MENIU

Război în Ucraina, ziua 713: Volodimir Zelenski: Marea Neagră va fi sigură pentru navigaţie. Exact aşa cum prevede Formula Păcii - LIVE TEXT

Mină pe Marea Neagra / Arhivă Foto Fortele Navale Romane

Ucraina a intrat în ziua cu numărul 713 de război. Toți ochii sunt ațintiți zilele acestea spre Kiev, după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că ia în calcul să demită mai mulți oficiali ai statului, inclusiv personalități de la vârful armatei. Anunțul lui Zelenski vine într-un moment extrem de delicat, în timp ce Ucraina se confruntă un bombardamente masive ale armatei ruse. 

UPDATE 23.00 - Zelenski a început Marea Reformă în Armata Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a ordonat formarea unui departament separat specializat în drone. Decretul a fost publicat pe site-ul președintelui.

În discursul său video, Zelenski a comentat semnarea acestui decret. Potrivit acestuia, documentul începe formarea unui tip separat de forțe în forțele ucrainene de apărare - Forțele Sistemelor de drone.

"Și aceasta nu este o chestiune de viitor - este ceva care ar trebui să dea un rezultat foarte concret în viitorul apropiat. Anul acesta ar trebui să fie decisiv din multe puncte de vedere. Și, evident, pe câmpul de luptă. Dronele – sistemele fără pilot – și-au dovedit eficiența în bătăliile de la sol, de pe cer și de pe mare", a spus Zelenski.

UPDATE 22.00 - SUA: „Timpul presează” pentru Ucraina. Avertismentul preşedintelui Joe Biden.

„Timpul presează” pentru Ucraina în faţa Rusiei, a avertizat marţi preşedintele Joe Biden, cerând Congresului SUA să aprobe de urgenţă un nou pachet pentru Kiev.

„A susţine acest proiect de lege înseamnă opoziţie faţă de Putin. Respingerea înseamnă să facem jocul preşedintelui rus”, a spus liderul democrat cu privire la un text prezentat duminică de Senatul american, care prevede deblocarea de noi ajutoare atât pentru Ucraina cât şi pentru Israel precum şi înăsprirea politicii de migraţie a SUA.

UPDATE 21.00 - Rusia i-a convocat marți pe însărcinații cu afaceri din cele trei state baltice, acuzându-i că au „sabotat” alegerile prezidențiale ruse din martie, refuzând să asigure securitatea secțiilor de votare din ambasadele rusești de pe teritoriul lor.

O minoritate rusă numeroasă locuiește în Estonia, Letonia și Lituania, trei foste republici sovietice care sunt în prezent membre ale UE și care au avut de mult timp relații tensionate cu Moscova, care au fost exacerbate de conflictul din Ucraina.

UPDATE 18.00 - Ministerul ucrainean al apărării a posta un clip cu imagini din timpul unei operațiuni a forțelor speciale pe Marea Neagră în apropierea coastelor Crimeei

„În urma operațiunii `Citadel`, au fost capturate echipamente inamice importante, iar un turn cu o antenă a fost aruncat în aer. Inamicul folosea echipamentele pentru a controla o parte din Marea Neagră și pentru a regla tirurile spre sudul Ucrainei”, se spune într-o postare pe X.

UPDATE 17.00 - Ucraina va beneficia de primele plăţi din pachetul de 50 de miliarde de euro adoptat de Uniunea Europeană încă din luna martie, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează dpa.

Cu aprobarea Parlamentului European, finanţarea „va menţine economia funcţională" în Ucraina pentru următorii patru ani, a declarat von der Leyen în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

UPDATE 14:00 - Un bebeluş mort şi trei femei rănite în regiunea Harkov, într-un atac nocturn care a distrus un hotel în orăşelul Zoloşiv. Un mort în Herson

Un bebeluş în vârstă de două luni a murit, iar trei femei au fost rănite, marţi, într-un atac rusesc în care a fost distrus un hotel de trei etaje, în nord-estul Ucrainei, anunţă guvernatorul regiunii Harkov Oleg Sinegubov, relatează AFP.

  ”Către ora (locală) 2.30m (şi ora României), un hotel a fost distrus la Zoloşiv (...), în urma a două lovituri cu rachetă (de tip) S-300 ale ocupanţilor” ruşi, acuză pe Telegram guvernatorul.

”Un copil (în vârstă) de două luni a murit. Trei femei au fost rănite şi sunt spitalizate”, deplânge el.

Potrivit guvernatorului, copilul, s-a ”născut la 4 decembrie 2023”, iarcele trei femei rănite ”de schije de obuz” erau în vârstă de 21, 29 şi 39 de ani.

Mama copilului ucis a fost spitalizată, precizează Oleg Sinegubov.

Potrivit guvernatorului, ”şapte case, 19 infrastructuri civile (magazine, cafenele, chioşcuri) şi două clădiri ale administraţiei locale au fost avariate” în acest atac nocturn rusesc.

UPDATE 13:20 - Suedia închide ancheta privind explozia de la gazoductul Nord Stream

Suedia intenționează să închidă ancheta privind exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică în 2022, după ce se pare că nu a reușit să identifice un suspect, au relatat marți mai multe instituții media germane.

Deoarece exploziile au avut loc în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei, ambele țări au deschis investigații, la fel ca și Germania, unde este capătul gazoductului. Închiderea anchetei suedeze nu va avea niciun impact asupra investigației din Germania, potrivit presei.

UPDATE 12:00 - Rusia: Scriitorul Boris Akunin, vizat de o anchetă pentru ``răspândire de informaţii false`` despre armată

Scriitorul Boris Akunin, care trăieşte în exil din 2014, este vizat în Rusia de o anchetă pentru "răspândire de informaţii false" despre armată şi "apel la terorism", a anunţat marţi justiţia rusă, relatează AFP.

Pe numele său real Grigori Şalvovici, acest scriitor de succes a fost adăugat la jumătatea lunii ianuarie pe lista "agenţilor străini" publicată de Ministerul rus de Justiţie, după ce fusese adăugat în decembrie pe lista "teroriştilor şi extremiştilor".

Scriitorul este acuzat de "apel public pentru desfăşurarea de activităţi teroriste" şi "răspândire publică de informaţii false" despre armata rusă, potrivit tribunalului Basmanni din Moscova.

Acuzaţia de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă este pasibilă cu o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

UPDATE 9:15 - Rusia anunţă că a dejucat un atac cu drone ucrainene în regiunea Belgorod

Rusia a anunţat marţi dimineaţă că a dejucat un atac cu drone ucrainene lansat în cursul nopţii în regiunea Belgorod (vest), la graniţa cu Ucraina, relatează AFP.

"Toate dronele ucrainene au fost interceptate" de apărarea antiaeriană locală, a informat Ministerul Apărării rus pe reţeaua de socializare Telegram, care nu a menţionat nici locul exact al atacului, nici eventuale pagube sau răniţi.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a vorbit marţi dimineaţă despre atacul cu o dronă al forţelor armate ucrainene împotriva oraşului rus Gubkin.

Nu au fost înregistrate victime după căderea şi detonarea dispozitivului, a explicat Gladkov, însă au fost "constatate daune" la patru locuinţe, cum ar fi ferestre sparte.

Kievul şi-a intensificat în ultimele luni atacurile asupra teritoriului rus şi se concentrează în general asupra regiunilor de la graniţă, printre care şi Belgorod.

UPDATE 7:00 - Unul dintre rezultatele tangibile ale punerii în aplicare a formulei de pace ucrainene va fi navigaţia liberă şi sigură în Marea Neagră, iar apele acesteia vor fi eliberate de agresiunea armată rusă. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în regiunea Cherkasy, în timpul unei reuniuni regionale a Congresului autorităţilor locale şi regionale din cadrul preşedintelui Ucrainei, relatează News.ro.

"Avem, de exemplu, formula de pace. Vom asigura primul summit la nivel de lideri. Şi vrem să ajungem la un rezultat, în special la o Mare Neagră liberă şi sigură. Exact aşa cum prevede Formula Păcii. Toată lumea va putea intra în Marea Neagră: nave de orice dimensiune. Va exista o navigaţie liberă", a declarat şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina.

UPDATE 6:10 - Sancțiunile impuse de UE, ocolite - Cum ajunge petrolul rusesc în Marea Britanie, în continuare

Milioane de barili de combustibil fabricat din petrol rusesc sunt încă importate în Marea Britanie, în ciuda sancţiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, potrivit unor cercetări, relatează BBC, transmite News.ro.

O aşa-numită „portiţă” înseamnă că ţiţeiul rusesc este rafinat în ţări precum India, iar produsele sunt vândute în Marea Britanie. Acest lucru nu este ilegal şi nu încalcă interdicţia privind petrolul rusesc în Marea Britanie, dar criticii spun că subminează sancţiunile menite să limiteze fondurile de război ale Rusiei.

Guvernul britanic a negat că ar fi existat importuri de petrol rusesc din 2022. Dar un purtător de cuvânt a declarat că „regulile de origine” recunoscute la nivel internaţional definesc faptul că ţiţeiul, odată rafinat în altă ţară, este clasificat în scopuri comerciale ca fiind originar din ţara de rafinare.

UPDATE 5:20 - Reuters: Unii soldaţi ucraineni sunt îngrijoraţi de posibila demitere a şefului armatei

În timp ce preşedintele Ucrainei pare pregătit să îl demită pe şeful forţelor sale armate, unii soldaţi care luptă împotriva Rusiei pe frontul de est sunt sceptici, dar spun că depinde mult şi de persoana cu care ar putea fi înlocuit, relatează agenția Reuters, preluată de News.ro.

Într-un interviu publicat duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ia în considerare înlocuirea comandantului-şef al forţelor armate, Valeri Zalujnîi, ca parte a unei remanieri mai largi a ierarhiei militare care intervine pe timp de război.


Zalujnîi este văzut ca un erou de către majoritatea ucrainenilor, amintirea victoriilor uluitoare obţinute în 2022 în faţa Rusiei depăşind în mintea multora dintre ei eşecul contraofensivei de anul trecut.

„Cred că această demitere nu ar fi potrivită acum, pentru că pe câmpul de luptă nu se schimbă comandanţii”, a declarat un comandant de unitate antitanc în vârstă de 31 de ani, care a cerut să fie prezentat prin indicativul său, Tiger.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina