MENIU

Război în Ucraina, ziua 699. Zelenski anunţă că Ucraina va produce armament în comun cu Polonia - LIVE TEXT

Kievul şi Varşovia sunt pe calea împăcării, după vizita lui Tusk în ţara vecină. Ucraina a intrat în ziua 699 a războiului.

UPDATE 23:10 - Kievul critică livrările insuficiente de arme din partea Occidentului

Atacurile (de marți asupra Kievului și Harkovului) demonstrează în mod clar necesitatea de a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană și rachete antiaeriene suplimentare”, a declarat Dmitro Kuleba pentru Die Welt.

În ceea ce privește situația de pe front, Kuleba notează că această„cantitate insuficientă de muniție de artilerie a fost o problemă încă de la început”. „Și, deși Ucraina și-a mărit considerabil producția, observăm că industria occidentală de armament nu este în măsură să producă cantități suficiente”, a adăugat el.

UPDATE 20.00 - Secretarul american al apărării Lloyd Austin a avut marţi prima apariţie publică după spitalizarea sa secretă, vorbind de acasă prin videoconferinţă la o reuniune a grupului de contact pentru nevoile militare ale Ucrainei.

Imaginile video difuzate au o scurtă întrerupere şi Austin nu spune nimic despre starea sa de sănătate, în schimb cere sisteme antiaeriene suplimentare pentru Ucraina. „Securitatea întregii comunităţi internaţionale este în joc în lupta Ucrainei. Sunt mai determinat ca niciodată să lucrez cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a susţine Ucraina”, spune șeful Pentagonului în intervenţia sa la şedinţa grupului de contact care coordonează ajutorul militar internaţional destinat Ucrainei.

El a insistat asupra ultimului pachet de ajutor militar, de 250 de milioane de dolari, anunţat de SUA pentru Ucraina luna trecută, fără a detalia continuarea acestui ajutor, noile fonduri de 61,4 miliarde de dolari cerute de Biden pentru Ucraina fiind încă blocate în Congres de republicani, care îi cer preşedintelui democrat măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale în schimbul autorizării acestor fonduri.

UPDATE 19.00 - Rusia „nu lovește civili”, susține Kremlinul

Kremlinul a comentat marți atacul masiv cu rachete lansat în cursul dimineții asupra Ucrainei, respectiv asupra orașelor Kiev și Harkov, reluându-și afirmațiile conform cărora armata rusă nu vizează civili atunci când lovește obiective din Ucraina.

UPDATE 18.00 - Rusia a negat, marți, la ONU că mii de copii ucraineni au fost „deportați” pe teritoriul său după începutul invaziei, așa cum au acuzat-o Kievul, instanțele internaționale și ONG-urile.

Comitetul ONU pentru drepturile copilului, care examinează cazul, a cerut luni Moscovei să explice „acuzațiile de deportare”.

„Din februarie 2022, Federația Rusă nu a fost implicată în deportarea cetățenilor ucraineni pe teritoriul său”, a susținut marți șeful delegației ruse, Alexei Vovchenko, ministru adjunct al Muncii și Protecției Sociale. „Cei mai mulți dintre copii au venit împreună cu familiile sau tutorii lor și au fost plasați în adăposturi temporare sau la rude”, a declarat el.

UPDATE 15:45  Italia se va folosi de președinția sa la Grupul celor șapte mari democrații pentru a contesta percepția tot mai mare că Rusia câștigă în Ucraina și că Occidentul s-a săturat de război, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu planurile Italiei în cadrul G7.

Italia va prezida G7, care mai include Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța și Canada, pe parcursul anului 2024 și va găzdui un summit în iunie.

La fel ca în ultimele două președinții G7, războiul din Ucraina va fi un aspect important, a declarat sursa Reuters.

UPDATE 13:00 - Forțele rusești au făcut recent un avans confirmat în zona Vuhledar, la sud-vest de orașul Donețk. Imagini geolocalizate publicate luni indică faptul că forțele rusești au avansat recent în mod marginal la nord de Mykilske (sud-est de Vuhledar).

Armata rusă a obținut recent câștiguri confirmate la sud de Avdiivka și se pare că a continuat să avanseze luni în zonă. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele rusești au avansat recent dincolo de o secțiune a liniei de cale ferată aflate la sud de Avdiivka.

Trupele ucrainene au făcut recent progrese minore la vest de orașul Donețk. Imaginile geolocalizate publicate duminică indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent la mina Trudovska, la sud de Krasnohorivka (vest de orașul Donețk). (Institutul pentru Studiul Războiului)

UPDATE 12:55 - Ministerul rus al apărării a spus că a atacat dimineață cu rachete instalațiile de producție militară din Ucraina și a susținut - ca de obicei - că a lovit cu succes toate țintele vizate. Anterior ucrainenii spuseseră că a doborât 21 dintre cele 41 de rachete lansate și că nu toate rachetele care nu au fost doborâte nu și-au atins țintele.

Loviturile au fost efectuate cu rachete lansate din aer și de la sol împotriva întreprinderilor care produc rachete, explozibili și muniții, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

UPDATE 11:10 - „Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a munițiilor": Jens Stoltenberg a anunțat că NATO cumpără o cantitate enormă de obuze.

NATO a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro pentru obuze de artilerie de 155 mm, a anunțat marți Alianța, o parte din proiectile urmând să fie furnizate Ucrainei, după ce aceasta s-a plâns că lipsa de muniție îi împiedică eforturile de război.

UPDATE 10:00 - Răniţi, clădiri distruse şi incendii la Kiev şi Harkov, în urma unor tiruri de rachetă. Alertă de tiruri de rachetă în mai multe regiuni

Mai multe persoane au fost rănite, iar un imobil locuit a fost parţial distrus în tiruri de rachetă, marţi dimineaţa, vizând capitala ucraineană Kiev şi oraşul Harkov (est), anunţă autorităţile celor două oraşe, în care au fost vizate clădiri locuite, iar mai multe oraşe ucrainene au fost plasate în stare de alertă, relatează AFP.

UPDATE - Kievul şi Varşovia sunt pe calea împăcării, după vizita lui Tusk în ţara vecină. Zelenski anunţă că Ucraina va produce armament în comun cu Polonia. 

Preşedintele ucrainean recunoaşte că sunt probleme „serioase” cu mediul de afaceri.

Liderii Poloniei şi Ucrainei s-au angajat luni să-şi rezolve disputele politice care au perturbat alianţa lor esenţială în timpul războiului şi au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, în timp ce agresiunea Rusiei în Ucraina se apropie să intre în al treilea an, scrie News.ro.

Zelenski a anunţat în discursul său nocturn că Polonia şi Ucraina vor produce arme în comun, dar nu a dat detalii. Pe de altă parte, el a recunoscut că există probleme „serioase” cu mediul de afaceri din Ucraina şi a preconizat că o soluţie va fi dată în Consiliul de Securitate şi Apărare al ţării.