MENIU

Război în Ucraina, ziua 707: Șeful serviciilor de informații ruse: Războiul NU se va opri! Noua DOCTRINĂ MILITARĂ a Kremlinului - LIVE TEXT

Nikolai Patrușev, șeful serviciilor de informații ruse

Un pic ne mai desparte și se împlinesc doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare a războiului ruso-ucrainean început în anul 2014. Vorbim despre o invazie considerată a fi cel mai mare atac asupra unei țări europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Conform estimărilor, coflictul armat dintre cele două state a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și sute de mii de victime militare. Chiar și după 707 zile de război, acesta nu pare să se apropie de un final. Din contră, Kremlinul este dispus să ducă mai departe această luptă nu doar cu Ucraina, ci cu Occidentul. 

UPDATE 20:30 - Aerodromul Belbek din Crimeea a fost lovit miercuri într-o operaţiune militară ucraineană, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că 20 de rachete au fost doborâte deasupra Crimeii şi Mării Negre şi resturi din aceste rachete au căzut în perimetrul unei unităţi militare ruse în zona oraşului Sevastopol, relatează agenţiile France Presse şi Reuters.

Apărarea antiaeriană rusă a "distrus 17 rachete ucrainene deasupra apelor Mării Negre şi alte trei deasupra peninsulei Crimeea", a menţionat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. "Resturi de rachete ucrainene au căzut pe teritoriul unei unităţi militare din apropierea localităţii Liubímovka în Republica Crimeea. Aeronavele (staţionate la baza aeriană) nu au suferit pagube", mai afirmă ministerul rus. Respectiva unitate militară se află lângă aerodromul militar Belbek.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a declarat la rândul său că armata rusă a "respins un atac masiv" asupra oraşului şi că aproximativ zece clădiri au înregistrat pagube minore în urma căderii unor resturi din rachetele doborâte, dar nu sunt persoane rănite.

UPDATE 19:35 - Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a respins în mare măsură miercuri un caz din 2017 adus de Ucraina în faţa instanţei supreme a ONU şi care acuza Rusia că finanţează terorismul sprijinindu-i pe rebelii pro-Moscova din estul Ucrainei, relatează agenţia de presă DPA.

Judecătorii au respins de asemenea în cea mai mare parte acuzaţiile de discriminare a ucrainenilor şi tătarilor din Crimeea, constatând că aceste acuzaţii făcute de Ucraina nu au fost suficient fundamentate.

Cu toate acestea, judecătorii au declarat că Moscova a încălcat o hotărâre interimară din 2017 ce ordonă ambelor părţi să facă tot posibilul pentru a evita exacerbarea conflictului.

În februarie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei. Ea este încă în desfăşurare aproape doi ani mai târziu.

Rusia a respins acuzaţiile formulate de Kiev la procesul CIJ, numindu-le "propagandă" şi "minciună".

UPDATE 17:20 - Avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot, anunţă Putin

Avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit săptămâna trecută în regiunea rusă de graniţă Belgorod şi care avea la bord prizonieri de război ucraineni a fost doborât de antiaeriana ucraineană cu ajutorul unui sistem american Patriot, au stabilit experţii ruşi care investighează cazul, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

"Avionul a fost doborât, acest lucru a fost stabilit cu certitudine, de un sistem Patriot american" din care au fost lansate două rachete antiaeriene dinspre "teritoriul controlat de forţele ucrainene", a precizat Putin în timpul unui eveniment desfăşurat la Moscova.

Preşedintele rus a cerut o investigaţie internaţională asupra acestui incident, o solicitare similară fiind formulată de Ucraina. "Insistăm să fie efectuată o investigaţie internaţională. Dar nicio organizaţie internaţională nu doreşte să o facă", a remarcat Putin.

La bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui nou schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.

UPDATE 16:00 - Rusia și-a construit o flotă fantomă pentru a evita sancțiunile

În pofida cooperării dintre Londra şi aliaţii săi în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, Moscova îşi înmulţeşte mijloacele de a le ocoli, în special datorită formării unei "flote fantomă de petroliere", potrivit unui raport parlamentar britanic publicat miercuri, notează AFP, informează Agerpres.

"Suntem îngrijoraţi de dovezile tot mai numeroase că Rusia a reuşit să ocolească sancţiunile, în special prin intermediul statelor terţe şi al flotelor fantomă de petroliere", a scris Comisia pentru afaceri europene a Camerei Lorzilor, însărcinată cu redactarea raportului.

UPDATE 14:20 - Comisia Europeană prelungeşte cu un an suspendarea taxelor la import pentru exporturile ucrainene către UE

Comisia Europeană a propus, miercuri, reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în acelaşi timp protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Potrivit sursei citate, acest lucru se realizează în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie.

Măsurile comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022 şi reprezintă un pilon esenţial al sprijinului ferm al UE pentru Ucraina şi economia sa. Măsurile contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei.

UPDATE 12:10 - Zelenski renunţă la destituirea generalului Zalujnîi de la comanda armatei ucrainene - PRESĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să îl destituie pe generalul Valeri Zalujnîi de la comanda armatei, dar acesta a refuzat să îşi părăsească postul şi nu s-au găsit doritori să îi ia locul, afirmă presa preluată miercuri de dpa, potrivit Agerpres.

Cotidianul britanic The Times a scris marţi, citând ca surse ofiţeri cu funcţii importante, că Zelenski îl convocase luni pe general la o întrevedere personală, în cadrul căreia Zalujnîi le-a spus consilierilor prezidenţiali că evaluarea lor privind situaţia militară este mai pozitivă decât realitatea.

Ca urmare, generalului i s-a cerut demisia, iar când acesta a refuzat, preşedintele a afirmat că va semna un decret de demitere. Cum mai mulţi succesori posibili au refuzat oferta de a prelua comanda supremă, Zelenski a fost obligat să facă pasul înapoi.

Publicaţia citată adaugă că şeful statului a fost forţat să revină asupra deciziei şi de presiunile Statelor Unite, ale Regatului Unit şi ale unor oficiali militari superiori.

UPDATE 9:00 - Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 14 din cele 20 de drone lansate de Rusia într-un atac desfăşurat în cursul nopţii de marți spre miercuri care a rănit o persoană şi a avariat mai multe clădiri comerciale, a anunţat, miercuri, armata, relatează Reuters.

 Forţele aeriene au precizat într-un comunicat că dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, dar şi trei rachete Iskander au vizat cinci regiuni ucrainene din sud şi est.

Comandamentul militar din sud a declarat că o persoană a fost rănită şi că au fost avariate silozuri agricole şi un magazin în regiunea Mikolaiv, unde au fost doborâte cinci drone. Detalii privind pagubele din alte regiuni nu au fost disponibile imediat.

UPDATE 7:15 - Rusia este hotărâtă să ducă războiul cu Occidentul până la capăt și merge dincolo de simpla propagandă, deoarece cuvintele corespund acțiunilor, potrivit La Stampa, citat de Rador Radio România.

Moscova a dezvoltat o nouă doctrină militară, care prevede un război permanent împotriva Occidentului și se echipează pentru o perioadă lungă de timp, care nu lasă nicio speranță de pace-fantomă.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, practic șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, Nikolai Patrușev, vorbește acum cu o anumită claritate despre acest subiect, deși de obicei este criptic sau apocaliptic în mod aluziv. Astfel, în timpul unei întâlniri la Universitatea Tehnică Maritimă de Stat din Sankt Petersburg (tema a fost pregătirea personalului tehnic pentru industriile de înaltă tehnologie), Patrușev a îndemnat în mod explicit militarii să se pregătească pentru un război lung cu Occidentul.

„Anglo-saxonii duc un război prin procură împotriva Rusiei, iar războiul nu se va opri nici după încheierea fazei fierbinți a conflictului din Ucraina”, a spus Patrușev.

În cursul amenințărilor, acesta este un pas decisiv înainte față de prima dată când Patru

UPDATE 6:20 - Iohannis merge la Bruxelles, unde va pleda ca Ucraina să rămână o prioritate de vârf pe agenda Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis va merge, în perioada 31 ianuarie-1 februarie, la Bruxelles, pentru a participa la ceremonia omagială organizată de Comisia Europeană în memoria lui Jacques Delors și la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde va pleda ca Ucraina să rămână o prioritate de vârf pe agenda Uniunii Europene.

UPDATE 5:10 - Rachetele GLSDB ale Boeing sunt pregătite pentru a fi transferate pe front. Ce ar însemna acest ajutor pentru Ucraina

După testarea cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de proiectile cu rază lungă de acțiune fabricate de Boeing (GLSDB), care pot atinge ținte în adâncul teritoriului deținut de Rusia, potrivit unor surse familiare cu problema, relatează Reuters.
Ele ar putea ajunge „pe câmpul de luptă” chiar de miercuri, a informat Politico.

Ucraina are nevoie de bombele cu diametru mic lansate la sol (GLSDB) de la Boeing pentru a mări numărul limitat de rachete tactice ale armatei (ATACMS), care au o rază de 160 de kilometri, pe care le-au trimis SUA.

Bombele cu diametru mic lansate la sol vor permite armatei Ucrainei să lovească ținte la o distanță de două ori mai mare decât rachetele pe care le trage acum cu HIMARS, furnizat de SUA, și ar putea forța Rusia să mute proviziile și mai departe de linia frontului.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina