MENIU

Război în Ucraina, ziua 729. Zelenski trimite o delegație pentru negocieri la granița cu Polonia - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia. Ucraina a intrat în ziua 729 a războiului.

UPDATE 00.00 - Zelenski consideră că situația de la granița cu Polonia este „absolut inacceptabilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seara că i-a spus președintelui Comisiei Europene, Charles Michel, că blocarea frontierei de către fermierii polonezi este „absolut inacceptabilă”, potrivit AFP.

UPDATE 22.00 - Statele Unite au anunţat joi acuzaţii împotriva mai multor oligarhi ruşi, cu două zile înainte de împlinirea a doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

"Departamentul de Justiţie este mai hotărât ca niciodată să întrerupă fluxul de fonduri ilegale care alimentează războiul lui Putin şi să îi tragă la răspundere pe cei care continuă să-l permită", a declarat ministrul american al Justiţiei într-un comunicat.

Merrick Garland anunţă astfel mai multe măsuri luate de ministerul său "pentru a urmări" şi "sechestra activele" acestor elemente cheie pentru Kremlin şi armata rusă.

De la New York în Florida, trecând prin statul Georgia şi Washington, au fost lansate procese împotriva mai multor oligarhi, printre care Andrei Kostin.

UPDATE 20:06 - Zelenski anunță că armata sa ține ferm capul de pod de la Krînkî. pe malul ocupat al Niprului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă joi, pe Telegram, că forţele ucrainene nu au pierdut controlul capului de pod de la Krînkî, pe malul ocupat al Niprului, deschis de armata ucraineană în octombrie, una dintre puţinele înaintări în contraofensiva sa eşuată, după ce Moscova a anunţat încă de marţi cucerirea zonei, relatează AFP.

Armata ucraineană a dezminţit, la rândul său, că a pierdut controlul la Krînkî.

”Marinarii noştri ţin cu fermitate capul de pod” de la Krînkî, anunţă joi pe Telegram şeful statului ucrainean.


Rusia revendică joi noi cuceriri teritoriale în Ucraina, împotriva unei armate ucrainene aflate în defensivă şi care suferă de o penurie de armament, cu două zile înainte de marcarea a doi ani de la invazia Ucrainei.

UPDATE 19.00 - Liudmila, mama lui Alexei Navalnîi, a anunțat joi că a fost dusă în secret la morga din Salekhard, unde i-a fost arătat trupul fiului său.

Ea îi acuză pe anchetatorii ruși că au „șantajat-o” cu privire la înmormântarea opozantului rus, spunând că încearcă să o forțeze să țină o ceremonie de înmormântare privată la care să nu participe nimeni, relatează Reuters. Totodată, echipa opozantului Aleksei Navalnîi a declarat că pe certificatul de deces al politicianului scrie că acesta a murit din cauze naturale.

UPDATE 18.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă joi, pe Telegram, că forţele ucrainene nu au pierdut controlul capului de pod de la Krînkî, pe malul ocupat al Niprului, deschis de armata ucraineană în octombrie, una dintre puţinele înaintări în contraofensiva sa eşuată, după ce Moscova a anunţat încă de marţi cucerirea zonei, relatează AFP.

Armata ucraineană a dezminţit, la rândul său, că a pierdut controlul la Krînkî.

”Marinarii noştri ţin cu fermitate capul de pod” de la Krînkî, anunţă joi pe Telegram şeful statului ucrainean.

Rusia revendică joi noi cuceriri teritoriale în Ucraina, împotriva unei armate ucrainene aflate în defensivă şi care suferă de o penurie de armament, cu două zile înainte de marcarea a doi ani de la invazia Ucrainei.

Moscova şi-a reiterat anunţul cuceririi joi, după cucerirea Avdiivkăi săptămâna trecută, o adevărată fortăreaţă care a rezistat mult timp forţelor ruse, o victorie simbolică a Rusiei.

UPDATE 16:34 - Putin a zburat la bordul unui bombardier nuclear modernizat, trimiţând un semnal Occidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin a zburat joi la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M cu capacitate nucleară, într-o acţiune care probabil va fi interpretată în Occident ca fiind o avertizare cu privire la capacităţile nucleare ale Moscovei, relatează Reuters.

Avionul gigantic, cu aripi mobile, cu numele de cod "Blackjacks" în nomenclatorul NATO, este o versiune modernizată a unui bombardier din perioada Războiului Rece pe care fosta Uniune Sovietică l-ar fi desfăşurat în cazul unui război nuclear pentru a lansa arme la distanţe mari.

Putin, care este de aşteptat să câştige cu uşurinţă un nou mandat de şase ani luna viitoare, a efectuat zborul într-un moment în care Moscova şi Occidentul sunt în relaţii tensionate din cauza războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi a morţii în închisoare a politicianului de opoziţie Aleksei Navalnîi. Unii diplomaţi ruşi şi americani spun că nu-şi amintesc o perioadă în care relaţiile dintre cele două mari puteri nucleare ale lumii să fi fost mai proaste, inclusiv în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.

Televiziunea de stat a arătat avionul uriaş decolând de pe o pistă aparţinând fabricii din Kazan care produce avionul supersonic modernizat, corespondentul Pavel Zarubin numindu-l cu entuziasm "un eveniment unic".

UPDATE 13:40 - Peste 2.400 de persoane, dintre care 87 de copii, au murit, de la începutul războiului, în regiunea Harkov, din Estul Ucrainei, în urma atacurilor armatei ruse, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Departamentului de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei regionale Harkov, Serhii Bolvinov.

Potrivit sursei citate, trupele ruseşti au atacat regiunea Harkov atât terestru, cât şi aerian, provocând pierderi umane considerabile.

"Mai mult de 2.400 de civili au fost ucişi, fie împuşcaţi, fie ca urmare a lansării de bombe cu dispersie sau din cauza rachetelor, lansatoarelor de grenade şi din cauza artileriei, dar şi din cauza bombelor care au fost aruncate asupra civililor. Din păcate, avem 87 de copii decedaţi din cauza acţiunilor armatei ruse", a afirmat Bolvinov.

UPDATE 12:55- Trupele ruse ar putea fi nevoite să ajungă la Kiev, susţine Dmitri Medvedev într-un amplu interviu.

Trupele ruse ar putea fi nevoite să ajungă la Kiev pentru a atinge obiectivele a ceea ce Moscova numeşte \"operaţiune militară specială\", întrucât dinspre capitala ucraineană vine în prezent ameninţarea la adresa existenţei Rusiei, a declarat joi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, citat de agenţia rusă de presă de stat TASS şi publicaţia The Moscow Times.

Armata rusă ar putea ajunge la Kiev, întrucât ameninţarea vine de acolo, susţine actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei într-un interviu acordat presei ruse, printre care şi agenţiile TASS şi RIA Novosti.

"Unde ne vom opri? Nu ştiu. Cred că mai avem de muncit mult şi serios. Va fi asta la Kiev? Da, probabil ar trebui să fie Kiev. Dacă nu acum, atunci după ceva timp, poate într-o altă fază a evoluţiei acestui conflict", a spus Medvedev.

UPDATE 11:30 - Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, visează din nou la orașele pe care speră că Rusia le va cuceri în Ucraina după ultimele victorii obținute de forțele Moscovei pe front, el susținând că portul Odesa trebuie „să se întoarcă acasă” la Rusia.

UPDATE 9:30 - Trupele ruse ar putea fi nevoite să ajungă în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a atinge obiectivele a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială", a declarat joi fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

El a spus că rușii și ucrainenii sunt o singură națiune și că guvernul ucrainean, pe care Moscova îl numește „regimul de la Kiev", „trebuie să cadă", notează Reuters.

UPDATE 8:30 - Apărarea aeriană ucraineană a distrus 8 din 10 drone kamikaze lansate de Rusia în cursul nopții de miercuri spre joi, au anunțat forțele aeriene ucrainene.

Conform sursei citate, dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, în Rusia, iar o rachetă supersonică Kh-31P a fost lansată din Marea Neagră.

Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Poltava, Dnipropetrovsk, Harkov și Zaporojie.

Momentan nu se cunosc detalii despre posibile victime sau pagube.

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia.

Este vorba, în special, de ministrului Apărării Rustem Umerov, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii miercuri, în ucraineană şi poloneză. Acest lucru ar trebui să aibă loc sâmbătă, când se marchează doi ani de la începerea războiului.

"Din păcate, acest blocaj la graniţă pune în pericol furnizarea de arme băieţilor noştri de pe front", a spus el.

Preşedintele Zelenski s-a adresat, de asemenea, premierului polonez Donald Tusk şi preşedintelui polonez Andrzej Duda."Vă rog, prim-ministru Donald, să mergeţi, de asemenea, la graniţă. Andrzej, domnule preşedinte, vă rog, de asemenea, să susţineţi acest dialog".

Volodimir Zelenski a subliniat că aceasta este o chestiune de securitate naţională ucraineană."Nu putem amâna acest lucru", a spus el, adăugând că este gata să conducă el însuşi până la graniţă.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a declarat că la această întâlnire şi Comisia Europeană ar trebui să trimită reprezentanţi.

De zile întregi, fermierii polonezi încearcă să blocheze camioanele care transportă cereale ucrainene la graniţa cu Polonia. Se estimează că la punctele de trecere a frontierei s-au strâns câteva mii de camioane.

Nemulţumirea fermierilor polonezi este îndreptată împotriva politicii agricole a UE, dar şi împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina.

Marţi, autobuzele şi trenurile de marfă care veneau din Ucraina au fost, de asemenea, ţinta protestelor pentru prima dată.

Polonia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, care durează de aproape doi ani.