MENIU

Război în Ucraina, ziua 760. Ucrainenii ar fi lovit două nave mari în Sevastopol. Atacuri aeriene rusești asupra Kievului și mai multor regiuni - LIVE TEXT

Rusia a afirmat că a respins atacul a zece rachete ucrainene care viza oraşul Sevastopol din Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, ale cărei resturi au rănit două persoane, a indicat guvernatorul său, notează AFP. Ucraina se află în ziua 760 a războiului.

UPDATE 19:34 - Matteo Salvini: „Macron e un pericol pentru ţara sa şi pentru Europa. Nu vreau să le las copiilor mei un continent gata să înceapă al treilea război mondial”

Duminică, vicepremierul şi ministrul italian al transporturilor, Matteo Salvini, a susținut, la un eveniment al partidului său Liga (extremă dreapta) desfăşurat la Roma, că „nu are nimic” cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la o zi după ce l-a acuzat că este un „instigator la război”. Salvini a subliniat însă că apreciază drept periculoasă ideea exprimată de Macron privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

UPDATE 17:30 - Zelenski, într-un mesaj pe X: „Rusia trebuie să piardă acest război”

Rusia trebuie să piardă războiul declanșat în Ucraina, întrucât e singura modalitate de a „proteja în mod real viețile omenești”, afirmă președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o postare pe X, care conține o înregistrare video care arată distrugerile devastatoare provocate de conflict, președintele ucrainean spune că în țara sa e acum „moarte și durere, nu viață” și „teroare în locul dreptului internațional”.

Zelenski adaugă: „Ucrainenii își apără cu mult curaj patria și vor continua să o facă”. „Rusia trebuie să piardă acest război. Aceasta este singura modalitate de a proteja în mod real viețile umane”.

El a cerut de asemenea asistență suplimentară, scriind: „Sistemele de apărare aeriană, armele cu rază lungă de acțiune, artileria, sancțiunile, confiscarea activelor rusești și sprijinul pentru țara noastră, toate acestea aduc mai aproape restaurarea unei păci juste și a unei vieți normale”.

UPDATE 16:02 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova susține că afirmațiile serviciilor americane potrivit cărora gruparea Stat Islamic este în spatele atacului din sala de concerte din Moscova, sunt false.

„Până la finalizarea anchetei privind atacul terorist de la Crocus City Hall, orice frază de la Washington care disculpă Kievul ar trebui să fie considerată o dovadă", a scris ea pe Telegram.

Afirmațiile Zaharovei contrazic inclusiv informațiile transmise de gruparea jihadistă, care a revendicat masacrul de vineri și a publicat inclusiv un clip video cu desfășurarea atacului.

Exporturile rusești de petrol au tot mai multe probleme

UPDATE 15:49 - „Suntem încrezători că Ucraina poate câștiga războiul. Susținem Ucraina în toate modurile posibile, deoarece suntem foarte impresionați de realizările voastre de până acum", a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, într-un interviu acordat publicației ucrainene Kyiv Independent.

Europa trebuie să facă pași mari în creșterea capacității industriei sale de apărare și poate face acest lucru doar prin colaborarea în cadrul UE și cu Ucraina, a spus ea.

UPDATE 15:20 - Ministerul rus al Apărării a declarat că a trimis un avion de vânătoare MiG-31 după ce două bombardiere americane B-1B s-au apropiat de granița rusă deasupra Mării Barents.

Bombardierele americane s-au îndepărtat de granița rusă după apropierea MiG-31, a transmis ministerul condus de Serghei Șoigu.

UPDATE 13:00 - Un nou atac aerian masiv lansat de Rusia duminică a provocat incendii şi întreruperi de electricitate în Ucraina, au anunţat oficiali ucraineni, relatează dpa.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, a declarat că resturile care au căzut au avariat reţelele de termoficare şi cele electrice din oraşul industrial Krîvîi Rih, în sud. Astfel, şase spitale, peste 150 de şcoli şi 3.000 de locuinţe au rămas temporar fără încălzire, a spus el.

Potrivit autorităţilor, o infrastructură critică nespecificată a fost lovită în regiunea Liov, în vestul Ucrainei. "Un incendiu a izbucnit acolo. Pompierii se află la faţa locului", a scris guvernatorul regional, Maksim Koziţki, pe Telegram.

Câteva ore mai târziu, în timpul unei noi alerte aeriene la nivel naţional, două rachete hipersonice ruse Kinjal au lovit acelaşi loc, a spus Koziţki. Pompierii au fost avertizaţi la timp şi s-au adăpostit, a spus el.

Loviturile aeriene lansate de Rusia par să fi vizat mai ales vestul Ucrainei. Cu toate acestea, rachete ruseşti au fost interceptate şi deasupra capitalei Kiev, unde faţada unei clădiri a fost avariată.

UPDATE 11:00 - Armata ucraineană a afirmat, astăzi, că a lovit două mari nave de debarcare rusești, un centru de comunicații și alte infrastructuri folosite de Flota rusă din Marea Neagră, în timpul loviturilor de peste noapte în peninsula Crimeea.

Potrivit ucrainenilor, au fost lovite Yamal și Azov din clasa Ropucha, nave de debarcare de mari dimensiuni (112 metri lungime și deplasament maxim de peste 4000 de tone)

Anunțul vine după ce un oficial instalat de Rusia în Peninsulă a raportat un atac ucrainean major în cursul nopții și a declarat că apărarea aeriană a doborât peste 10 rachete deasupra portului Sevastopol din Crimeea.

UPDATE 10:50 - Un atac aerian rusesc a lovit duminică dimineață elemente de infrastructură esențială în vestul regiunii ucrainene Liov, a declarat guvernatorul local Maksym Kozytskyi.

„Au existat două lovituri asupra aceleiași unități de infrastructură esențială pe care ocupanții au vizat-o azi-noapte", a scris Kozytskyi pe Telegram.

UPDATE 10:30 - Autorităţile române au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei din nordul judeţului Tulcea privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian.

Mesajul RO-Alert a venit în contextul în care azi-noapte rușii au desfășurat un amplu atac aerian asupra Ucrainei, iar armata ucraineană a spus că a doborât drone în mai multe regiuni, inclusiv în Odesa, aflată lângă granița cu România.

„Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuinţelor ori a zonelor populate”, a transmis ISU Tulcea.

UPDATE 10:10 - Armata ucraineană afirmă că ieri a provocat pierderi mari inamicului rus: 990 de soldați, 24 de tancuri, 28 de alte blindate de luptă, 44 de tunuri, 63 diferite vehicule și 10 echipamente speciale.

UPDATE 9:20 - Rusia ține, duminică, o zi de doliu național după masacrul de la sala de concerte Crocus din Moscova, cel mai sângeros atac pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

 

"Militarii noştri resping un atac masiv asupra Sevastopolului. Potrivit primelor informaţii, mai mult de zece rachete au fost doborâte", a declarat Mihail Razvojaev pe Telegram.

Un copil şi o femeie au fost răniţi de resturi de la rachetele doborâte, care au deteriorat mai multe clădiri rezidenţiale, a adăugat el.

Peninsula Crimeea este vizată în mod regulat de armata ucraineană folosind rachete şi drone, deoarece este importantă pentru logistica forţelor ruse care ocupă sudul Ucrainei.

La începutul lui ianuarie, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirill Budanov, a afirmat că atacurile ucrainene împotriva Crimeei se vor intensifica.

Regiunile de frontieră ale Ucrainei, în special Belgorod, sunt, de asemenea, vizate în mod regulat de bombardamente mortale sau incursiuni ale luptătorilor din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă seara că a doborât 19 rachete Vampir ucrainene deasupra regiunii Belgorod.