Șișiman, de 21 de ani, în fața instanței.

UPDATE 13:00 - Ministrul rus al apărării - Serghei Șoigu anunță că „eliberarea” autoproclamatei republici Lugansk „este aproape completă”, potrivit Nexta.

UPDATE 12:30 - Serviciile secrete militare brianice prezintă noi date despre evoluția ostilităților în ofensiva din  est și sud a rușilor. 

UPDATE 12:00 - Ministerul ucrainean al apărării prezintă un nou bilanț al pierderilor armatei ruse de la începutul războiului.

UPDATE 11:30 - Proteste tacite în Rusia împotriva războiului din Ucraina. Mai multe centre de recrutate ar fi fost incendiate în luna mai, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului, din Marea Britanie. 

UPDATE 11:15 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forţele ruse au "distrus complet" regiunea industrială din Donbas, în estul Ucrainei, acuzând Moscova de bombardamente fără sens în ofensiva din est.

UPDATE 10:50 - The New York Times publică o nouă înregistrare video ce confirmă crimele de război din Bucha, regiunea Kievului, anunță Nexta. În imaginile obținute de publicația americană, inclusiv videoclipuri CCTV nepublicate anterior, alături de mărturii, se observă cum trupele ruse, mai exact parașutiști, conduc spre execuție cel puțin 8 ucraineni - luptători voluntari, în Bucha, la începutul lunii martie. În imaginile difuzate, grupul condus sub amenințarea armei este format din 9 ucraineni.

 

UPDATE 10:00 - Șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Haidai, anunță că trupele ruse avansează spre orașele Severodonețk și Lisihansk.

The head of the #Luhansk regional military administration, Serhiy Haidai, reports that #Russian troops are actively advancing on #Severodonetsk and #Lysychansk. pic.twitter.com/MVdzXkOFHy

„Atacuri ruseşti asupra regiunii Cernigău, în special atacul teribil asupra Desnei, au provocat mulţi morţi”, a spus Zelenski, în discursul său nocturn de joi. 

"Există „lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei, Donbasul este complet distrus – toate acestea nu au şi nu pot avea nicio explicaţie din partea Rusiei”, a continuat el.

„Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă”, a afirmat el. Forţele armate ale Ucrainei continuă să avanseze în eliberarea regiunii Harkov, conform lui Zelensky.

„În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi asta nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk... Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi”, a continuat el.

"Bombardarea şi atacarea altor oraşe, loviturile aeriene şi cu rachete ale armatei ruse - toate acestea nu sunt doar lupte în timpul războiului. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni. Distrugeţi cât mai multe case, facilităţi sociale şi întreprinderi. Iar pentru asta ocupanţii vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat el.

Oficialii militari ucraineni au raportat că o parte din trupele rusești retrase de pe axa orașului Harkov s-au redesfășurat în vestul regiunii Donețk joi, subliniază Institutul pentru Studiul Răzbiului, în ultima evaluare militară privind invazia.

Statul Major General ucrainean a spus că 260 de militari retrași de pe axa orașului Harkov au sosit pentru a înlocui pierderile de luptă semnificative pe care Batalionul 107 motorizat de pușcași le-a suferit la aproximativ 20 km sud-vest de orașul Donețk.

Serviciul militar ucrainean a interceptat un apel al unui militar rus care sugera că unii dintre cei 400 de militari de pe axa orașului Harkov care au sosit în altă parte în Donbas au fost șocați de intensitatea luptelor de acolo în comparație cu ceea ce au experimentat în regiunea Harkov.

Forțele rusești continuă să sufere de deficit de personal de rezervă, ceea ce determină comandamentul militar rus să reunească grupurile tactice de batalioane (BTG) epuizate.

Un oficial american anonim din domeniul apărării a afirmat că forțele ruse mai au încă 106 BTG-uri care operează în Ucraina, dar au fost nevoite să desființeze și să combine o parte dintre ele pentru a compensa pierderile.