MENIU

Război în Ucraina, ziua 771. Cinci morţi în atacuri aeriene ruseşti asupra oraşului Harkov. Apelul Kievul pentru Occident: de ce are nevoie armata lui Zelenski - LIVE TEXT

Război în Ucraina - bombardamentele continuă la Harkov / Arhivă Foto: Profi Media

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 771 de război. Oraşele din Ucraina fac obiectul loviturilor ruseşti aproape în fiecare noapte, Harkovul, aproape de frontieră în nord-estul ţării, fiind printre cele mai ţintite. În acest context, autoritățile ucrainenene îşi înmulţesc strigătele de alarmă pentru ca aliaţii occidentali ai ţării să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană, în special sistemele moderne americane Patriot. Ajutorul militar american acordat Ucrainei, în special, se epuizează din cauza opoziţiei taberei republicane a lui Donald Trump, care blochează un pachet de aproximativ 60 de miliarde de dolari promis de preşedintele în exerciţiu Joe Biden.

UPDATE 00.00 - Șeful diplomației ucrainene, „obosit să trebuiască să-i convingă mereu” pe aliați

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat joi că a „obosit să fie mereu nevoit să-i convingă” pe aliații săi occidentali de necesitatea de a lua „decizii rapide, concrete și puternice” pentru a-și susține țara împotriva Rusiei, potrivit AFP.

„Aud cuvinte de solidaritate. Dar astăzi trebuie să luăm decizii ferme și concrete pentru a consolida apărarea ucraineană”, a declarat Kuleba, la întoarcerea sa de la o reuniune ministerială NATO-Ucraina la Bruxelles, în cadrul unui discurs prin videoconferință la o conferință organizată de Ifri (Institutul francez de relații internaționale).

UPDATE 23.00 - Aliații NATO au convenit să identifice și să găsească sisteme de apărare aeriană în arsenalele lor pentru a le trimite Ucrainei pentru a se apăra, a declarat joi ministrul de externe Dmitro Kuleba, informează Reuters.

„Aliații vor întreprinde un exercițiu de alocare sau de găsire a acestor - identificarea acestor sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a le aduce în Ucraina, pentru a le furniza Ucrainei și a ajuta la apărarea cerului nostru", a declarat el reporterilor la Bruxelles, unde a participat la un summit NATO.

UPDATE 21.00 - Un localnic din oraşul ucrainean Kramatorsk a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a transmis Rusiei informaţii care au ghidat în iunie anul trecut un atac rusesc cu rachete asupra unui restaurant din acest oraş, \"Ria Pizza\", o pizzerie foarte frecventată şi apreciată de militari, relatează joi AFP.

"Un locuitor a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ghidat atacul cu rachetă al ocupanţilor asupra unei pizzerii la Kramatorsk", a anunţat Parchetul ucrainean într-un comunicat. Bărbatul condamnat, a cărui identitate nu este precizată, a fost "recrutat" de Rusia şi găsit vinovat pentru "înaltă trădare".

Misiunea acestuia a constat în confirmarea "prezenţei militarilor ucraineni" în restaurant. În acest scop, el a "înregistrat două filmări pe care le-a trimis imediat interlocutorului" pe aplicaţia de mesagerie Telegram, explică Parchetul ucrainean.

Potrivit Kievului, atacul de la Kramatorsk din 27 iunie 2023 s-a soldat cu 13 morţi, dintre care patru copii şi scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, şi 64 de răniţi.

UPDATE 20.00 - Compania de stat ucraineană pentru energia atomică, Energoatom, susţine, la rândul său, că linia electrică principală de 750 kilovolţi (kV), restabilită recent de ingineri ucraineni, este încă în funcţiune.

Toate cele şase reactoare de la centrala nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia şi situată în apropiere de linia frontului, sunt oprite, dar acestea se bazează pe energie externă pentru a răci materialul nuclear şi a preveni astfel un accident catastrofal.

Cauzele care au dus la întreruperea curentului sunt în curs de investigare, a declarat managementul rus al centralei pe Telegram, asigurând că incidentul nu a provocat nicio modificare a nivelului de radiaţii.

Conducerea rusă a precizat că defecţiunea s-a produs la linia electrică de 330 kV \"Ferosplavnaia\". Aceasta este o linie de rezervă care, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită la mijlocul lunii trecute, după o întrerupere de peste trei săptămâni.

UPDATE 17:32 Sisteme aeriene suplimentare de la NATO pentru Ucraina.

Aliații NATO au convenit să identifice și să găsească sisteme de apărare aeriană în arsenalele lor pentru a le trimite Ucrainei pentru a se apăra, a declarat joi ministrul de externe Dmitro Kuleba, informează Reuters.

„Aliații vor întreprinde un exercițiu de alocare sau de găsire a acestor - identificarea acestor sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a le aduce în Ucraina, pentru a le furniza Ucrainei și a ajuta la apărarea cerului nostru", a declarat el reporterilor la Bruxelles, unde a participat la un summit NATO.

UPDATE 17:20 Rusia şi NATO se află acum în „confruntare directă”, a afirmat joi Kremlinul, în timp ce Alianţa machează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare, transmite Reuters.

 

UPDATE 17:00 - Ministrul rus de externe consideră planul chinez de pace în Ucraina cel mai rezonabil de până acum

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat joi că planul de pace în Ucraina propus de China este cel mai rezonabil de până acum, transmite Reuters.

Beijingul a prezentat în urmă cu un an un document cu 12 puncte pentru rezolvarea conflictului ucrainean, oferind principii generale pentru încheierea războiului, dar fără a intra în detalii.

În momentul respectiv, planul nu a fost întâmpinat cu entuziasm nici de Rusia, nici de Ucraina, iar Statele Unite au comentat că este vorba de o încercare a Chinei de a se prezenta ca promotoare a păcii, însă planul reflectă "povestea falsă" a Moscovei şi nu condamnă invazia rusă pe teritoriul ucrainean.

Lavrov, citat de agenţia de presă RIA preluată de Reuters, a afirmat acum că "cel mai important lucru pentru noi este că documentul chinez se bazează pe o analiză a motivelor pentru ceea ce se întâmplă şi pe nevoia de eliminare a acestor cauze fundamentale. Este structurat ca logică de la general la particular. (...) Acest plan a fost criticat pentru că este vag. (...) Însă este un plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus pentru discuţii".

UPDATE 16:20 - Kremlinul a transmis joi că preşedintele rus Vladimir Putin "rămâne deschis dialogului", dar nu există planuri pentru contacte cu omologul său francez Emmanuel Macron, în urma conversaţiei telefonice pe care au avut-o miercuri miniştrii apărării francez şi rus, discuţie anunţată în comunicate separate de Paris şi Moscova, după care Macron a criticat comentariile "tendenţioase şi ameninţătoare" din comunicatul rus, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Preşedintele Putin rămâne deschis dialogului cu aceia care manifestă interes în dezvoltarea relaţiilor cu ţara noastră", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică. Preşedintele rus "a fost mereu deschis dialogului pentru a soluţiona problemele mondiale şi regionale cele mai complexe", dar "la ora actuală nu există planuri pentru desfăşurarea unor contacte la nivel înalt", a adăugat Peskov.

Acesta a răspuns astfel unei întrebări despre posibilitatea unor contacte între Putin şi Macron, după ce miercuri miniştrii apărării francez şi rus, Sébastien Lecornu şi Serghei Şoigu, au avut o convorbire telefonică, prima de acest fel după octombrie 2022.

Şi de această dată ministrul Sébastien Lecornu a "condamnat fără rezerve războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina" şi a subliniat că "Franţa va continua să sprijine continuu Ucraina şi cu intensitatea de care este nevoie în lupta pentru libertatea şi suveranitatea sa, cu obiectivul de a aduce pacea pe continentul european", a afirmat într-un comunicat Ministerul francez al Apărării.

UPDATE 15:00 - Finlanda va prelungi închiderea punctelor de trecere a frontierei cu Rusia pe termen nelimitat, a anunțat joi guvernul de la Helsinki, care a adăugat, de asemenea, pe lista sa mai multe porturi în care se va aplica măsura, informează Reuters.

Finlanda și-a închis frontierele terestre cu Rusia la sfârșitul anului trecut, pe fondul unui număr tot mai mare de sosiri din țări precum Siria și Somalia.

UPDATE 14:50 - Companii din Germania participă la reconstrucția Mariupolului, oraș ucrainean distrus de trupele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina, arată o investigație realizată de programul de știri Tagesschau al televiziunii germane ARD.

Investigația citată de portalul de știri Delphi notează că concluziile sale se bazează pe surse deschise, precum informațiile publicate pe site-urile lor de companiile de construcții și alte documente accesibile publicului, precum și fotografii și înregistrări video făcute în orașul-port capturat de forțele rusești în mai 2022, după un asediu care a făcut înconjorul presei internaționale.

UPDATE 14:20 - Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat joi asupra necesităţii ca aliaţii din NATO să livreze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru ca ţara sa să se poată apăra de bombardamentele ruseşti, potrivit EFE şi DPA.

"Nu vreau să stric petrecerea", a spus Kuleba, după ce i-a felicitat pe membrii NATO cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Alianţei. "Dar principalul meu mesaj de astăzi vizează (rachetele) Patriot", a adăugat ministrul ucrainean, vorbind alături de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

"Salvarea vieţilor ucrainenilor, salvarea economiei ucrainene, salvarea oraşelor ucrainene depinde de rachetele Patriot şi de alte sisteme de apărare antiaeriană. Insistăm asupra Patriot pentru că este singurul sistem care poate intercepta rachete balistice", precum cele 94 cu care Rusia a atacat Ucraina în martie, a explicat Kuleba, care se va întâlni joi cu omologi ai săi din Alianţa Nord-Atlantică.

UPDATE 13:15 - Rusia anunţă că o linie electrică de rezervă a centralei nucleare din Zaporojie a încetat să funcţioneze

Conducerea centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), controlată de Rusia, a anunţat joi că o linie electrică de rezervă care alimentează uzina nu mai funcţionează, relatează Reuters.

Compania de stat ucraineană pentru energia atomică, Energoatom, susţine, la rândul său, că linia electrică principală de 750 kilovolţi (kV), restabilită recent de ingineri ucraineni, este încă în funcţiune.

Toate cele şase reactoare de la centrala nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia şi situată în apropiere de linia frontului, sunt oprite, dar acestea se bazează pe energie externă pentru a răci materialul nuclear şi a preveni astfel un accident catastrofal.

Cauzele care au dus la întreruperea curentului sunt în curs de investigare, a declarat managementul rus al centralei pe Telegram, asigurând că incidentul nu a provocat nicio modificare a nivelului de radiaţii.

Conducerea rusă a precizat că defecţiunea s-a produs la linia electrică de 330 kV "Ferosplavnaia". Aceasta este o linie de rezervă care, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită la mijlocul lunii trecute, după o întrerupere de peste trei săptămâni.

UPDATE 12:40 - Împlinirea a 20 de ani de la aderarea la NATO şi a 75 de ani de la formarea Alianţei Nord-Atlantice reprezintă o excelentă oportunitate de reflecţie privind consolidarea rolului României în menţinerea securităţii naţionale şi regionale şi, totodată, în descurajarea şi combaterea ameninţărilor convenţionale şi hibride la adresa acesteia, a afirmat, joi, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi.

"Comunitatea ucraineană din România a participat activ şi constant la apropierea României de NATO, la crearea condiţiilor pentru atingerea standardelor şi îndeplinirea criteriilor specifice aderării, precum şi la asumarea unui rol activ de ţară membră NATO, într-o regiune cu permanente convulsii geopolitice. Mai mult, comunitatea ucraineană din România va sprijini întotdeauna, fără rezerve, politicile publice care vizează consolidarea rolului României ca ţară membră UE şi NATO, fiind în egală măsură nu doar un contributor relevant la crearea şi aplicarea acestor politici publice, dar şi un beneficiar direct al lor", a subliniat deputatul minorităţilor naţionale, într-un comunicat de presă.

UPDATE 11:40 - NATO nu numai că întăreşte securitatea Europei, dar face şi America de Nord mai puternică, a declarat joi, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia celebrării celei de-a 75-a aniversări a alianţei, relatează Reuters.

"Europa are nevoie de America de Nord pentru securitatea sa", a declarat Stoltenberg, în cadrul ceremoniei desfăşurate la sediul NATO.

"În acelaşi timp, însă, şi America de Nord are nevoie de Europa. Aliaţii europeni dispun de forţe armate de talie mondială, de vaste reţele de informaţii şi de o influenţă diplomatică unică. Ei multiplică puterea Americii", a subliniat şeful NATO în faţa miniştrilor de externe ai celor 32 de aliaţi.

Miniştrii vor marca semnarea la Washington, la 4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord, care a instituit alianţa politică şi militară transatlantică.

UPDATE 11:10 - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 11 din cele 20 de drone kamikaze de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate, relatează The Kyiv Independent.

Cincisprezece drone au vizat regiunea Harkov, iar unele dintre ele au fost doborâte, a precizat administrația militară regională.

Atacuri cu drone rusești au fost raportate, de asemenea, în regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 10:10 - Rusia afirmă că dialogul cu NATO se află la un nivel "critic zero", însă nu doreşte un conflict cu Alianţa

Relaţiile dintre Rusia şi NATO se înrăutăţesc, însă Moscova nu are intenţia de a intra într-un conflict cu o ţară membră a NATO, a declarat ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko, într-un interviu publicat joi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În contextul marcării a 75 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice, Gruşko a declarat pentru agenţia de ştiri RIA că relaţiile se deteriorează "previzibil şi deliberat", iar toate canalele de dialog dintre Moscova şi NATO au fost aduse la un nivel "critic zero" de către Washington şi Bruxelles.

"Este blocul militar pregătit pentru un conflict deschis cu Rusia? Trebuie să-i întrebaţi chiar pe membrii NATO. În orice caz, nu avem astfel de intenţii în ceea ce priveşte ţările membre ale Alianţei", a mai spus Gruşko.

UPDATE 09:40 - Forțele Moscovei au doborât trei drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod și alte două deasupra regiunii Tula, a anunțat joi ministerul rus al Apărării, conform The Kyiv Independent.

Ministerul și autoritățile regionale nu au furnizat nicio informație cu privire la consecințele presupuselor lovituri.

UPDATE 6:10 - Cinci morţi în atacuri aeriene ruseşti asupra oraşului Harkov

Cinci persoane au murit în cursul nopţii de miercuri spre joi în urma noilor atacuri aeriene ruse asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au anunţat autorităţile, notează AFP.

Patru persoane au decedat, printre care trei salvatori, iar cinci au fost rănite în timpul unei "a doua lovituri" asupra unui loc care tocmai fusese bombardat într-un "cartier dens populat din Harkov", a anunţat primarul Ihor Terehov.

În plus, o lovitură într-un "cartier rezidenţial" s-a soldat cu al cincilea mort, a declarat edilul pe Telegram.

UPDATE 5:20 - Lecornu şi Şoigu şi-au exprimat "disponibilitatea de a dialoga", susţine Moscova

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, şi omologul său rus,Serghei Şoigu, s-au arătat miercuri, în cursul unei discuţii telefonice, "dispuşi să dialogheze" cu privire la conflictul din Ucraina, a informat Ministerul rus al Apărării, scrie AFP.

"S-a remarcat disponibilitatea de a dialoga în privinţa Ucrainei. Punctul de plecare ar putea fi +Iniţiativa pentru pace de la Istanbul+. Organizarea unei întâlniri la Geneva fără participarea Rusiei nu are niciun sens", a indicat ministerul într-un comunicat relatând această discuţie.

UPDATE 4:15 - Budapesta schimbă tonul: În ultimele săptămâni, am luat măsuri suplimentare pentru a reconstrui încrederea reciprocă în relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina

Budapesta pare să afişeze o atitudine de flexibilitate faţă de Ucraina, ministrul de externe Peter Szijjarto afirmând miercuri, într-o postare pe Facebook, că în ultimele săptămâni au fost luate unele măsuri pentru „a reconstrui încrederea reciprocă”, inclusiv în ceea ce priveşte transportul cerealelor ucrainene. Ministrul anunţă, de asemenea, că aşteaptă „cu speranţă” o întâlnire prevăzută pentru joi între miniştrii educaţiei din cele două ţări la care se va discuta controversata problemă a învăţământului în limba maternă pentru comunitatea maghiară din Ucraina.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina razboi ucraina