MENIU

Război în Ucraina, ziua 486. Rusia a declanșat încă un atac aerian asupra Ucrainei: mai mulți morți - LIVE TEXT

Rusia, în pragul unui război civil. Vineri seara, Evgheni Prigojin a spus că armata rusă, condusă de  Serghei Șoigu, a bombardat spatele trupelor mercenare Wagner. Șeful PMC a cerut demiterea conducerii militare a țării și a anunțat începerea unui „Marș al Justiției”. Potrivit acestuia, 25.000 de luptători intenționează să „oprească răul care este conducerea militară a țării” - minciunile, pierderile uriașe și greșelile. În ultimul timp, Evgheni Prigojin a criticat din ce în ce mai mult conducerea armatei ruse și a acuzat Ministerul rus al Apărării că a inventat pretexte false pentru a-l păcăli pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina. Acesta a susținut de asemenea că Moscova ar fi putut evita complet războiul. 

UPDATE 17:00 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că a vorbit cu miniștrii de externe ai G7 și cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, după ce luptătorii Wagner au preluat controlul unor instalații militare din sudul Rusiei.

„Statele Unite vor rămâne în strânsă coordonare cu Aliații și partenerii, pe măsură ce situația continuă să se dezvolte”, a scris Blinken pe Twitter.

UPDATE ora 14:00 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat, sâmbătă, comunitatea internațională să „renunțe la falsa neutralitate" față de Rusia și să furnizeze Kievului toate armele de care are nevoie pentru a împinge forțele Moscovei afară de pe teritoriul ucrainean, transmite Reuters. 

UPDATE 10:50 - Cel puțin trei persoane au fost ucise sâmbătă după ce Rusia a declanșat cel mai recent atac aerian asupra Ucrainei în timpul nopții, au declarat oficialii de la Kiev.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste 20 de rachete în jurul capitalei. Cu toate acestea, trei persoane au murit din cauza unor resturi care au lovit o clădire, iar aproximativ zece au fost rănite, operațiunile de salvare fiind în curs de desfășurare, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ihor Klymenko.

Rachetele rusești au vizat cel puțin cinci regiuni din Ucraina. Oficialii din regiunea sud-estică Dnipropetrovsk au declarat că opt persoane au fost rănite - dintre care doi copii - și că mai multe clădiri au fost distruse.

Guvernatorul Serhiy Lysak a declarat că apărarea aeriană a distrus nouă rachete și trei drone, dar că au fost lovite clădiri rezidențiale din capitala regională Dnipro și un obiect de infrastructură. Au fost raportate explozii în alte orașe, dar nu au fost indicate victime sau pagube.

UPDATE 10:30 - Forțele aeriene ucrainene au declarat sâmbătă că au distrus 41 de rachete de croazieră rusești în timpul ultimului atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, transmite Reuters.  

UPDATE 8.50 - Opozantul rus Mihail Hodorkovski cere „ajutor“ pentru Prigojin

Opozantul şi omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, a cerut sâmbătă ca liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, aflat în rebeliune împotriva armatei ruse, să fie ajutat în lupta sa împotriva regimului lui Vladimir Putin.

"Da, chiar şi diavolul ar trebui ajutat dacă ar decide să meargă împotriva acestui regim! (...) Dacă acest bandit, Prigojin vrea să-l deranjeze pe celălalt, Putin, nu este momentul să faci figuri, este momentul să ajuţi", a scris Mihail Hodorkovski pe Telegram, citat de AFP.

Un mesaj vocal, desemnat ca fiind o declarație a lui Evgheni Prigojin, în care o voce, care pare a fi cea a lui Prigojin, acuză cu furie departamentul militar rus de atacuri cu rachete asupra „taberelor din spate” (la plural) ale mercenarilor Wagner, ceea ce a dus la uciderea unui „număr uriaș de luptători de-ai noștri” a apărut pe canalul Telegram „Serviciul de presă al lui Prigojin”. 

Ministerul rus al Apărării a negat un astfel de atac, potrivit BBC.

Într-o declarație, ministerul rus al Apărării a spus că „toate rapoartele lui Prigojin răspândite pe rețelele de socializare” cu privire la atacurile rusești asupra taberelor Wagner sunt „neadevărate și reprezintă o provocare informațională”.

Presa de stat rusă mai relatează că FSB, serviciile de securitate ale Rusiei, au deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin, acuzându-l că „a cerut o rebeliune armată”.Surse apropiate serviciilor speciale și armatei au spus că pe autostrada Don (Moscova-Voronej-Rostov-pe-Don), FSB (serviciul rus de securitate) a organizat puncte de control, iar ofițerilor de serviciu de la punctele de control li s-a ordonat să deschide focul pentru a ucide, „în cazul unei amenințări”.

În plus, presa rusă relatează că la Moscova forțele de securitate au fost puse în alertă maximă, și este inițiat planul ”Cetatea”.Știrea inițialăPe canalul „Prigojin’s Cap”, de obicei identic în conținut cu „Prigojin’s Press Service”, a apărut o postare de pe canalul „Unloading Wagner”, care conține un videoclip filmat în pădure, copaci căzuți și flăcări. BBC nu a verificat autenticitatea acestui videoclip.

Câteva minute mai târziu, un alt mesaj vocal a apărut pe canalul de presă al lui Prigojin, aceeași voce anunță decizia „consiliului de comandanți al PMC Wagner”. 

„Răul pe care îl poartă conducerea militară a țării trebuie să fie oprit”, spune vocea. 

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina Evgheni Prigojin mercenari wagner