MENIU

Război în Ucraina, ziua 508 - Zelenski: „Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Nu putem lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie” - LIVE TEXT -

Război în Ucraina, ziua 508 / Foto: Profi Media

Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansarea forțelor Kievului în estul și sudul țării.

UPDATE 22:00 Doi băieți ucraineni au fost grav răniți de explozia unui dispozitiv pe care l-au găsit pe jos, în timp ce se jucau. Accidentul s-a produs într-un sat din sudul regiunii Herson. Copiii, în vârstă de 10 si 8 ani, se jucau pe stradă unui sat din apropiere de Herson, când au găsit un „obiect necunoscut” care a explodat.

UPDATE 21:10 Vladimir Putin îi ironizează pe liderii europeni, pentru ceea ce numește "dependenţa lor totală de SUA".

„Dacă li se spune mâine: Am decis să vă spânzurăm pe toţi, ei vor întreba un singur lucru, plecându-şi ochii: `Putem să facem asta cu frânghii fabricate la nivel local?`”, a spus Vladimir Putin.

„Cred că asta va fi un fiasco pentru ei, pentru că este foarte puţin probabil ca americanii să refuze un contract atât de mare pentru industria lor textilă”, a adăugat el.

 

UPDATE 19:20 Statul rus a preluat controlul asupra acțiunilor filialei rusești a producătorului francez de alimente Danone, potrivit unui decret semnat duminică de Vladimir Putin.

De asemenea, decretul a precizat că acțiunile la Baltika Breweries, o companie producătoare de bere cu sediul în Rusia, vor fi transferate la conducerea statului, potrivit Reuters.

 

UPDATE 17.35: Ministrul ungar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a afirmat duminică la Kossuth Rádió că nici Ungaria, nici NATO nu se pot implica în războiul din Ucraina.

„O țară în război ar trage întreaga alianță în conflict”, a spus politicianul maghiar, justificând astfel motivul pentru care Ucraina nu e acceptată în NATO.

„Nici Ungaria, nici Alianța nu oferă mijloace letale în acest conflict, la fel cum Ungaria și NATO ca organizație luptă împotriva escaladării”, a afirmat Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

 

UPDATE 16.10 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski scrie duminică pe Twitter, într-un mesaj însoțit de imagini din război:

„Lumea crede în Ucraina. Lumea este inspirată de curajul nostru, inspirată de eroii noștri. Și, cel mai important, ucrainenii cred în Ucraina, ucrainenii văd de ce suntem cu toții capabili atunci când suntem împreună. Suntem cei mai puternici atunci când suntem uniți”.

 

 

UPDATE 15:00  Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică despre contraofensiva armatei ucrainene, lansată în iunie, că nu a avut succes în fața rezistenței trupelor ruse din estul și sudul Ucrainei, potrivit AFP.

„Trupele noastre se comportă eroic. În mod neașteptat pentru inamic, ele trec chiar la ofensivă în anumite sectoare și capturează poziții mai avantajoase”, a declarat liderul rus.

 

UPDATE 11:42 - Putin afirmă că Rusia are stocuri suficiente de bombe cu dispersie şi le va folosi dacă va fi necesar.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia dispune de un "stoc suficient" de bombe cu dispersie şi că Moscova îşi rezervă dreptul de a le folosi dacă astfel de muniţii sunt folosite împotriva forţelor ruseşti din Ucraina, relatează Reuters.

\"\"Bineînţeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce\"\", a declarat Putin într-un interviu la televiziunea de stat, din care au fost publicate duminică fragmente.

Ucraina a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, muniţii interzise în peste 100 de ţări. Kievul s-a angajat să le folosească doar pentru a disloca concentrări de soldaţi inamici. 

UPDATE 09:55 - Rusia spune că a doborât 9 drone ucrainene deasupra Sevastopolului.

Forțele de apărare aeriană și flota Rusiei din Marea Neagră au interceptat duminică dimineața nouă drone ucrainene deasupra portului Sevastopol din Crimeea, a declarat un oficial instalat la Moscova, potrivit The Guardian.

Portul SevastopolFoto / Profimedia

„Nu au fost avariate obiective, nici în oraș, nici în zona de apă”, a declarat Mihail Razvozhaiev, guvernatorul Sevastopolului, instalat la Moscova.

Două drone aeriene au fost doborâte deasupra mării, cinci au fost interceptate de forțele de război electronic ale Rusiei, iar două drone de la suprafața apei au fost distruse pe țărmul exterior, a adăugat Razvozhaiev.

Volodimir Zelenski, în mesajul său de duminică dimineață: „Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Nu putem lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie”

„Unul dintre teribilele lucruri pe care le aduce războiul este separarea... Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noştri, niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă. Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri - fiecărui lider, fiecărui politician, fiecărei personalităţi publice, fiecărei ţări care ne sprijină cu adevărat în faptul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite restabilirea deplină a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a spus el.

 

UPDATE 07:40 - Coreea de Sud va majora ajutorul acordat Ucrainei la 150 de milioane de dolari

În timpul primei sale vizite la Kiev, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunțat că Seulul va crește ajutorul pentru Ucraina la 150 de milioane de dolari.

"Anul trecut, guvernul Republicii Coreea a alocat 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina. Anul acesta, acest sprijin se va ridica la 150 de milioane de dolari", a declarat Yoon în timpul conferinței de presă comune cu președintele Volodimir Zelenski.

"Anul trecut, am furnizat veste antiglonț, căști de protecție și alte muniții necesare. Sperăm că anul acesta nivelul ajutorului nostru va fi mai mare", a spus Yoon.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident