MENIU

Război în Ucraina, ziua 730: Zelenski trimite parlamentului un proiect de lege privind lăsarea la vatră a unor militari - LIVE TEXT

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trimis, joi, parlamentului un proiect de lege pentru lăsarea la vatră a unor membri ai forţelor armate în contextul în care mii de militari luptă de doi ani încontinuu pe front împotriva Rusiei. 

UPDATE 23:05 - Ucraina afirmă că a doborât un avion rusesc de spionaj

Forţele aeriene ucrainene au afirmat vineri seara că au doborât un avion rusesc de detectare şi supraveghere radar deasupra Mării Azov, în timp ce Ucraina intră slăbită în al treilea an de război, notează AFP.

Rusia nu a făcut niciun comentariu, dar autorităţile regiunii Krasnodar, apropiată de Ucraina în sudul ţării, au indicat că serviciile de salvare se îndreaptă spre locul prăbuşirii unui avion.

"Datorită unei operaţiuni comune a serviciului de informaţii al Ministerului Apărării şi forţelor aeriene ucrainene, un alt avion rusesc valoros A-50U a fost doborât deasupra Mării Azov", a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE 20:34 - Ursula von der Leyen merge sâmbătă la Kiev, la împlinirea a doi ani de la lansarea invaziei ruse

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa sâmbătă la Kiev, ziua când se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, au confirmat vineri surse comunitare, potrivit agenţiei EFE.

Aceleaşi surse nu au dorit să detalieze care va fi programul preşedintei executivului UE, din motive de securitate.

"Astăzi se împlineşte o aniversare tragică: aceea a agresiunii ruse pe scară extinsă contra Ucrainei", a amintit Ursula von der Leyen într-un comunicat emis vineri împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Au fost "doi ani de violenţă, brutalitate, teroare şi distrugere. Nu vom uita niciodată şocul iniţial al atacului, oroarea evenimentelor de la Borodianka, Bucea, Mariupol", se arată în acelaşi comunicat, în care şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene asigură că aceasta din urmă va susţine mereu independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE 20.00 - Pentru Rusia, suspendarea CIO reprezintă o „discriminare fără precedent” împotriva sportivilor săi

Comitetul Olimpic Rus a denunțat vineri confirmarea de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a suspendării sale de către CIO, calificând măsura drept o „discriminare fără precedent” împotriva sportivilor săi, care au fost supuși unor „criterii umilitoare” pentru a participa la Jocurile din 2024, potrivit AFP.

TAS „și-a pierdut de mult timp obiectivitatea în toate chestiunile care privesc Rusia”, a atacat organizația rusă, făcând referire la „discriminarea sportivă împotriva rușilor care a atins proporții fără precedent”.

UPDATE 19.00 - Autoritățile ruse amenință că îl vor îngropa pe Navalnîi în închisoare

Autoritățile ruse amenință că îl vor îngropa pe Alexei Navalnîi pe teritoriul coloniei penitenciare în care a murit, a declarat vineri echipa liderului opoziției, acuzând anchetatorii că încearcă să impună o înmormântare secretă.

UPDATE 16.30 - Statele Unite anunță sancțiuni împotriva a trei oficiali ruși pentru moartea lui Navalnîi

Statele Unite au decis să impună sancțiuni împotriva a trei oficiali guvernamentali ruși pentru moartea în închisoare a opozantului Alexei Navalnîi, a anunțat vineri Trezoreria americană.

Cei trei oficiali vor fi identificați de către Departamentul de Stat, care urmează să ofere mai multe detalii în cursul zilei de astăzi, a precizat Trezoreria într-un comunicat, citat de AFP.

UPDATE 14:40 - Proiectul de lege privind modificarea legii referitoare la serviciul militar obligatoriu a fost înregistrat joi în Rada Supremă (Parlamentul) a Ucrainei, potrivit site-ului legislativului ucrainean.

Deputatul de opoziţie Oleksii Goncearenko a scris pe canalul său Telegram că textul propune ca acei soldaţi a căror perioadă de serviciu a expirat în timpul legii marţiale şi care a fost prelungită dincolo de ceea ce a fost stabilit, să fie demobilizaţi şi să fie trecuţi în rezervă.

Desigur, termenii acestei demobilizări vor fi stabiliţi prin decret de către Zelenski, a adăugat el.

UPDATE 13:25 - Oficialii Fondului Monetar Internaţional şi ai Guvernului ucrainean au ajuns joi la un acord la nivel de staff cu privire la politicile economice, ceea ce deschide calea pentru eliberarea unei tranşe de 880 milioane de dolari, după ce va fi aprobată şi de boardul FMI, a anunţat instituţia financiară internaţională, transmite Reuters.

Acordul a venit la finalul a şase zile de reuniuni între oficialii ucraineni şi staff-ul FMI, întâlniri care au avut loc la Varşovia (Polonia), în cadrul celei de-a treia revizuiri a programului de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari convenit anul trecut.

UPDATE 12:20 - Franţa este pe punctul de a convinge Uniunea Europeană să monitorizeze mai atent producţia de cereale a Ucrainei, într-un moment în care blocul comunitar vrea să prelungească, pentru încă un an, suspendarea taxelor de import pentru produsele ucrainene, transmite Bloomberg.

La reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre, Franţa ar fi cerut Executivului comunitar să publice în mod regulat informaţii cu privire la importurile de produse din Ucraina care sunt sensibile pentru statele membre, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar.

La rândul său, Polonia, care a spus că ar prefera ca propunerea Franţei să se aplice la un număr mai mare de produse, a avertizat că sprijinul fără precedent oferit Kievului riscă să îi radicalizeze pe fermierii europeni, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

UPDATE 11:45 - Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, l-a descris joi pe vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, drept "eternul număr doi" şi i-a recomandat să meargă la medic după ultimele declaraţii ale acestuia privind expansionismul rus în Ucraina, transmite EFE.

"În mod normal, nu comentăm toate declaraţiile ciudate, mai ales de la oameni care caută cu disperare atenţie, mai ales dacă sunt eternul număr doi al ceva", a declarat Stano la conferinţa de presă zilnică a Comisiei Europene, întrebat despre declaraţiile recente ale lui Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi fost premier rus.

Stano, care purta joi un tricou în sprijinul Ucrainei, a considerat "un lucru bun" faptul că Medved

UPDATE 10:30 - Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu Suedia, a declarat premierul ungar Viktor Orban înaintea unei întâlniri cu omologul său suedez Ulf Kristersson, vineri, la Budapesta, în contextul în care Ungaria se pregăteşte să ratifice în cele din urmă aderarea Suediei la NATO.

UPDATE 9:10 - Rusia a lansat peste 8.000 de rachete şi 4.630 de drone asupra unor ţinte din Ucraina de la invazia sa de acum doi ani, conform purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, citat de Reuters.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 3.605 dintre drone, a spus el la televiziune schiţând amploarea atacului aerian al Rusiei asupra Ucrainei în cei doi ani de război de la invazia la scară largă din 24 februarie 2022.

Ihnat a declarat că mici echipe mobile de vânători de drone doboară acum majoritatea dronelor trase asupra Ucrainei, inclusiv dronele Shahed de fabricaţie iraniană, iar rata lor de succes este ridicată. În cel mai recent atac, din noaptea de joi spre vineri, opt din cele 10 drone lansate de Rusia au fost doborâte deasupra a patru regiuni ucrainene, a declarat Ihnat.

După doi ani de război, Moscova controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014, deşi liniile de front au stagnat în mare parte în ultimele 14 luni.

UPDATE 8:30 - Potrivit Statului Major ucrainean, pierderile totale în luptă ale Federației Ruse din 24.02.22 până în 23.02.24 s-au ridicat la: aproximativ 408.240 (+1.000) persoane, tancuri - 6.526 (+3) unități, vehicule blindate de luptă - 12.410 (+37) unități, sisteme de artilerie - 9.916 (+49) unități, echipament de apărare aeriană - 682 (+2) unități, aeronave - 339 (+0) unități, elicoptere - 325 (+0) unități, UAV-uri de nivel operațional-tactic - 7.628 (+32) unități, rachete de croazieră - 1.903 (+0) unități, nave/ambarcațiuni - 25 (+0) unități, submarine - 1 (+0) unități.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru Kiev, spunând într-un interviu difuzat joi că nerespectarea acestui lucru ar costa vieți ucrainene.

Parlamentarii republicani din Camera Reprezentanților au blocat aprobarea unui nou ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Zelenski a făcut apel la acțiune în timpul unui interviu acordat Fox News – un canal favorit al conservatorilor americani. 

„Vor supraviețui ucrainenii fără sprijinul Congresului? Desigur. Dar nu toți”, a spus el. 

Liderul ucrainean a avertizat, de asemenea, că prețul pentru a ajuta acum Kievul este mult mai mic decât costul potențial al confruntării viitoare cu Putin.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski