MENIU

Război în Ucraina - Ziua 494 - Rușii au ieșit din apatia generată de conflictul cu Wagner. Primul atac asupra Kievului - LIVE TEXT

Atac cu drone kamikaze lângă Kiev / Foto: Profi Media

Rusia a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac cu drone asupra Kievului, după o pauză de 12 zile, pe fondul conflictului cu gruparea paramilitară rusă Wagner, condusă de Evgheni Prigojin.

UPDATE 00.00 - Războiul din Ucraina reprezintă o „provocare excepţională” pentru industria aeronautică rusă, subminată de sancţiunile internaţionale, a apreciat duminică Ministerul britanic al Apărării. În buletinul său zilnic privind conflictul, acesta notează că Rusia a anulat ediţia din 2023 a MAKS, principalul său târg aerospaţial cu un important show aerian în apropiere de Moscova, care este esenţial pentru a-şi asigura clienţi la export în sectoarele civil şi militar.

UPDATE 22.00 - „Se dau lupte foarte dure, dar încet reușim să avansăm în direcțiile Berdiansk și Melitopol. Trupele noastre dau de o rezistență puternică a inamicului și de zone minate, dar persistă și își fac condiții pentru un avans rapid”, a transmis duminică Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina. Ea a admis că, de partea cealaltă, și rușii au avansat în anumite direcții din est.

În același timp, canalul de război pro-rus de pe Telegram Rybar confirmă că forțele ucrainene au reușit să spargă flancul defensiv rusesc de pe partea stângă din direcția Robotyne și că au avansat circa 300 de metri. În același timp, rușii ar fi recâștigat apoi 150 de metri din teritoriu și au relansat luptele.

UPDATE 21.00 - Explozie puternică” în apropiere de un aerodrom militar din sudul Rusiei, potrivit mass-media rusești, scrie The Guardian.

Canalul de Telegram Mash a relatat că presupusa explozie s-a produs în orașul-port Primorsko-Akhtarsk din regiunea Krasnodar. Conform aceleiași surse, apărarea aeriană rusă a doborât o rachetă care se îndrepta spre zona respectivă.

Potrivit șefului regiunii Krasnodar, nu au fost provocate pagube și nu s-au înregistrat răniți.

Canalul de Telegram Mash a relatat că presupusa explozie s-a produs în orașul-port Primorsko-Akhtarsk din regiunea Krasnodar, sud-vestul Rusiei.

UPDATE 18.00 - Armata ucraineană a raportat duminică progrese pe flancurile Bahmut, potrivit Kyiv Independent.

Forțele ucrainene continuă să avanseze treptat pe flancurile orașului Bakhmut din regiunea Donețk, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est, Serhii Cherevatîi, la televiziunea națională

UPDATE 15.25 Un comandant ucrainean consideră că tancurile ușoare AMX-10 RC livrate de Franța Ucrainei și utilizate în prezent în contraofensiva Kievului nu sunt adecvate pentru atacuri în prima linie din cauza blindajului prea subțire, transmite AFP.

Comandantul unui batalion al Brigăzii 37 de infanterie navală, desfășurată în prezent în regiunea Donețk, maiorul ce folosește pseudonimul Spartanets (Spartan), a văzut ce pot face aceste tancuri franceze pe câmpul de luptă.

„Ele sunt folosite pentru tiruri de sprijin, din cauza blindajului lor ușor. Armamentul lor este bun, instrumentele lor de observare sunt foarte bune. Dar, din păcate, este vorba de un blindaj ușor, ceea ce le face nepotrivite pentru atac", a spus Spartanets.

UPDATE 12.10 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 790 de soldați, 10 tancuri, 20 de alte blindate de luptă, 26 de tunuri, 22 diferite vehicule, 5 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian și 3 echipamente speciale. Între timp, lupte grele se dau în zona podului Antonivski. "Între apărătorii noștri și ocupanți, în această zonă se desfășoară o luptă crâncenă de contrabaterie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, într-un comunicat. Rușii aduc în Bahmut trupe din alte părți ale frontului

UPDATE 9:50 Eforturile lui Vladimir Putin de a pune capăt revoltei Wagner și de a-l discredita pe liderul grupării, Evgheni Prigojin, s-ar putea întoarce împotriva lui, în perspectiva destul de improbabilă că va ajunge vreodată în fața unor instanțe internaționale. Într-o declarație publică, Putin a confirmat că armata de mercenari a lui Prigojin a fost finanțată de Moscova, ceea ce poate reprezenta o asociere cu o serie de crime de război comise de Wagner în diverse zone de conflict, opinează experți occidentali în drept internațional. 

 

UPDATE 8:00  O înregistrare video distribuită pe canalele de Telegram rusești arată că forțele armate ale Moscovei au apelat la ceea ce pare o fi o lovitură cu sistemul cu capacitate duală „Iskander” pentru a distruge un cap de pod creat de trupele ucrainene peste Nipru, în regiunea Herson și imediata apropiere a podului Antonovskiy.

 

UPDATE 7:10  „Un alt atac inamic asupra Kievului", a declarat Serhii Popko, un general-colonel care conduce administrația militară a Kievului, într-o postare pe canalul Telegram.

"În acest moment, nu există informații despre posibile victime sau pagube", a adăugat el.

Martori Reuters au auzit explozii care seamănă cu sunetul unor sisteme de apărare aeriană care își atacă țintele. Nu au existat informații imediate cu privire la amploarea atacului.

Kievul, regiunea sa și o serie de regiuni din centrul și estul Ucrainei au fost sub alertă de raid aerian timp de aproximativ o oră după ora locală 02.00.