MENIU

Război în Ucraina, ziua 700: Germania a anunțat un nou ajutor pentru Kiev - LIVE TEXT

Urmările unui atac aerian rusesc asupra Kievului (Profimedia)

În ziua 670 a conflictului din Ucraina, apar noi breșe în frontul solidarității cu Ucraina, după un anunț surprinzător al prmierului slovac.

UPDATE 00.00 -  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anulat o călătorie regională și evenimente legate de ziua sa de naștere, până la clarificarea prăbușirii unei aeronave rusești în regiunea Belgorod, a informat miercuri postul de știri RBK Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE 22.00 - Kievul îl acuză pe un actor sârb din serialul „The White Lotus” că susține invazia rusă

Ucraina l-a acuzat miercuri pe actorul sârb Milos Bikovic, care urmează să joace în următorul sezon al serialului de succes „The White Lotus”, că susține Rusia „de la începutul invaziei”, într-un mesaj transmis postului de televiziune american HBO, potrivit AFP.

Actorul în vârstă de 36 de ani, care a primit cetățenia rusă în 2021, a fost decorat de președintele Vladimir Putin în 2018 pentru contribuția sa la cultura țării.

UPDATE 21.00 - Deputaţii ruşi au votat miercuri într-o primă lectură un proiect de lege care vizează confiscarea banilor şi a bunurilor oricărei persoane găsite vinovate de diseminarea de "informaţii false" despre armată, potrivit AFP.

Acest document reprezintă o nouă ilustrare a măsurilor luate pentru a reprima criticile la adresa Kremlinului, după aproape doi ani de la invazia pe scară largă în Ucraina.

UPDATE 19.00 - Rușii au intrat pentru prima dată în Avdiivka, dar au fost respinși – oficial ucrainean

Armata rusă a reușit să intre pentru prima dată în orașul ucrainean Avdiivka, un focar de lupte în estul țării, dar a fost respinsă, a declarat miercuri primarul acestuia pentru AFP, o nouă ilustrare a asalturilor repetate ale Moscovei în Donbass.

„Grupuri rusești de sabotaj și de recunoaștere au intrat în partea de sud a orașului Avdiivka, dar au fost respinse”, a declarat Vitali Barabach, descriind situația ca fiind „dificilă, dar sub control”.

UPDATE 18.00 - Serviciile de informații militare ucrainene au declarat miercuri că nu i s-a cerut Kievului să asigure securitatea spațiului aerian în zona Belgorod din sudul Rusiei, așa cum a fost cazul în timpul schimburilor anterioare de prizonieri de război cu Moscova, relatează Reuters. 

Serviciile au spus, într-o postare pe Telegram, că acuzațiile Rusiei că Ucraina a doborât miercuri un avion de transport militar cu 65 de prizonieri de război ucraineni la bord în zona Belgorod ar putea fi „o acțiune planificată pentru a destabiliza situația din Ucraina și a slăbi sprijinul internațional pentru statul nostru”.

De asemenea, agenția a mai spus că nu are informații sigure despre cine se afla la bordul avionului de transport militar rusesc prăbușit.

UPDATE 16.00 - Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru Reuters privind prăbușirea avionului din Belgorod: „Comentariile vor veni puțin mai târziu. Este nevoie de timp pentru a clarifica toate datele".

UPDATE 13:50 - Nouă răniţi la Herkov în atacuri ruse rachete de tip S-300

Cel puţin nouă persoane au fost rănite în atacuri ruse, în noaptea de marţi spre miercuri, la Harkov, în nord-estul Ucrainei, anunţă guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov, la o zi după bombardamente soldate cu 18 morţi în întreaga Ucraină, relatează AFP.

UPDATE 11:45  Tragedie aeriană în Rusia, cel puţin 65 de persoane au murit

Cel putin 65 de oameni au murit în urma prăbuşirii unui avion militar rus de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76). Incidentul s-a petrecut miercuri în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti. Potrivit sursei citate, la bordul avionului s-ar fi aflat prizonieri militari ucraineni. Presa ucraineană a scris că avionul a fost doborât de forţe ucrainene, după care au şters postările.

UPDATE 11:00 Rusia își întărește apărarea antiaeriană vizată de atacurile ucrainene

Rusia a început să instaleze sisteme de rachete de apărare aeriană S-300 în jurul orașului Sankt Petersburgului, ca răspuns la recentele atacuri reușite ale dronelor ucrainene asupra unor instalații din regiunea Leningrad.

UPDATE 9:10 Patru drone ucrainene au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Oriol

Patru drone ucrainene de tip avion au fost interceptate deasupra teritoriului regiunii Oriol, a comunicat Ministerul Apărării al Rusiei. Încercarea de atac terorist a fost prevenită dimineața devreme pe data de 24 ianuarie. Dronele ucrainene au fost neutralizate de către mijloacele de serviciu ale sistemului de apărare antiaeriană rusesc, a adăugat Ministerul Apărării.

La rândul său, guvernatorul regiunii Oriol a precizat că la locul incidentelor sunt prezente serviciile pentru asigurarea securității populației. Incidentul, a arătat acesta, nu s-ar fi soldat cu victime. Șeful regiunii a arătat că situația se află sub control și a cerut locuitorilor regiunii să-și păstreze calmul.

 

UPDATE 9:00 Germania va transfera Ucrainei elicoptere militare multifuncționale Sea King MK41 scoase din uz

Anunțul a fost făcut de către ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Aceasta ar fi prima furnizare de elicoptere militare din partea Germaniei către Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

 

UPDATE:  Premierul slovac Robert Fico a insistat  că viaţa în capitala ucraineană este "absolut normală" şi că nu există niciun război, declaraţiile fiind făcute chiar înainte de prima sa întâlnire cu premierul ucrainean şi la doar câteva ore după ce rachete ruseşti căzuseră asupra Kievului, relatează Reuters, citat de news.ro.

Robert Fico, care a preluat puterea în octombrie şi a inversat cursul politicii externe a Slovaciei, oprind sprijinul militar pentru Ucraina, a vorbit la un briefing de presă susţinut în estul Slovaciei. El urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, în oraşul ucrainean din vest Ujhorod.

 

UPDATE

NATO a semnat marţi un contract de 1,1 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari) pentru sute de mii de cartuşe de artilerie de 155 mm, dintre care unele vor fi furnizate Ucrainei după ce Kievul s-a plâns de deficitul de muniţii, transmite Reuters.

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina slovacia rusia putin