MENIU

Război în Ucraina, ziua 762: Zelenski: Vladimir Putin este o „fiară bolnavă şi cinică"

Volodimir Zelenski

După ce şeful Kremlinului a acuzat din nou Ucraina că se află într-un fel sau altul în spatele atacului de vineri seară asupra sălii de concerte din Moscova, în ciuda faptului că atentatul soldat cu aproape 140 de morţi a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (SI), președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că omologul său rus Vladimir Putin este o „fiară bolnavă şi cinică". Ucraina se află în ziua 762 a războiului.

UPDATE 00.00 - Cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni, capturați recent de Rusia, au fost executați între 1 decembrie 2023 și 29 februarie 2024, se arată într-un raport din luna martie al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. 

Rapoarte despre prizonierii de război ucraineni torturați sau uciși în timp ce se aflau în custodia Rusiei au apărut de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Până la sfârșitul lunii februarie, Procuratura Generală din Ucraina a declarat că sunt în desfășurare 19 anchete penale cu privire la execuția a 45 de prizonieri ucraineni.

UPDATE 23.00 - Franța va putea în curând să furnizeze Ucrainei 78 de obuziere Caesar și și-a sporit producția de cartușe de artilerie pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale Kievului, a informat Associated Press, citând ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

În ianuarie, Lecornu a prezentat un plan pentru Kiev, Paris și alți aliați pentru a finanța în comun 78 de obuziere Caesar pentru Ucraina. Vorbind la o conferință de presă din 26 martie, ministrul a spus că Franța, Ucraina și Danemarca au ajuns la un acord care va permite Parisului să „livreze rapid” sistemele de artilerie.

UPDATE 22.00 -  Justiţia rusă prelungeşte detenţia jurnalistului american Evan Gershkovich până la 30 iunie

Un tribunal rus a prelungit marţi - până la 30 iunie - detenţia provizorie a jurnalistului american Evan Gershkovich, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la arestarea acestuia în urma unor acuzaţii de „spionaj” pe care acesta le respinge, relatează AFP.

„Tribunalul Municipal al Moscovei a examinat o cerere a autorităţilor însărcinate cu ancheta preliminară şi a prelungit durata detenţiei lui \"Evan Gershkovich până la 30 iunie 2024”, anunţă pe Telegram serviciul de presă al tribunalelor din capitala rusă.

UPDATE 20:20 - Rusia nu vede posibilităţi de negociere cu Ucraina şi are îndoieli cu privire la un summit pentru pace în Elveţia

Rusia nu vede în prezent posibilităţi de a negocia cu Ucraina un acord de încetare a ostilităţilor sau un summit de pace pe care Elveţia s-a arătat interesată să îl organizeze, potrivit ambasadorului rus la instituţiile ONU din Geneva, Ghennadi Gatilov, citat de EFE.

"Este foarte puţin probabil vreun acord serios cu actualul regim de la Kiev şi cu patronii săi din Occident", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă cu membrii Asociaţiei Corespondenţilor acreditaţi la instituţiile ONU din Geneva.

Diplomatul rus a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "şi-a autoimpus o interdicţie" de a purta discuţii cu vreun organism oficial rus şi a criticat aşa-numita "formulă de pace" a preşedintelui de la Kiev ca fiind "un set de ultimatumuri".

În ceea ce priveşte planurile publice ale guvernului elveţian de a organiza un summit dedicat păcii în Ucraina, ambasadorul rus a declarat că, din principiu, ţara sa nu este împotriva negocierilor, "dar nu avem cu cine să discutăm pentru că Zelenski şi-a interzis să facă acest lucru".

UPDATE 20.00 - Rusia nu are nevoie de ajutor occidental pentru a investiga atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall, de lângă Moscova, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, denunţând că Occidentul acţionează pe baza „dublului standard”.

„Sunt sigur că ne putem descurca şi singuri cu această anchetă”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său namibian, Peya Mushelenga.

În cazul acceptării ajutorului din partea ţărilor occidentale, acestea ar acţiona „clar în baza dublului standard” pentru „a-şi promova” versiunea care le convine lor asupra atentatului, a declarat ministrul rus de externe.

UPDATE 18.00 - UE şi Moldova au decis, marţi, să prelungească valabilitatea actualului lor acord privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025. Acordul urmăreşte să sprijine Moldova în privinţa accesului la pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi, de asemenea, prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa UE. Acest acord cu Moldova, semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, a sporit substanţial exporturile rutiere din Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii.

Acesta a fost instituit în urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagră şi pieţele de export din Ucraina către estul Ucrainei, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin liberalizarea parţială a transportului rutier de mărfuri prin acordarea de drepturi de tranzit şi de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova şi din UE pentru teritoriile lor respective, acordul contribuie la o mai bună ancorare a pieţei Republicii Moldova în UE.

UPDATE 16:10 Șefii FSB susțin scenariul lui Putin despre implicarea Ucrainei în masacrul de la Moscova

Şeful FSB şi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, doi aliaţi-cheie ai lui Vladimir Putin, au declarat marţi că ei cred că Ucraina a fost implicată direct în atacul asupra sălii de concerte de la periferia Moscovei. Mai mult, serviciile occidentale, în special din SUA şi Marea Britanie, au fost, la rândul lor, în spatele atentatului. 

UPDATE 13:20 -Filiera turcă a atentatului din Rusia. Cum s-au plimbat teroriștii între cele 2 țări?

Doi dintre suspecţii arestaţi în legătură cu atentatul sângeros comis la Moscova și soldat cu aproape 140 de morți au călătorit fără probleme din Rusia în Turcia și apoi au revenit, împreună, în ziua de 2 martie, a declarat agenţiei France Presse o sursă turcă din domeniul securităţii. Sursa citată precizează că împotriva celor 2 nu existau informații îngrijorătoare și că, cel mai probabil, radicalizarea atacatorilor s-ar fi produs în Rusia.

UPDATE 12:10 - Rusia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea

Duma de Stat a Rusiei este pregătită să discute reintroducerea pedepsei cu moartea în Codul Penal, după atacul terorist de la un centru de evenimente din Moscova, soldat cu aproape 140 de morți. 

Liderul partidului pro-Putin "Rusia Justă", Serghei Mironov, a cerut un referendum privind restabilirea pedepsei cu moartea.

În schimb, președintele Dumei, Viaceslav Volodin, s-a declarat împotriva ideii, precizând că „este suficientă decizia Curții Constituționale", potrivit Nexta.

UPDATE 11:10 - Ucraina susține că a distrus o navă importantă a rușilor

Forțele armate ucrainene revendică o lovitură grea în Marea Neagră: nava Konstantin Olshansky a fost lovită de o rachetă Neptun. 

Vorbind la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a spus că daunele aduse navei sunt încă în curs de determinare.

Pletenchuk a spus că atacul asupra navei Konstantin Olshansky a avut loc la începutul acestei săptămâni, pe 23 martie, în aceeași zi în care două nave rusești de debarcare din clasa Ropucha, Yamal și Azov, au fost lovite.

UPDATE 11:10 - Zelenski: Putin este o "fiară bolnavă și cinică" 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a descris marţi pe şeful statului rus Vladimir Putin drept o "fiară bolnavă şi cinică", după ce şeful Kremlinului a acuzat din nou Ucraina că se află într-un fel sau altul în spatele atacului de vineri seară asupra unei săli de concerte din Moscova, în ciuda faptului că atentatul soldat cu aproape 140 de morţi a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (SI), informează EFE.

"Putin a vorbit din nou pentru sine astăzi, lucru care a fost retransmis la televizor. Încă o dată, a dat vina pe Ucraina. Fiară bolnavă şi cinică", a comentat Zelenski în discursul său tradiţional nocturn publicat pe reţeaua de socializare X.

Potrivit preşedintelui ucrainean, în mintea lui Putin "toţi sunt terorişti, în afară de el, deşi alimentează teroarea de două decenii".

"Putin este cea mai mare vitrină pentru teroare. El şi serviciile sale speciale. Când va dispărea, la fel se va întâmpla şi cu cererea de teroare şi violenţă (...)", a subliniat el.

UPDATE 10:26 - Negocierile de pace din Ucraina fără Rusia vor eşua, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Orice summit internaţional de pace referitor la Ucraina care ar exclude Rusia este pur şi simplu "absurd" şi va eşua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu publicat marţi, relatează Reuters.

Peskov a mai declarat pentru Argumenty I Fakty că Rusia îşi continuă războiul de doi ani împotriva Ucrainei pentru a se proteja de Occident.

"Poate fi rezolvată problema ucraineană fără participarea Rusiei? Răspunsul este clar - nu se poate", a declarat Peskov în interviul realizat joia trecută, cu o zi înainte de atacul armat de la sala de concerte din afara Moscovei.

"Pentru că Ucraina a fost transformată într-un instrument în mâinile Occidentului colectiv, cu ajutorul căruia intenţionează, aşa li se pare, să pună mai multă presiune asupra Rusiei, să restrângă Rusia şi să o abandoneze la marginea dezvoltării. Şi, dacă vor reuşi, să o termine", a adăugat el.

UPDATE 8:42 - Situație dificlă pe frontul din Ucraina, în apropierea orașului Ceasiv Iar din estul țării

Armata ucraineană a afirmat luni că se află într-o situaţie dificilă în apropierea oraşului Ceasiv Iar din estul ţării, unde Rusia îşi concentrează ofensiva,  transmite AFP.

Moscova a făcut progrese pe front în ultimele luni, sporindu-şi avantajul, deoarece Kievul se confruntă cu o penurie de muniţii furnizate de aliaţii săi occidentali.

"Situaţia cu privire la Ceasiv Iar este dificilă şi tensionată, iar aceasta nu este prima zi" când este cazul, a spus Oleg Kalaşnikov, ofiţer de presă al brigăzii 26 de artilerie ucraineană.

"Astăzi este punctul central al inamicului în operaţiunile sale de asalt. El încearcă să treacă prin apărarea noastră pentru a ajunge la Ceasiv Iar", a adăugat el.

UPDATE 6:52 - Volodimir Zelenski: Rachete balistice au avariat case şi clădirea Academiei de Arte din Kiev. O altă lovitură la Odesa. Harkovul, într-o situaţie deosebit de dificilă / Este extrem de important să avem grijă de cei care au nevoie de sprijin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă în mesajul către popor că luni după-amiază a avut loc o altă lovitură la Odesa, unde oamenii au fost răniţi iar Harkovul se află încă într-o situaţie deosebit de dificilă, dar în fiecare zi alimentarea cu energie a oraşului este restabilită treptat. Liderul ucrainean mai afirmă că rachete balistice au avariat case şi clădirea Academiei de Arte din Kiev. Acum este extrem de important să avem grijă de cei care au nevoie de sprijin, mai arată el.

 ”Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru a elimina consecinţele loviturilor ruseşti. Kiev - rachete balistice au avariat astăzi case şi clădirea Academiei de Arte. Toţi răniţii au primit asistenţa necesară. Slavă Domnului, nu erau copii la academie. Debarasarea molozului durează toată ziua”, a transmis preşedintele Ucrainei.

 Volodimir Zelenski afirmă că la Odesa şi Mikolaiv, în urma atacurilor asupra instalaţiilor electrice, situaţia este complicată, pentru că au fost implicate toate serviciile necesare şi echipele de reparaţii.
 
 ”După-amiază, a avut loc o altă lovitură la Odesa - oamenii au fost răniţi. Harkovul se află încă într-o situaţie deosebit de dificilă, dar în fiecare zi alimentarea cu energie a oraşului este restabilită treptat. Sunt recunoscător tuturor celor care lucrează pentru oraş, tuturor celor care se preocupă de oameni şi îi ajută pe alţii”, spune liderul ucrainean.
 
 ”Acum este extrem de important să avem grijă de cei care au nevoie de sprijin. Şi chiar dacă oamenii se simt inconfortabil să le ceară sprijinul altora, vă rugăm să le acordaţi atenţie şi să îi sprijiniţi voi înşivă, să nu îi lăsaţi pe oameni singuri cu dificultăţile lor. Le mulţumesc tuturor celor care protejează oamenii şi preţuiesc viaţa! Le mulţumesc tuturor celor care sunt alături de Ucraina!”, mai spune Zelenki. 
 

CITEȘTE ȘI: Război în Ucraina, ziua 761: Alertă aeriană la Kiev, după mai multe explozii. Rusia a atacat cu rachete supersonice