MENIU

Război în Ucraina, ziua 754. Rușii au lansat 22 de drone Shahed peste noapte. Zelenski: Atacurile dezvăluie slăbiciunile militare ale Rusiei - LIVE TEXT

Atacurile recente cu drone asupra unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse demonstrează punctele vulnerabile ale țării invadatoare și, totodată, capacitățile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei, a subliniat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ucraina a intrat în ziua 754 a războiului.

UPDATE 00.00 - Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să impună sancţiuni persoanelor şi organizaţiilor care poartă responsabilitatea pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

 Decizia miniştrilor a fost luată la o zi după ce liderul rus Vladimir Putin a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile care i-au adus al cincilea mandat de preşedinte şi pe care guvernele occidentale le-au condamnat ca fiind incorecte şi nedemocratice, în timp ce China, India şi Coreea de Nord au oferit felicitări.

După o reuniune la Bruxelles, Borrell a declarat că miniştrii din cele 27 de state membre ale UE au convenit să sancţioneze "în jur de 30 de persoane şi entităţi" - pe care nu le-a identificat - care sunt "responsabile pentru uciderea lui Aleksei Navalnîi".

UPDATE 23.00 - Există un „consens puternic” în UE ca activele rusești înghețate să fie folosite pentru a ajuta Ucraina, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Borrell s-a adresat reporterilor după o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor membre UE, care a avut loc luni. El a confirmat că veniturile provenite din aceste active ar putea fi redirecționate către Ucraina.

„Nu spun că a existat unanimitate, dar (a fost) un consens puternic pentru a se lua această decizie”, a spus el.

UPDATE 22:00 - Rușii cumpără imagini din satelit de la companii americane ca să atace ținte ucrainene. 

O sursă militară ucraineană consideră că loviturile cu rază lungă de acțiune ale Rusiei sunt efectuate folosind imagini din satelit furnizate de companiile americane, relatează publicația americană The Atlantic.

Unii oficiali guvernamentali ucraineni au o frustrare „și mai profundă”. „Ce se întâmplă dacă americanii, pe lângă faptul că nu trimit asistență defensivă în Ucraina, trimit asistență ofensivă Rusiei? O sursă militară ucraineană mi-a spus (n.r.: jurnalistului de la The Atlantic) că loviturile cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, ale rachetelor de croazieră care se numără printre cele mai costisitoare arme din arsenalul său nenuclear, sunt vizate folosind imagini din satelit furnizate de companiile americane”, titrează publicația.

UPDATE 20.00 - Vladimir Putin, care tocmai a fost reales pentru un nou mandat de șase ani, a salutat luni, în fața mulțimii din Piața Roșie, „întoarcerea la patrie” a teritoriilor ucrainene a căror anexare a fost revendicată de Moscova, potrivit AFP.

„Revenirea la patrie s-a dovedit a fi mai dificilă, mai tragică, dar am reușit și acesta este un mare eveniment în istoria statului nostru”, a declarat Putin, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a anexării Crimeii.

UPDATE 19.00 - Statele Unite au declarat luni că alegerile prezidențiale din Rusia, în urma cărora Vladimir Putin a fost reales în fotoliu, nu au fost libere și că nu îl vor felicita, potrivit AFP.

„A fost un proces incredibil de nedemocratic”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

UPDATE 18.00 - Consiliul European a ajuns la un acord luni pentru acordarea a 5 miliarde de euro armatei ucrainene printr-un fond dedicat sprijinirii Ucrainei, relatează Reuters.

„Prin acest fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere în războiul declanșat de către Rusia pentru cât timp va fi necesar”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

UPDATE 17.00 - Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga, care ocupă totodată funcția de vicepremier în guvernul de la Roma, spune că rezultatul alegerilor din Rusia trebuie acceptat, întrucât „atunci când oamenii votează, aceștia au întotdeauna dreptate”.

„Ei (rușii) au votat și noi (trebuie să) recunoaștem acest lucru, sperând că 2024 va fi anul păcii”, a declarat Salvini reporterilor, luni, potrivit Reuters.

UPDATE 14:20 Ambasadorul RUSIEI la București a luart foc după ce a fost convcat la MAI. „Într-o formă impersonală şi vagă”  ni s-a prezentat afirmaţia că, potrivit reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe, comunicarea ambasadei a fost prea creativă, emoţională şi greşită, a declarat Kuzmin într-un interviu acordat unui corespondent TASS.

„Întrucât subiectul conversaţiei nu a fost clar definit, am putut doar ghici că discursul se referă la reacţia noastră la acţiunile europarlamentarilor români şi ale părţii române în general în timpul pregătirii şi adoptării recentei rezoluţii aParlamentului European privind returnarea aurului românesc însuşit ilegal de Rusia în urmă cu mai bine de 100 de ani”, a afirmat diplomatul rus.

UPDATE 10:45  Ministrul ucrainean al Energiei, a confirmat că guvernul de la Kievî nu va prelungi contractul de tranzit de gaze cu compania rusă Gazprom. "Pot să confirm că nu intenționăm să semnăm niciun acord suplimentar sau să prelungim acest acord.", a spus Herman Halushchenko, referitor la acordul cu Gazprom.

UPDATE 9:00 - China va lua în considerare posibilitatea de a participa la conferința de pace pe care neutra Elveție intenționează să o găzduiască în lunile următoare, a spus luni ambasadorul țării asiatice la Berna.

Wang Shihting, ambasadorul Chinei în Elveția, a declarat într-un interviu acordat publicației Neue Zuercher Zeitung că toate părțile ar trebui să depună eforturi pentru a pune capăt războiului, care a început în urmă cu peste doi ani.

„Criza trebuie împiedicată să se agraveze și mai mult sau chiar să scape de sub control. Urmărim îndeaproape conferința privind Ucraina pe care Elveția o va găzdui și analizăm posibilitatea de a participa", a spus el.

Declarația a venit în contextul în care Guvernul elvețian a spus că își propune să organizeze conferința de pace până în această vară, după ce ideea a fost lansată în ianuarie.

UPDATE 8:30 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 810 soldați, 19 tancuri, 17 alte blindate de luptă, 34 de tunuri, 68 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

UPDATE 7:30 - Rusia a lansat azi-noapte din zona Primorsko-Akhtarsk 22 de drone Shahed, potrivit forțelor aeriene ucrainene. De asemenea, rușii au atacat regiunea Harkov cu 6 rachete e antiaeriene ghidate S-300/S-400 și regiunea Sumî cu două rachete X-59, a transmis sursa citată pe Telegram.

„În respingerea atacului aerian au fost implicate unități de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și ale Armatei, grupuri mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei și echipamente de război electronic”, se afirmă în postare.

Potrivit ucrainenilor, au fost doborâte 17 drone Shahed în regiunile Kiev, Poltava, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Kirovohrad, Dnipro, Vinița, Zaporojie și Rivne.

„Aceste săptămâni au demonstrat multora că mașina de război rusă are puncte vulnerabile pe care le putem atinge cu armele noastre", a punctat Zelenski.

„Ceea ce sunt capabile să facă dronele noastre este o adevărată capacitate ucraineană cu rază lungă de acțiune. Ucraina va avea acum permament o forță de atac în cer", a subliniat președintele ucrainean.

Cât privește situația de pe front, Zelenski a spus că în urma unei conversații cu comandantul-șef Alexandr Sîrski sentimentul este că armata ucraineană devine mai puternică pe zi ce trece.

„Mulțumesc tuturor brigăzilor noastre, tuturor unităților de luptă, care distrug ocupantul, oferindu-ne o mai mare stabilitate pe front. Astăzi, am discutat în detaliu situația operațională cu generalul Sîrski, despre capacitățile noastre, și amenințările existente. Sentimentul este că Forțele Armate ale Ucrainei devin pe zi ce trece mai puternice”, a transmis președintele ucrainean menționând că cele mai intense lupte se dau în Pokrovsk, Kurhove - în regiunea Donețk, dar și în apropiere de Kupiansk, precum și în sudul țării, unde Ucraina a început să construiască fortificații.

Mai multe articole despre:
volodimir zelenski razboi ucraina atac drone