MENIU

Război în Ucraina, ziua 740. Noi sancțiuni împotriva Rusiei după moartea lui Navalnîi - LIVE TEXT

Canada a anunţat noi sancţiuni împotriva unor funcţionari ruşi în urma morţii lui Aleksei Navalnîi, pentru "încălcări flagrante şi sistematice" ale drepturilor omului comise de Rusia. Ucraina a intrat în ziua 740 a războiului. 

UPDATE 00.00 - Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aşteaptă să aibă săptămâna aceasta o discuţie faţă în faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin asupra situaţiei precare de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de trupele ruse.

UPDATE 22.00 - Ambasadorul german la Moscova neagă că a fost convocat la Ministerul rus de Externe, așa cum anunțase presa rusă, el explicând că a participat la un dialog bilateral.

„A fost o invitaţie pentru a discuta diferite chestiuni bilaterale”, a declarat ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff, insistând că nu a fost convocat, dar fără a da detalii despre conţinutul convorbirilor, relatează luni agenția germană DPA, citată de Agerpres.

UPDATE 21.00 - Premierul ucrainean Denys Șmihal a declarat luni că livrările de arme, care sunt esențiale pentru Kiev, nu au fost afectate de blocarea frontierei de către fermierii polonezi, protest care durează de mai multe săptămâni.

În ciuda protestelor șoferilor de camioane și ale agricultorilor polonezi, nu au existat cazuri de blocare a livrărilor de arme și echipamente militare, de ajutor umanitar sau de combustibil către Ucraina”, a declarat Șmihal în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit premierului ucrainean, aceste livrări occidentale, care sunt esențiale pentru efortul de război al Kievului împotriva Rusiei, „sunt trimise Ucrainei fără obstacole”.

UPDATE 20:25 - Dmitri Medvedev: Ucraina aparţine Rusiei

Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei şi, în prezent, vicepreşedinte al Consiliului Securităţii din această ţară, a declarat luni că Ucraina aparţine Rusiei, a relatat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters.

De asemenea, RIA l-a citat pe Medvedev spunând că discuţiile de pace cu actuala conducere ucraineană sunt imposibile şi că orice nou guvern ucrainean va trebui mai întâi să recunoască "noua realitate" de pe teren pentru ca discuţiile să aibă loc.

Medvedev a mai declarat că tensiunile dintre Washington şi Moscova sunt mai grave decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962. Oficialul rus a spus totodată, într-o prelegere publică, că forţe speciale şi consilieri militari din SUA poartă deja un război împotriva Rusiei.

Totodată, Medvedev a anunţat că Moscova va da dovadă de reţinere, dar nu va uita, o referire la difuzarea pe reţelele sociale a unei discuţii între câţiva ofiţeri germani de rang înalt având ca subiect livrarea de arme, mai precis rachete Taurus, Ucrainei.

UPDATE 14:50 - Reapar speculațiile că Vladimir Putin ar avea probleme de sănătate

Președintele rus Vladimir Putin ar avea ceva "în neregulă” cu sănătatea, a declarat fostul șef al serviciului britanic de informații MI6.

În declaraţii făcute la postul britanic LBC, Sir Richard Dearlove a spus că, deși nu are un "răspuns clar" despre cât de bolnav este Putin, contactele sale din Europa de Est i-au spus că liderul rus ar putea avea boala Parkinson, conform La Razon, scrie Rador Radio România.

În ultimii doi ani, de la invadarea Ucrainei, au existat multe zvonuri despre sănătatea lui Putin. De exemplu, în octombrie anul trecut, Kremlinul a negat afirmațiile potrivit cărora Putin ar fi suferit un stop cardiac și a spus că "totul este în regulă".

UPDATE 14:39 - GUR anunţă că a avariat un pod feroviar în regiunea rusă Samara, situat la peste 750 de kilometri de frontiera cu Ucraina

Ucraina anunţă luni că se află la originea unei operaţiuni de sabotaj a unui pod feroviar în regiunea rusă Samara, situat pe o linie feroviară de transport de material militar, potrivit spionajului militar ucrainean (GUR), relatează AFP.

GUR anunţă luni că a avariat acest pod, situat la peste 750 de kilometri distanţă de frontiera cu Ucraina, şi dă asigurări că această operaţiune încetineşte transportul de material militar.

”GUR confirmă că podul feroviar peste râul Ceapaievka, în regiunea rusă Samara, a fost făcut de neutilizat”, anunţă spionajul militar ucrainean.

GUR precizează că podul a fost avariat luni, către ora locală 6.00 (4.00, ora României), printr-o ”detonare” a unei părţi a structurii.

”Această linie feroviară era folosită de către statul agresor la transportul materialului militar, şi anume explozivi produşi în uzina Polimer din oraşul Ceapaivska”, precizează într-un comunicat GUR.

Podul a fost scos din uz ”pentru multă vreme”, dă asigurări aceeaşi sursă.

Societatea regională rusă de Căi Ferate a anunţat anterior că nimeni nu a fost rănit în incident, cauzat de ”intervenţia unor persoane neautorizate”, o expresie folosită de către autorităţile ruse pentru a desemna sabotaje.

”Un dispozitiv exploziv a avariat un pilon al podului feroviar” de peste râul Ceapaievka, peun tronson care asigură o legătură între localităţile Zvezda şi Ceapaievsk, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de salvate citată de agenţia oficial rusă se presă Tass.

”Traficul feroviar este suspendat, în prezent, pe acest transon”, a anunţat societatea regională rusă, de Căi Ferate, fără să ofere alte detalii.

Numeroase sabotaje pe căi ferate, în Rusia, antrenând deraieri de trenuri, au fost semnalate de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022.

Kievul a revendicat mai multe dintre aceste sabotări.

UPDATE 13:23 -Kremlinul denunţă o ”implicare directă” a Occidentului în Războiul din Ucraina, în urma unui scandal de spionaj în Bundeswehr privind Ucraina. Ambasadorul german în Rusia Alexander Graf Lambsdorff, convocat

Kremlinul denunţă luni o ”implicare directă” a Occidentului în Războiul din Ucraina, în urma difuzării pe reţele de socializare, în Rusia, a unor discuţii între ofiţeri germani despre livrări de armament Ucrainei, iar ambasadorul Germaniei la Moscova a fost convocat luni dimineaţa la sediul Ministerului rus de Externe relatează AFP.

Aceste discuţii - a căror autenticitate a fost confirmată de către Berlin - arată ”încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din Ucraina”, denunţă în faţa presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Înregistrarea arată că în cadrul Bundeswehr (armata germană) se discută în mod detaliat şi concret despre planuri de efectuare a unor atacuri împotriva teritoriului rus”, declară Dmitri Peskov.

”Totul este mai mult decât evident”, denunţă el.

RACHETE DE TIP TAURUS

Kremlinul face aceste declaraţii în contextul în care ambasadorul Germaniei în Rusia a fost convocat luni dimineaţa la sediul Ministerului rus de Externe.

Ambasadorul german Alexander Graf Lambsdorff a plecat de la sediul ministerului rus fără să facă comentarii, potrivit agenţiilor ruse de presă.

O înregistrare audio a unei reuniuni prin videoconferinţă a unor ofiţeri germani de rang înalt a fost difuzată vineri pe reţele de socializare din Rusia.

UPDATE 12:40 - Un grup de soldați ruși a fost eliminat de ucraineni cu ajutorul unei drone kamikaze după ce trupele de invazie par să fi revenit la una dintre metehnele din primele stadii ale războiului: transportarea militarilor deasupra vehiculelor blindate.

UPDATE 11:50 - Luni, Kremlinul a denunțat „implicarea directă" a Occidentului în Ucraina, reacția venind în urma difuzării pe rețelele de socializare din Rusia a unor discuții între mai mulți ofițeri germani privind livrări de arme către Ucraina.

Aceste schimburi, a căror autenticitate a fost confirmată de Berlin, arată „încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din Ucraina", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Înregistrarea în sine arată că în cadrul Bundeswehr există discuții detaliate și concrete despre planuri de a efectua lovituri împotriva teritoriului rus. Totul este mai mult decât evident", a adăugat el.

UPDATE 10:10

Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, îl critică pe fostul comandat-șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, într-o nouă aparentă scindare la vârful armatei ucrainene, informează Ukraîinska Pravda.

„Dacă totul este bine și totul este minunat și totul este făcut corect, atunci de ce suntem în situația în care suntem?”, a spus Budanov la CBC News, după ce jurnaliștii l-au întrebat despre neînțelegerile dintre președintele Volodimir Zelenski și Zalujnîi.

El a spus de asemenea că nu s-a pus problema ca între cei doi să fi existat o ruptură la nivel personal întrucât unul dintre ei „era un subordonat direct al celuilalt”.

UPDATE 09:20 - Un pod de cale ferată din apropierea oraşului rus Samara, din regiunea cu acelaşi nume, a fost zguduit de o explozie, a relatat luni agenţia de presă rusă RIA, care a citat serviciile de urgenţă, transmite Reuters, care menţionează că nu au fost difuzate informaţii despre victime.

Traficul feroviar a fost suspendat peste acest pod din cauza "interferenţelor ilegale", potrivit autorităţilor feroviare ruse.

Agenţia de presă rusă TASS a relatat că podul a fost avariat de un dispozitiv exploziv.

Samara este un oraş industrial din sudul Rusiei, pe malul râului Volga, al şaselea oraş ca mărime din Rusia.

UPDATE

Canada a anunţat noi sancţiuni împotriva unor funcţionari ruşi în urma morţii lui Aleksei Navalnîi. Sunt vizaţi de această nouă serie de sancţiuni canadiene şase înalţi funcţionari şi membri ai personalului cu rang înalt din serviciile de urmărire penală, judiciară şi corecţională.

Într-un comunicat, Ottawa a precizat că aceşti responsabili "au participat la încălcarea drepturilor omului ale lui Navalnîi, la pedeapsa crudă şi, în cele din urmă, la moartea sa".

"Împreună cu partenerii săi, Canada va menţine presiunea asupra guvernului rus pentru a efectua o anchetă completă şi transparentă asupra morţii lui Navalnîi", a declarat ministrul de externe Mélanie Joly.

După moartea lui Aleksei Navalnîi, un critic înverşunat al lui Vladimir Putin, guvernul Justin Trudeau l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Canada pentru a "cere o anchetă completă şi transparentă" asupra decesului său.

Opozantul rus a murit pe 16 februarie în circumstanţe neclare într-o colonie penală din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism". El avea 47 de ani.

Familia lui, prietenii săi şi mulţi lideri occidentali l-au acuzat pe liderul de la Kremlin că este "responsabil" pentru "uciderea" lui, ceea ce Kremlinul respinge cu fermitate.

Preşedintele rus, care în ultimele zile a avertizat Occidentul împotriva unei "ameninţări reale" de război nuclear în cazul unei escaladări a conflictului din Ucraina, încă nu a comentat moartea principalului său adversar, al cărui nume nu-l pronunţă niciodată.