MENIU

Război în Ucraina, ziua 761: Alertă aeriană la Kiev, după mai multe explozii. Rusia a atacat cu rachete supersonice - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică seara, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o săptămână inamicul rus a folosit sute de rachete, drone şi bombe, iar în cei doi ani de război nu a existat nicio săptămână în care să nu fie atacuri din partea Moscovei.

UPDATE 24;00 

NATO a dat asigurări luni că este pregătită să protejeze şi să apere toţi aliaţii după ce o rachetă rusă a survolat timp de câteva secunde spaţiul aerian polonez la sfârşitul săptămânii trecute, în contextul unor atacuri comise de Rusia asupra Ucrainei."NATO condamnă energic ultimele atacuri ale Rusiei asupra civililor, oraşelor şi localităţilor ucrainene, inclusiv cele aflate în apropierea teritoriului aliat", au declarat pentru agenţia de presă spaniolă surse aliate, întrebate despre acest incident informează EFE, relatează Agerpres..

UPDATE 22:30  - Putin afirmă că atentatul de la Moscova a fost comis de "islamişti radicali" care au încercat să fugă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), a fost comis de "islamişti radicali" care, potrivit acestuia, au încercat să fugă în Ucraina, relatează AFP şi dpa.

"Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole", a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale, menţionând această legătură pentru prima dată, la trei zile după ce Statul Islamic a revendicat atacul.

"Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a repetat apoi că atacatorii, după atentatul care s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi, potrivit unui nou bilanţ, au încercat să fugă către teritoriul ucrainean înainte de a fi arestaţi.

"Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări", a mai spus preşedintele rus.

UPDATE 19:50

Ambasadorul Rusiei în Polonia Serghei Andreiev a ignorat luni o convocare oficială, în urma încălcării spaţiului aerian polonez de către o rachetă rusească, şi consideră că este ”absurd” să discute despre acest lucru din cauza lipsei de ”probe”, relatează AFP.

Armata poloneză a lansat duminică o alertă cu privire la faptul că o rachetă de croazieră rusească - lansată împotriva unor oraşe situate în vestul Ucrainei - a încălcat spaţiul aerian polonez - timp de 40 de secunde.

Ea a precizat că proiectilul a fost urmărit de radare militare pe tot timpul zborului.

UPDATE 19:00 

Două nave ruse debarcare de clasa Ropucha de tip amfibie - Azov şi Iamal - pe care GUR a anunţat că Forţele Aeriene ucrainene le-au ”atins cu succes” într-un atac cu o salvă de rachete de tip Storm Shadow sau SCALP, sâmbătă, în Peninsula Crimeea şi despre care numeroase conturi ucrainene au anunţat pe X c au fost ”avariate critic” sau ”distruse” apar într-o imagine satelitară publicată duminică, ceea ce îndeamnă la prudenţă cu privire la soarta celor două nave, relatează Le Figaro.

 Revendicarea distrugerii celor două nave nu este confirmată de această imagine satelitară a principalei baze navale ruse în Crimeea, la Sevastopol.

UPDATE 15.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit pompierilor care au intervenit luni după atacul rusesc de la Kiev, soldat cu cinci răniți.

„Teroriștii ruși au lansat rachete balistice asupra Kievului. Din nefericire, case dintr-un cartier au fost avariate", a declarat liderul ucrainean într-o postare pe X.

„Până în acest moment, au fost raportate 5 persoane rănite. Se lucrează la îndepărtarea molozului. Reiterăm că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, care să asigure siguranța orașelor noastre și să salveze vieți. Toți cei care respectăm și protejăm viața trebuie să punem capăt acestei terori”, a conchis Zelenski.

UPDATE 14:16 - Macron: Ar fi cinic şi contraproductiv ca Rusia să pună atacul de la Moscova pe seama Ucrainei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că toate semnele indică faptul că Statul Islamic a comis atacul asupra sălii de concerte din apropierea Moscovei, în care au fost ucise 137 de persoane, şi a spus că ar fi "cinic şi contraproductiv" ca Rusia să dea vina pe Ucraina, relatează Reuters.

Rusia a contestat afirmaţiile Statelor Unite şi ale altor ţări potrivit cărora gruparea militantă Stat Islamic a orchestrat atacul de vineri, acuzând Washingtonul că acoperă Ucraina.

"Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic, iar informaţiile de care dispunem noi, serviciile noastre (de informaţii), precum şi principalii noştri parteneri, indică într-adevăr că o entitate a Statului Islamic a fost cea care a instigat acest atac", a declarat Macron. "Cred că ar fi atât cinic, cât şi contraproductiv pentru Rusia însăşi şi pentru securitatea cetăţenilor săi să se folosească de acest context pentru a încerca să îl întoarcă împotriva Ucrainei", a comentat preşedintele francez.

UPDATE 11:33 - Mai multe explozii se aud la Kiev, alerta aeriană a fost declanşată

Un serie de mai multe explozii au răsunat luni dimineaţă în capitala ucraineană Kiev, în timp ce sirenele de alertă aeriană au fost declanşate, au declarat reporterii Reuters.

"Explozii în capitală. De urgenţă la adăpost!" a scris primarul oraşului Kiev, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Capitala Ucrainei a fost vizată de un atac susţinut şi săptămâna trecută.

Noul atac intervine în condiţiile în care Moscova a trecut prin tragedia atentatului de vineri de la o sală de concerte, soldat cu 137 de morţi, pentru care organizaţia Stat Islamic şi-a asumat răspunderea, dar pe care Kremlinul, care a promis răzbunare, încearcă să-l pună pe seama Ucrainei.

UPDATE 10:24 - Incendiu la cea mai mare centrală termică din regiunea Rostov, în urma unui atac cu drone 

Situată în Novocherkassk, la aproximativ 53 de kilometri distanță de Rostov-pe-Don, centrala termică joacă un rol crucial în sistemul energetic al regiunii Rostov, alături de centrala nucleară Rostov NPP, potrivit Kyiv Post.

Un incendiu a izbucnit la centrala din Novocherkassk, cea mai mare centrală termică din regiunea Rostov, în noaptea de 25 martie, a confirmat Vasily Golubev, guvernatorul regional.

Conform rapoartelor, lucrătorii stației au reușit să limiteze incendiul fără să fie raportate victime. Cu toate acestea, investigațiile sunt în curs pentru a determina cauza incendiului, așa cum a declarat șeful regional.

UPDATE 8:19 - Zece răniţi la Mikolaiv, iar Odesa a rămas fără curent electric, după un atac rusesc cu drone

Armata rusă a atacat în cursul nopţii regiunile Mikolaiv şi Odesa, existând victime şi pagube la instalaţiile energetice. În Mikolaiv sunt peste 10 răniţi, iar în Odesa nu funcţionează transportul electric, relatează presa ucraineană.

Tramvaiele şi troleibuzele nu vor circula luni la Odesa, iar grădiniţele din oraş nu vor servi masa copiilor, deoarece gătitul este imposibil, după ce în cursul nopţii ruşii au lansat un atac cu drone Shahed care a afectat infrastructura electrică, relatează Ukrainskaia Pravda.

Dronele au fost lansate de pe Marea Neagră şi deşi apărarea antiaeriană a fost desfăşurată în regiunea Odesa, unele zone ale oraşului au rămas fără curent şi apă.

Ulterior, administraţia regională de stat din Odesa a confirmat că atacul cu drone a provocat o pană de curent în o parte din Odesa.

"În această noapte, atacul inamicului asupra regiunilor sudice s-a concentrat în regiunile Mikolaiv şi Odesa. Inamicul a continuat loviturile asupra instalaţiilor energetice. Înainte de atacul cu drone lansate din avioane tactice, din apele Mării Negre, încercând să afecteze activitatea apărării antiaeriene, teroriştii ruşi au tras o rachetă antiradar Kh-31P asupra regiunii Odesa, care şi-a pierdut capacitatea de luptă în aer", au explicat forţele de apărare din sudul Ucrainei, citate de UNIAN.

Ruşii au atacat în valuri cu drone de tip Shahed-131/136 din apele Mării Negre. Patru drone de atac au fost doborâte în fiecare dintre regiunile Odesa şi Mikolaiv, dar loviturile nu au putut fi evitate.

În regiunea Mikolaiv, inamicul a lovit o instalaţie energetică şi a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid de pompieri. În plus, dronele inamice au explodat în cartierele rezidenţiale ale regiunii. Ca urmare, o reşedinţă privată cu două etaje a fost distrusă la Mikolaiv, acolo izbucnind şi un incendiu. Mai multe case din cartier au fost lovite de unda exploziei. Potrivit datelor preliminare, 11 persoane au fost rănite, două au fost spitalizate, altele au fost tratate la faţa locului.

UPDATE

„Scutul nostru aerian trebuie să fie consolidat în mod semnificativ. Lucrăm la acest lucru cu toţi partenerii noştri, ale căror decizii pot schimba natura acestui război şi ne pot proteja oraşele şi satele de teroare. Dar, deja, de-acum soldaţii noştri doboară cel puţin o parte din rachete şi majoritatea dronelor”, a spus preşedintele ucrainean.

„Săptămâna aceasta, de luni până astăzi, teroriştii ruşi au folosit aproape 190 de rachete de diferite tipuri şi aproape 140 de drone Shahed, plus alte aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Nu a existat nicio săptămână în cei peste 2 ani de război în care Rusia să se fi abţinut de la teroare”, a arătat Zelenski.

În acelaşi timp, el a sugerat că atacurile ucrainene asupra teritoriului rusesc vor continua, după ce aceste lovituri împotriva unor infrastructuri esenţiale pentru efortul de război al Rusiei s-au intensificat în ultimul timp. Duminică, Ucraina a anunţat avarierea a două nave din flota rusă de la Marea Neagră. „Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că forţele de ocupaţie simt răspunsul nostru complet corect la această teroare în acelaşi mod - în fiecare săptămână, în fiecare zi”, a spus Zelenski, care a mulţumit atât forţelor din apărarea antiaeriană a Ucrainei, cât şi „tuturor eroilor care distrug logistica în teritoriul ocupat, care curăţă Crimeea şi Marea Neagră de prezenţa ocupantului”, referire la trupele serviciilor speciale. „Aceasta este o sarcină dificilă, dar soldaţii noştri o îndeplinesc treptat. Toată lumea poate vedea acest lucru”, a punctat Zelenski.

În acelaşi timp, liderul ucrainean a cerut şi mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, care să-i „împuţineze” potenţialul de război. „Cu cât sistemul lui Putin face mai puţini bani, cu cât sunt mai puternice sancţiunile împotriva sa şi cu cât este distrus fizic potenţialul de război al Rusiei, cu atât mai repede Ucraina, Europa noastră şi întreaga lume vor simţi din nou pacea”, a arătat liderul ucrainean.

El a spus că după loviturile ruseşti de vineri seara, încă se fac efoturi pentru normalizarea situaţiei. Harkovul, de pildă, în continuare este lipsit de electricitate şi clădură. „Situaţia este foarte dificilă. Peste 200.000 de clienţi - apartamente şi case - din oraşul Harkov şi din unul dintre districtele din regiune nu au o alimentare stabilă cu energie electrică şi sunt supuşi unor programe de raţionalizare destul de stricte”, a spus Zelenski.

Într-un moment în care Ucraina trece printr-un moment de cumpănă, este lipsită de mijloace şi forţe, în timp ce Rusia pare să câştige teren şi să pregătească o escaladare a războiului, liderul de la Kiev încearcă să-şi încurajeze poporul şi să-i ridice moralul, dar în acelaşi timp să tragă încă un semnal de alarmă destinat partenerilor. „Principalul lucru este să nu obosim, să nu ne reducem activitatea, să nu ne pierdem încrederea în Ucraina, în poporul nostru şi în capacitatea noastră de a transmite lumii că duşmanul vieţii umane nu are dreptul să câştige - Putin nu are dreptul să câştige. El trebuie să-şi piardă capacitatea de a distruge vieţile altora. Aceasta este singura modalitate de a asigura securitatea comună - pentru poporul nostru, pentru toţi europenii, pentru întreaga lume. Le mulţumesc tuturor celor care sunt alături de Ucraina!”, şi-a încheiat Zelenski alocuţiunea video de duminică seara.

 

Mai multe articole despre:
volodimir zelenski razboi in ucraina rusia