MENIU

Război în Ucraina, ziua 78. Forţele ruse, acuzate de crime de război în Harkov. Ucraina susține că a câștigat prima fază a războiului - LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 78 a războiului. Eforturile trupelor de invazie în sud și în Donețk și Lugansk rămân blocate, iar trupele ucrainene au continuat să câștige teren la nord-est de Harkov. De altfel, oficialii de la Kiev au anunțat că ar fi câștigat prima fază a războiului. Autorităţile ucrainene şi martori intervievaţi de jurnalişti AFP au acuzat joi forţele ruse că au tras dintr-un tanc într-o casă de locuit dintr-un sat de lângă Harkov, în estul ţării, ucigând mai mulţi civili.

UPDATE 22:40 Oficiul ONU pentru Drepturile omului anunță că de la începutul invaziei ruse în Ucraina au murit cel puțin 3.541 de civili, dintre care 239 sunt COPII, iar alți 3.785 civili au fost răniți, potrivit Nexta. 

UPDATE 22:00 UNICEF anunță că într-o singură lună - aprilie au fost uciși cel puțin 100 de copii în războiul din Ucraina, potrivit Unian.net. Armata rusă a ucis 226 de copii ucraineni de la începutul invaziei. Cele mai multe victime în rândul copiilor sunt în regiunea Donețk - 139, Kiev - 116, Harkov - 99, Chernihiv - 68, Herson - 46, Mikolaiv - 44, Luhansk - 44, Zaporojie - 28, Sumî - 17, în Kiev - 16, Jitomir - 15.

UPDATE 21:50 Ucraina ar fi reușit să scoată din luptă încă o navă militară rusească din Marea Neagră. Potrivit administrației militare din Odesa, nava de sprijin "Vsevolod Bobrov" ar fi fost adusă la remorcă în portul Sevastopol, din zona Insulei Șerpilor după ce a luat foc.

UPDATE 20:30 - Ministrul adjunct al apărării de la Kiev susţine că Ucraina a reușit să obţină un avantaj în prima fază a războiului împotriva Federației Ruse, fiindcă ocupanţii nu și-au atins obiectivele și au suferit pierderi grele. Oficialul ucrainean a sugerat că tactica abordată inițial de armata lui Putin a fost greșită, iar regândirea din mers i-a agravat problemele.

UPDATE 18:30 - Vicepremierul ucrainean - Irina Vereșciuk anunță că au loc negocieri cu partea rusă pentru evacuarea doar a luptătorilor foarte grav răniți din Azovstal. Oficialul ucrainean face apel la presă să nu mai speculeze pe acest subiect, pentru că situația este extrem de serioasă, potrivit Unian.net.

UPDATE 18:23 - Autorităţile ucrainene şi martori intervievaţi de jurnalişti AFP au acuzat joi forţele ruse că au tras dintr-un tanc într-o casă de locuit dintr-un sat de lângă Harkov, în estul ţării, ucigând mai mulţi civili.

UPDATE 17:30 Cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană este în prezent examinată de Comisia Europeană și va fi discutată la un summit UE din iunie, potrivit Ministerului francez de externe, scrie presa ucraineană.

UPDATE 17:00 Polonia a emis un timbru poștal cu portretul lui Zelenski.

UPDATE 15:00 Extragerea militarilor ucraineni din combinatul Azovstal nu va fi permisă. Reacția vine după ce conducerea de la Kiev a sugerat, în curusl zileid e astăzi, un schimb cu Rusia pentru eliberarea soldaţilor ucraineni care apără în continuare oţelăria Azovstal din orașul-port Mariupol, aflat în sud-estul Ucrainei. 

UPDATE 14:30 Ministerul britanic al Apărării a dat publicității harta ostilităților de astăzi, din Ucraina.

UPDATE 14:15 Analiștii de la Financial Times au estimat că în următorii cinci ani UE va trebui să cheltuiască 195 de miliarde de euro în plus pentru a putea spune un "nu" definitiv livrările de petrol și gaze din Rusia și pentru a trece la surse alternative de energie.

UPDATE 14:00 Rusia consideră aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică drept o amenințare pentru Federația Rusă, potrivit unei declarații  susținute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:30 "Dacă liderii ar fi acționat decisiv în 1938, Europa ar fi putut evita cel de-al Doilea Război Mondial. Dar politicienii s-au comportat laș și au cochetat cu agresorul. Rezultatul sunt milioane de tragedii. Istoria nu ne va ierta dacă vom face din nou aceeași greșeală. Uniunea Europeană trebuie să impună un embargo asupra petrolului rusesc imediat", este mesajul transmis, astăzi, pe Twitter, de consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

UPDATE 13:00 Încă 10 companii europene au deschis conturi la „Gazprombank” pentru a plăti aprovizionarea cu gaze rușilor. Numărul total a crescut la 20, informează agenția Bloomberg.

Potrivit agenției, alte 14 companii au solicitat documente necesare pentru deschiderea unor astfel de conturi. 

UPDATE 12:15 Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând astfel exemplul vecinului său, Finlanda, a anunțat joi cotidianul Expressen, citat de Reuters.

UPDATE 11:53 O persoană a murit şi şapte au fost rănite într-o explozie survenită la o bază militară în Extremul Orient rus, informează joi TASS şi AFP.

UPDATE 11:15 - 11 persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în regiunea Nikolaev, în ultimele 24 de ore.

Potrivit Hannei Zamazieieva, șeful Consiliului local din regiunea Nikolaev, 157 de persoane rănite în atacurile rusești sunt în prezent tratate în spitalele din orașul aflat în apropierea Mării Negre, în partea de sud a Ucrainei.

UPDATE 11:00 Guvernator: Regiunea Lugansk a rămas fără curent și apă.

Potrivit guvernatorului regiunii, Serhiy Haidai, de aprovizionarea cu gaze beneficiază, în prezent, doar aproximativ 21.000 de locuitori.

UPDATE 10:40 Serviciile de Securitate Ucrinene (SBU) au prevenit un atac terorist în regiunea Zaporizhia, din vestul țării, și l-a reținut pe executant.

El a încercat să inducă în eroare și sosit în Zaporizhzhia cu două zile înainte de data planificată. SBU a reușit să-i descopere intențiile criminale și i-a luat înainte, scrie TPYXA News, într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 10:20 Tranzitul gazului rusesc către Europa, prin Ucraina, a scăzut la 53 mc.

Ieri, 11 mai, Gazprom a raportat că tranzitul de gaze către Europa prin Ucraina a scăzut cu 34%.

UPDATE 10:10 Potrivit ONU, de la debutul invaziei ruse, în 24 februarie, în Ucrina s-au înregistrat 7.256 de victime civile, respectiv 3.496 de morți și 3.760 de răniți.

În ultimele trei luni au fost uciși mai mulți civili decât în 8 ani de război. 

UPDATE 10:00 Președintele și premierul Finlandei și-au anunțat susținerea pentru aderarea la NATO, relatează Reuters.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

UPDATE 9:50 O explozie a avut loc într-un depozit de praf de pușcă al unei unități militare din regiunea rusească Khabarovsk.

Potrivit datelor preliminare, o persoană a fost ucisă, relatează RIA Novosti. Nu se cunosc informații legate de cauzele producerii exploziei.

Khabarovsk este cel mai mare oraș și, totodată, centrul administrativ al regiunii Khabarovsk, situat la 30 de kilometri de granița dintre China și Rusia.

UPDATE 9:40 Ocupanții ruși au lansat în noaptea de miercuri spre joi un atac cu rachetă asupra  Novhorod-Siversky în regiunea Cernihiv, relatează șeful administrației regionale Vyacheslav Chaus. Există informații legate de morți și răniți.

Novhorod-Siverskyi este situat pe malul râului Desna, la 330 km de capitală, Kiev.

UPDATE 9:23 Conducerea de la Kiev a sugerat un schimb cu Rusia pentru eliberarea soldaţilor ucraineni care apără în continuare oţelăria Azovstal din orașul-port Mariupol, aflat în sud-estul Ucrainei, transmite dpa.

UPDATE 8:06 Un fost ambasador chinez la Kiev a criticat ferm invazia Rusiei în Ucraina, într-o declaraţie neobişnuită, în condiţiile în care Beijingul s-a ferit să condamne invazia declanşată de Vladimir Putin. Presa chineză a relatat despre discursul său, dar a eliminat imediat informaţia.

UPDATE 8:00 Zilnic apar noi imagini care ilustrează atrocitățile comise de armata rusă împotriva civililor ucrainei. În cel mai nou video publicat de CNN se vede cum soldații ruși împușcă de la spate doi civili neînarmați, în timpul unui jaf la o reprezentanță auto din jurul Kievului.

UPDATE 7:33 Rușii folosesc în război avioane cu aparate GPS lipite și hărți ale Ucrainei din 1980. Este anunțul făcut de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, care susține că dotarea militarilor ruși este una precară. 

UPDATE 7:22 Fostul Secretar de Stat al SUA, Henry Kissinger, care a dat un interviu în publicația Financial Times, din Marea Britanie, avertizează omenirea că, în prezent, suntem într-o ”eră complet nouă”, iar lumea nu este pregătită dacă Vladimir Putin folosește armele nucleare.

Ucraina a anunțat că a respins forțele Moscovei într-un contraatac care ar putea semnala o schimbare în ritmul războiului. Statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că a recucerit Pytomnyk, un sat situat pe autostrada principală, la nord de Harkov, la jumătatea drumului spre granița cu Rusia.
    
Oficialii ucraineni au lansat avertismente cumplite privind soarta civililor și a ultimilor luptători din portul Mariupol din sudul țării, după săptămâni de bombardamente rusești care, potrivit primarului orașului, l-au transformat într-un „ghetou medieval".
    
Regiunea ucraineană Herson, ocupată de Rusia, intenționează să îi ceară președintelui Putin să o includă în Rusia, a scris agenția de știri TASS, citând un oficial rus. Guvernatorul destituit spune însă că locuitorii regiunii vor să revină ca parte a Ucrainei.
    
Fluxurile de gaz rusesc către Europa via Ucraina au scăzut cu un sfert după ce forțele ucrainene au oprit utilizarea rutei de tranzit Sokhranovka.
    
Moscova a impus sancțiuni împotriva proprietarului părții poloneze a gazoductului Yamal, care aduce gazul rusesc în Europa, precum și împotriva fostei unități germane a producătorului rus de gaze Gazprom, ale cărei filiale deservesc consumul de gaze din Europa, scrie hotnews.ro.
    
Președintele Băncii Europene de Investiții susține un plan de tip „Marshall" de mai multe trilioane de euro pentru reconstrucția Ucrainei, promițând angajarea puterii financiare a brațului de creditare al UE.
   
Aliații NATO se așteaptă ca Finlanda și Suedia să solicite aderarea la alianță în zilele următoare și vor acorda rapid statutul de membru, au declarat cinci diplomați și oficiali citați de Reuters.