MENIU

Război în Ucraina, ziua 464. Alertă aeriană în întreaga țară, bombardamente la Kiev. Rușii pro-ucraineni au atacat din nou în Belgorod - LIVE TEXT

Imobil distrus din regiunea Kiev (Profimedia)

În cea de-a 464 zi a conflictului din Ucraina, rușii continuă să bombardeze în diverse regiuni.  Vineri dimineață, alarmele au sunat în întreaga Ucraină. Pe de altă parte, la summitul din Republica Moldova, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa unor decizii pozitive privind intrarea ţării sale în NATO. 

UPDATE 22:40 - Lukașenko: Greșeala noastră a fost că nu am rezolvat „problema ucraineană” în 2014.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat joi că Rusia și Belarus ar fi trebuit să „rezolve problema ucraineană” în 2014-2015, când Kievul nu avea nici armată, nici pregătire pentru război, potrivit agenției de presă de stat belarusă, Belta.

UPDATE 21:20 - SUA nu au nevoie să-şi sporească arsenalul nuclear pentru a descuraja Rusia şi China

Statele Unite nu consideră că trebuie să mărească dimensiunea propriului arsenal nuclear pentru a descuraja forţele combinate ale Rusiei, Chinei şi ale altor rivali, a declarat, vineri, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

UPDATE 19:40 - Trupele „Ahmat” ale lui Kadîrov au lansat o ofensivă înspre orașuk ucrainean Mariinka

Grupul „Ahmat” al forţelor speciale cecene a lansat o ofensivă în direcţia oraşului Mariinka din Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 19:15Zelenski a recunoscut: Aderarea Ucrainei la NATO este "imposibilă" până la încheierea războiului cu Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că ştie că este "imposibil" ca Ucraina să adere la NATO cât timp Rusia duce un război împotriva ţării sale.

UPDATE 17.00 - Un oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie a confirmat că forțele ucrainene au bombardat orașul-port Berdyansk, de la Marea Azov, și că mai multe persoane au fost rănite.

„Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare", a scris Vladimir Rogov mesagerie Telegram, adăugând că în atac au fost folosite rachete britanice „Storm Shadow".

UPDATE 16.00 - Zelenski a declarat vineri că a ordonat un audit complet al adăposturilor antiaeriene din capitala Kiev și din întreaga țară.

El a făcut această declarație în timpul unei reuniuni guvernamentale de securitate la nivel înalt, la o zi după ce trei persoane au fost ucise în capitală după ce nu au putut avea acces la un adăpost în timpul unui atac aerian rusesc.

UPDATE 15.00 - Președintele Vladimir Putin a declarat vineri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că „răuvoitorii" încearcă din ce în ce mai mult să destabilizeze Rusia și că acest lucru trebuie împiedicat.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că în niciun caz nu li se va permite să facă acest lucru", a spus Putin.

UPDATE 13.25 - Războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a fost un „eșec strategic" pentru Rusia, a declarat vineri, la Helsinki, șeful diplomației americane Antony Blinken, citat de AFP și Reuters.„(Războiul de agresiune al lui Putin) a fost un eșec strategic, diminuând în mod semnificativ puterea și influența militară, economică și diplomatică a Rusiei pentru anii care vor urma", a afirmat Blinken.

UPDATE 11:00 - Forțele ucrainene de la Kiev au declarat vineri că au doborât 36 de rachete și drone rusești în capitală și în jurul acesteia în cursul nopții, iar două persoane au fost rănite de resturile căzute, înainte ca autoritățile să ridice alertele de raid aerian în cea mai mare parte a țării.

UPDATE 7.40 - Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că elemente ale Corpului Voluntarilor Ruși pro-ucraineni și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei au efectuat ieri o altă operațiune în Belgorod, transmite Sky News.Imagini geolocalizate arată că ultimul grup operează în apropiere de Novaya Tavolzhanka în Rusia (la 3,5 km de granița cu Ucraina), iar ambele grupuri lovesc poziții rusești din apropiere. Ministerul rus al Apărării a precizat că ofițerii Serviciului rus de pază a frontierei și ai Serviciului Federal de Securitate au oprit două companii de infanterie motorizată, întărite cu tancuri, care au încercat să „invadeze” teritoriul rus în apropiere de Shebekino și Novaya Tavolzhanka.

UPDATE 7:00 - Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunţat explozii în capitala ucraineană, iar alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina vineri dimineaţă, conform CNN, transmite News.ro. 

„Au fost explozii în oraş. Apărarea antiaeriană funcţionează. Un alt val de drone se îndreaptă spre Kiev”, a scris primarul Vitali Kliciko pe Telegram.

Cu o zi în urmă, o fetiţă, mama ei şi o altă femeie au fost ucise în timpul unui atac cu rachete ruseşti asupra Kievului, după ce adăpostul antiaerian în care s-au grăbit să intre nu s-a deschis, potrivit martorilor oculari.

UPDATE  - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat joi \"\"dezamăgirea\"\" poporului şi armatei ucrainene faţă de lipsa unor \"\"decizii pozitive\"\" privind intrarea ţării sale în NATO şi a subliniat din nou necesitatea ca Alianţa Atlantică să sprijine aderarea Kievului la summitul din iulie, relatează EFE.

\"\"Chiar şi Ucraina, care apără valorile europene cu preţul sângelui, nu are încă un răspuns pozitiv în privinţa aderării sale la Uniunea Europeană şi NATO, a declarat Zelenski în Republica Moldova, în cadrul celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene.

\"\"Speranţele noastre se îndepărtează din ce în ce mai mult; îmi pare rău că trebuie să-mi exprim aici această dezamăgirea în numele soldaţilor noştri care luptă pentru libertate şi al poporului nostru", a adăugat Zelenski, care a insistat pe necesitatea integrării în NATO a ţărilor apropiate de Rusia.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi rusia putin kiev bombardamente drone