MENIU

Război în Ucraina - ziua 767. Zelenski acuză Congresul SUA de problemele de pe frontul din Ucraina: Kievul „a pierdut 6 luni” - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 767 de război. Problema armamentului rămâne în continuare principala dificultate cu care se confruntă trupele ucrainene. Volodimir Zelenski face acuzații grave. El spune că Ucraina a pierdut "6 luni" din cauza blocajului din Congresul SUA și l-a catalogat pe Joe Biden drept "prundent"  în furnizarea de armament, pentru că „se teme de un atac nuclear rus”.

UPDATE 15:30 - Zelenski și-a publicat declaraţia de avere. Ce venituri a obținut familia sa în 2023

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi familia sa au obţinut un venit total de 317.000 de dolari în 2023, potrivit unei declaraţii de avere publicate la sfârşitul săptămânii, relatează în ediţia de duminică kyivindependent.com.

  
Declararea electronică a averii oficialilor ucraineni a fost impusă în 2014, în cadrul luptei împotriva corupţiei.

Această obligaţie a fost suspendată după invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, iar Zelenski a reimpus-o prin lege în octombrie 2023.

Şeful statului ucrainean şi membrii familiei sale declară că au obţinut în 2023 venituri în valoare de 12.423.008 grivne (316.700 de dolari, 292.211 de euro), a anunţat sâmbătă preşedinţia ucraineană.

El precizează că 7.455.972 de grivne (190.100 de dolari, 175.377 de euro) provin din vânzarea de obligaţiuni de stat.

Restul de 4.967.036 (126.600 de dolari, 116,833 de euro) reprezintă salarii, dobânzi bancare şi venituri din închirierea unor bunuri imobile, potrivit preşedinţiei.

”Creşterea veniturilor faţăă de 2022 a avut loc în urma reluării plăţii chiriciilor”, precizează preşedinţia.

Soldul în numerar al familiei Zelenski a scăzut cu aproape 2,8 milioane de grivne (71.000 de dolari, 65.861 de euro), la sfârşitul lui 2023, anunţă preşedinţia.

Volodimir Zelenski şi-a publicat declaraţiile de avere în 2022 şi 2021 în ianuarie.

UPDATE 12:50 -  Cel puţin un mort în regiunea ucraineană Liov, în urma unor atacuri ruseşti cu rachetă de croazieră

Cel puţin o persoană a fost ucisă într-un atac rus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în regiunea ucraineană Liov (vest), anunţă duminică guvernatorul regional, care precizează că Rusia a vizat aceeaşi infrastructură ca în ultimele zile, iar armata ucraineană anunţă că a doborât nouă rachete şi nouă drone inamice, relatează AFP potrivit New.ro.

 ”În această noapte, inamicul a atacat cu rachete de croazieră aceeaşi infrastructură esenţială (...) care a fost viată precedent, la 24 şi 29 martie. O clădire administrativă a fost avariată”, a anunţat pe Telegram guvernatorul Maksîm Kozîţki.

El nu precizează ce tip de infrastructură a fost vizată în aceste atacuri ruseşti.

”Un bărbat a fost ucis fin cauza atacului. Transmit condoleanţe familiei sale. Salvatorii caută în dărâmături. S-ar putea să fie şi alte persoane dedesubt”, scrie el.

Operatorul ucrainean Ukrenergo a anunţat duminică că armata rusă a lovit din nou infrastructuri energetice în timpul nopţii.

”Ei au vizat substaţii de înaltă tensiune (...) în regiunile din sud”, anunţă operatorul.

Din cauza pagubelor cauzate, întreruperi de alimentare cu electricitate de urgenţă au fost efectuate în oraşul Odesa şi în zonă, pecizează Ukrenergo.

UPDATE 10:15 - Rusia a lansat 16 rachete şi 11 drone sâmbătă noaptea

Rusia a lansat 16 rachete şi 11 drone asupra Ucrainei într-un atac comis sâmbătă noaptea, au anunţat forţele aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, forţele aeriene ucrainene au menţionat că au reuşit să doboare nouă drone şi nouă rachete, fără a preciza numele ţintelor.

De peste o săptămână, Rusia şi-a intensificat bombardamentele împotriva infrastructurii energetice ucrainene, cauzând pagube substanţiale.

UPDATE 9:30 - Franţa va livra Kievului „sute" de vehicule blindate vechi şi rachete Aster pentru sistemul MAMBA

Franţa va livra Ucrainei „sute" de vehicule blindate vechi, dar „încă funcţionale" şi rachete Aster, ca parte a unui nou pachet de ajutor pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei, potrivit ministrului Apărării, Sébastien Lecornu, relatează cotidianul Le Parisien, citat de News.ro.

„Pentru a ţine o linie de front atât de mare, armata ucraineană are nevoie de vehiculele noastre blindate (VAB), de exemplu: ele sunt absolut esenţiale pentru mobilitatea trupelor", a explicat Sébastien Lecornu într-un interviu pentru La Tribune publicat sâmbătă seara.

„Acest echipament vechi, care este încă operaţional, va fi în beneficiul direct al Ucrainei în cantităţi mari. Vorbim de câteva sute pentru 2024 şi începutul anului 2025", a adăugat el.

UPDATE 6:45Neînțelegerile dintre democrați și republicani din Congres privind pachetul de sprijin militar destinat Ucrainei, de 60 de miliarde de dolari, a făcut Ucraina „să dea înapoi” pe front, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat pentru cotidianul american Washington Post, citat de news.ro.

„Am pierdut şase luni”, deplânge Volodimir Zelenski. „Dacă nu există o susţinere americană, asta înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje în războiul electronic, nu avem obuze de artilerie de 155 de milimetri. Asta înseamnă că vom da înapoi etapă cu etapă, pas cu pas”, a afirmat liderul de la Kiev.

El a subliniat că Ucraina are nevoie de armament pentru a rezista pe front, oferind drept exemplu rachete cu rază lungă de acțiune care să lovească ținte din Crimeea de unde pleacă avioanele care bombardează Ucraina.

„Nu mai putem pierde timp. Ucraina nu poate să fie o problemă politică între partide”, a declarat el. „Dacă Ucraina cade, Putin va împărţi lumea”, a avertizat Zelenski.

El a arătat că armata ucraineană „a reușit să stabilizeze” situația, dar este blocată pe actualele poziții din lipsă de armament.

„Dacă nu luaţi măsuri de pregătire a unei noi contraofensive, Rusia o va face. Acesta este lucrul pe care l-am învăţat în acest război: dacă voi nu o faceţi, Rusia o va face”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski l-a catalogat pe Joe Biden drept „prudent” în furnizarea de armament, pentru că „se teme de un atac nuclear rus”.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi in ucraina razboi