MENIU

Război în Ucraina, ziua 516. Lovituri cu drone la Moscova. O nouă reuniune NATO dedicată Ucrainei 

Federația Rusă încearcă să crească producția de orice arme, în special drone și rachete, potrivit șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, citat de Ukrinform. „În general, războiul este de fapt un război al tehnologiilor. Și vedem că rușii încearcă să mărească producția de orice arme, în special drone și rachete”, a spus el.

UPDATE ORA 20:55 - Rusia afirmă că produce într-o lună mai multă muniţie decât în tot anul 2022. „De la începutul anului, numeroase tipuri de arme şi echipamente militare speciale sunt produse în proporţii mult superioare celor de anul trecut. (...) În ce priveşte muniţia, atingem deja un nivel la care livrările pentru o lună depăşesc totalul comenzilor de anul trecut”, a afirmat vicepremierul rus responsabil cu apărarea, Denis Manturov, citat de agenţiile de presă ruse.

UPDATE, ORA 19:45 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Convorbirea vine după ce Rusia a atacat porturi ucrainene de la Dunăre, aflate în imediata vecinătate a României.

UPDATE, ORA 17.50 -  Ministerul Apărării al Ucrainei a rezumat rezultatele activității trupelor Kievului pe front de săptămâna trecută. Inamicul rus a suferit pierderi semnificative atât în trupe, cât și în echipamente, se arată în raportul publicat pe 24 iulie de Centrul Media Militar. Conform rezultatelor săptămânii trecute, în perioada 18-24 iulie, pierderile forțelor armate ruse în Ucraina sunt: 3610 soldați, 43 de tancuri, 67 blindate, 133 sisteme de artilerie, 34 de rachete.

UPDATE, ORA 17.00 - Germanii se împart în două tabere în privinţa relaţiilor pe care le doresc cu Rusia, arată un sondaj de opinie realizat de centrul de cercetare YouGov, citat de Agerpres. Rezultatele publicate luni arată că 37% din cetăţenii germani vor ca guvernul să menţină relaţii bune cu Rusia, în timp ce jumătate din cei chestionaţi nu sunt de acord cu această poziţie. Restul s-au pronunțat indeciși sau au spus că nu pot răspunde la întrebare.

UPDATE, ORA 15.30 - Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege privind creşterea vârstei maxime de mobilizare la 55 de ani pentru o serie de categorii de rezervişti, măsură care urmează să fie pusă în aplicare în mod eşalonat din 2024 până în 2028

UPDATE, ORA 13:15 - Catedrala ortodoxă din Odesa a fost lovită de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, și nu de armata rusă, a susținut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a furniza vreo dovadă, conform The Guardian.

„Forțele noastre armate nu lovesc niciodată în infrastructura socială, darămite temple, biserici și alte obiective similare, așa că nu acceptăm astfel de acuzații, aceasta este o minciună absolută”.

Reamintim că un atac lansat de forțele ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva portului ucrainean Odesa s-a soldat cu doi morţi şi a provocat distrugerea unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO. Lăcașul de cult - cel mai mare din Odesa - a fost fondat de un mitropolit român la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

UPDATE, ORA 12:30 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a declarat pentru CNN că luni sau marți va transmite Statelor Unite un raport privind utilizarea controversatelor muniții cu dispersie furnizate Ucrainei de către SUA.

El a spus că așteaptă un raport privind eficiența și consecințele folosirii unui astfel de tip de muniție, iar „probabil luni sau marți” îl va transmite Pentagonului.

„Vom raporta care suntconsecințele folosirii muniției cu dispersie și cred că în această săptămână vom avea primul raport în acest sens, pe care îl vom trimite Pentagonului. Sper că aceste muniții vor fi mai eficiente decât muniția normală”, a spus oficialul ucrainean.

Reznikov nu a oferit detalii, dar a spus că se așteaptă ca aceste muniții să fie „cele mai eficiente, mai ales împotriva sistemelor de artilerie și împotriva transportoarelor blindate”.

UPDATE ora 10:00 - Ucrainienii au reușit să lovească un depozit de muniții al rușilor în Crimeea

Un depozit de muniţii a fost lovit luni dimineaţă într-un atac cu drone ucrainene la Djankoi, în nordul Crimeei, forţele de apărare antiaeriană ruse interceptând 11 drone deasupra zonei, a declarat Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Rusia în peninsula anexată ilegal de la Ucraina în 2014, potrivit Reuters şi AFP, relateazî Agerpres.

În urma atacului, potrivit acestuia, a fost avariat şi un imobil rezidenţial.

„Unsprezece drone inamice au fost doborâte de forţele de apărare antiaeriană şi neutralizate deasupra Crimeei", a indicat Serghei Aksionov pe Telegram, adăugând că un "depozit de muniţii" a fost lovit în districtul Djankoi şi că fragmente de rachetă au avariat o clădire de locuit.

Nu este clar pe moment dacă depozitul a fost lovit direct de o dronă sau în urma căderii fragmentelor de la vreo dronă interceptată.

„A fost luată decizia de a evacua populaţia pe o rază de 5 kilometri" de locul incidentului, a adăugat oficialul prorus, indicând că nu s-au înregistrat victime „potrivit datelor preliminare".

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a făcut cunoscut luni dimineaţă că "lovituri cu drone" au lovit în cursul nopţii două clădiri "nerezidenţiale" din capitala Rusiei, fără a provoca victime, transmit AFP și Agerpres.

În regiunea Harkov, polițiștii de frontieră ucraineni au distrus o dronă kamikaze inamică plină cu explozibili. "O dronă kamikaze plină cu explozibili nu a mai ajuns la pozițiile de frontieră din regiunea Harkiv. Soldații Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, după ce au deschis focul cu arme de calibru mic, au doborât-o", a postat Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei pe Telegram.

O reuniune a unui nou Consiliu NATO-Ucraina, care va aborda securitatea Mării Negre a fost programată pentru miercuri , a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski.