MENIU

Război în Ucraina, ziua 731. Localităţi evacuate forţat, ca urmare a ofensivei armatei ruse. Un nou atac cu drone în Odesa - LIVE TEXT

Două localităţi din raionul Kupiansk vor fi evacuate forţat, ca urmare a ofensivei armatei ruse, a anunţat şeful Departamentului de apărare civilă din cadrul Administraţiei Militare din regiunea Harkov, Ivan Socol.

UPDATE 21:20 - Candele şi lumânări în Maidanul de la Kiev. 

Mii de ucraineni au adus, sâmbătă, un omagiu militarilor care au murit, care au fost răniţi sau care au fost luaţi prizonieri în războiul provocat de Federaţia Rusă.

La împlinirea a doi ani de război, oamenii s-au adunat în Piaţa Independenţei din Kiev, cunoscută sub numele de Piaţa Maidan, şi au depus flori sau au aprins candele pentru eroii războiului declanşat pe 24 februarie 2022.

UPDATE 21:10 - Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a sosit la Odesa într-o vizită neanunţată. 

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a sosit sâmbătă în oraşul ucrainean Odesa, însoţită de omologul ei ucrainean Dmitro Kuleba, în ziua ce marchează doi ani de la lansarea invaziei ruse, transmite agenţia DPA.

Baerbock şi Kuleba au venit împreună de la Berlin şi au aterizat în Republica Moldova, de unde şi-au continuat drumul pe cale terestră către oraşul ucrainean situat pe ţărmul Mării Negre.

UPDATE 20:47 - Zelenski se arată încrezător într-o "victorie comună" a aliaţilor Ucrainei contra Rusiei. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat sâmbătă liderii statelor din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7), în faţa cărora a insistat la o reuniune prin videoconferinţă că Ucraina mizează în continuare pe ajutorul lor pentru a învinge Rusia în războiul declanşat de aceasta în urmă cu doi ani, transmite agenţia EFE.

"Amintiţi-vă că ambiţiile imperiale şi revanşismul sfârşesc numai prin înfrângerea celor care sunt infectaţi de ele, şi că numai acest rezultat ne conduce la o securitate şi la un progres democratic adevărate!", a indicat Zelenski, flancat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi de şefa guvernului italian Georgia Meloni, toţi veniţi la Kiev pentru a marca doi ani de la începutul invaziei ruse.

UPDATE 20:36 - Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE. 

Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă, 24 februarie, la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen. 

UPDATE 16:48 -  Von der Leyen promite Ucrainei sprijin suplimentar, inclusiv muniţii.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, venită sâmbătă la Kiev la împlinirea a doi ani de lansarea invaziei ruse în Ucraina, a promis acestei ţări mai mult sprijin din partea UE, inclusiv muniţii şi investiţii în industria de apărare, într-un discurs rostit la o ceremonie desfăşurată la aerodromul Hostomel, care a fost ocupat de trupele ruse la începutul invaziei după lupte grele.

UPDATE 15:00 - "Vom învinge", a proclamat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în ziua marcării a doi ani de la începutul invaziei ruse din ţara sa, într-un video difuzat sâmbătă de preşedinţie, potrivit AFP.

"Luptăm pentru asta. De 730 de zile din viaţa noastră. Şi vom învinge, în cea mai bună zi din viaţa noastră", a spus el de pe aeroportul militar Gostomel de lângă Kiev, scena unei bătălii cheie cu trupele ruse în primele zile ale invaziei.

UPDATE 12:00 - Un mort, după prăbușirea unei drone rusești asupra unui bloc de apartamente, în Odesa

O persoană a murit şi cel puţin alte trei au fost grav rănite vineri seara în oraşul Odesa din sudul Ucrainei, după ce o dronă rusească s-a prăbuşit asupra unui bloc de apartamente, au declarat autorităţile locale, potrivit AFP.

Drona a fost doborâtă de forţele ucrainene, împreună cu alte patru aparate de zbor similare, distruse de asemenea peste noapte în regiunea Odesa, a precizat armata ucraineană.

"Una dintre dronele doborâte s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din Odesa, provocând distrugeri şi un incendiu", conform unui mesaj al Forţelor de Apărare ucrainene pentru sudul ţării, postat pe reţeaua socială Telegram.

"Deşi focul a fost stins rapid, unul dintre apartamente a fost complet distrus", se arată în mesaj.

Proprietarul apartamentului a murit, dar "echipele de salvare au reuşit să-i scoată soţia de sub dărâmături", iar alţi doi locuitori ai unei case din apropiere au fost duşi la spital, unii cu arsuri, au declarat forţele ucrainene.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regional Oleg Kiper a confirmat că trupul neînsufleţit al unui bărbat a fost descoperit la faţa locului.

O femeie în vârstă de 72 de ani a fost prinsă "sub dărâmături timp de aproape două ore" şi a suferit arsuri grave şi fracturi, a spus Kiper.

Potrivit guvernatorului, o mamă şi o fiică au fost spitalizate în "stare gravă".

 

UPDATE 10:00 - Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a transmis sâmbătă, la doi de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, că Moscova "provoacă, zi de zi, fără cruţare, suferinţe greu de imaginat, pierderi de vieţi omeneşti", ceea ce reprezintă "un atac direct la adresa principiilor Cartei ONU".

"Marcăm astăzi, 24 februarie, 2 ani de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului său de agresiune împotriva Ucrainei. Federaţia Rusă provoacă de doi ani, zi de zi, fără cruţare, suferinţe greu de imaginat, pierderi de vieţi omeneşti, zeci de mii de familii distruse, şcoli, spitale, grădiniţe distruse şi infrastructură critică şi civilă distrusă, inclusiv de la graniţa Ucrainei cu România. Ce face Rusia este un atac direct la adresa principiilor Cartei ONU şi a normelor fundamentale ale dreptului internaţional", potrivit unui mesaj video al ministrului transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Două localităţi din raionul Kupiansk vor fi evacuate forţat, ca urmare a ofensivei armatei ruse, a anunţat şeful Departamentului de apărare civilă din cadrul Administraţiei Militare din regiunea Harkov, Ivan Socol.

Potrivit sursei citate, evacuarea obligatorie a populaţiei din Kindrashivka şi Kurylivka se impune ca urmare a refuzului localnicilor de a părăsi satele, în ciuda riscurilor militare iminente, scrie agerpres.ro.

"Continuă evacuarea obligatorie a populaţiei din unele localităţi din raionul Kupiansk. În plus, a fost anunţată evacuarea obligatorie a locuitorilor din Kindrashivka şi Kurylivka. (...) Populaţia care s-a evacuat din acea zonă doreşte să rămână pe teritoriul regiunii Harkov. E pământul lor natal şi nu vor să plece. Aici vorbesc de cei care au fost evacuaţi de noi. Cei care s-au evacuat singuri, o parte a rămas în regiunea Harkov, iar o altă parte a plecat", a afirmat Socol, într-un briefing de presă.

Din raionul Kupiansk au fost evacuate, până în prezent, 4.050 de persoane, dintre care 710 copii.  

Mai multe articole despre: