MENIU

Război în Ucraina, ziua 447. Ucraina primește mai multe arme. La Kiev s-a dat din nou alarmă aeriană

Război în Ucraina

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 447, iar speranțele ucrainenilor sunt alimentate de vestea că noi arme vor întârzi forțele armate. Pe de altă parte, șeful Pentagonului atrage atenția că este prematur să fie subevaluată puterea militară a Rusiei.

UPDATE 00.00 - Moscova a respins marţi afirmaţiile Kievului potrivit cărora apărarea antiaeriană ucraineană ar fi doborât şase rachete hipersonice ruseşti Kinjal în timpul atacului masiv lansat de ruși în cursul nopții. „Rusia nu a lansat atâtea (rachete) Kinjal câte spun (ucrainenii) că au doborât. Numărul acestor (aşa-zise) "interceptări ucrainene" este de trei ori mai mare decât ceea ce tragem”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

UPDATE 23.00 - SUA evaluează posibila avariere a unui sistem Patriot pe care Rusia susţine că l-a lovit în timpul atacului masiv cu rachete asupra Kievului

Un sistem Patriot fabricat în SUA a fost „probabil avariat, dar nu distrus”, în urma atacului în serie cu rachete ruseşti care a avut loc în noaptea de luni spre marţi în apropierea Kievului, a declarat un oficial american pentru CNN. Potrivit acestuia, Statele Unite încă evaluează amploarea pagubelor. Evaluarea va determina dacă sistemul trebuie retras în întregime sau pur şi simplu reparat la faţa locului de către ucraineni.

UPDATE 22.00 - Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a spus că toate munițiile neexplodate care împânzesc zona rurală ucraineană ar putea avea consecințe grave asupra agriculturii, un sector vital pentru economia națională.

„Fermierii se confruntă adesea cu o alegere imposibilă. Zilnic, ei trebuie să decidă dacă își riscă viața pentru a-și cultiva pământul sau riscă să își piardă veniturile și mijloacele financiare necesare pentru a-și întreține familiile", a declarat Andrew Duncan, un oficial al CICR din capitala ucraineană

UPDATE 19:50 -  În pofida sancțiunilor, exporturile de petrol ale Rusiei au ajuns la cel mai ridicat nivel de la invazia din Ucraina. 

În aprilie, Rusia a exportat 8,3 milioane de barili pe zi de ţiţei şi petrol, arată raportul lunar al AIE privind petrolul, publicat marţi. Creşterea exporturilor de ţiţei a compensat, pe de altă parte, scăderea exporturilor de produse rafinate, a precizat agenţia.

Creşterea vine în ciuda faptului că Uniunea Europeană a impus anul trecut o interdicţie asupra tuturor importurilor maritime de ţiţei din Rusia şi o interdicţie totală asupra importurilor de produse petroliere rafinate.

UPDATE 19:24 - Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko le-a interzis marți oficialilor de rang înalt de la Minsk să părăsească țara fără aprobare, măsura venind în contextul speculațiilor privind starea sa de sănătate

UPDATE 19:16 - Ucraina susţine că a recucerit 20 km pătraţi în jurul Bahmut, dar admite că și forţele ruseşti înaintează în oraş.

Forţele ucrainene au recucerit în ultimele zile aproximativ 20 de kilometri pătraţi de teritoriu în jurul oraşului Bahmut din estul ţării, a informat marţi ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, conform CNN și The Guardian.

UPDATE 19:00 - Rusia respinge apelul SUA de a publica date despre arsenalul său nuclear. Rusia a respins marţi posibilitatea de a publica numărul focoaselor nucleare pe care le deţine conform Tratatului Noul START sau START III, tratat în care Moscova şi-a suspendat participarea în februarie, relatează agenţia EFE.

UPDATE 14:30 - Sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat într-o singură zi șapte rachete de croazieră Storm Shadow furnizate Ucrainei de către Marea Britanie, a declarat marți ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE 14:20 - Ucraina a eliminat barierele la exportul unor produse agricole, impuse anul trecut pentru a preveni penuria de alimente, în încercarea de a crește veniturile în valută, a anunțat marți guvernul său. 

Țara a introdus licențe de export în 2022 pentru a proteja aprovizionarea cu alimente după ce producția agricolă a fost afectată de invazia Rusiei. Deși licențele nu au interzis exporturile, le-au făcut mult mai dificile. Guvernul a declarat că va ridica cerința privind licențele de export pentru bovine vii, carne de vită congelată, carne de pui, ouă, secară, ovăz, mei și alte câteva produse de bază.

UPDATE 11:00 - Ucraina vrea în total între 40 și 50 de avioane F-16, a declarat Iuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, adăugând că astfel ar putea forma trei sau patru escadrile pentru a-și apăra cerul de bombardamentele rusești.

Kievul le-a spus liderilor occidentali că nevoia de avioane moderne a devenit mai acută din martie, când Forțele Aeriene Ruse au început să folosească pe scară largă bombele ghidate cu zbor planat, lovind țintele la distanțe mai mari. 

UPDATE 10:50 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai agresivi propagandiști ai Kremlinului, iese la scenă cu o nouă declarație șocantă. Deranjat de comentariile președintelui francez Emmanuel Macron, Medvedev i-a răspuns pe un ton jignitor, comparându-l atât pe acesta, cât și pe Volodimir Zelenski, cu 2 drogați care au depășit limita.

UPDATE 9:50 - Rușii au atacat masiv Kievul în plină noapte. Cinci cartiere ale capitalei ucrainene au fost vizate

În noaptea de 16 mai, Kievul a fost supus unui atac cu rachete din partea Forțelor Armate ale Federației Ruse. Armata lui Putin a folosit simultan UAV-uri (drone), rachete de croazieră și rachete balistice, a declarat Serhiy Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev.

Potrivit oficialului, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat un atac complex „excepțional prin densitatea sa”. Rușii au lansat un număr maxim de rachete de atac în cea mai scurtă perioadă de timp.

Fragmente de rachete rusești au fost găsite în districtele Solomiansky, Șevcenkivski, Sviatoșinski, Obolonskyi și Darnyțkyi din Kiev. Cartierul Solomiansky a fost cel mai afectat, unde o clădire nerezidențială a luat foc și mașinile au fost avariate.

KMVA nu furnizează încă informații despre victime, menționând că datele operaționale sunt colectate și verificate.

UPDATE 8:30 - Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei a fost reţinut pentru că ar fi primit o mită de aproximativ 3 milioane de dolari. Deocamdată, autorităţile anticorupţie nu au precizat numele suspecţilor şi suma primită ca mită, informațiile fiind obținute din surse judiciare

UPDATE 7.10 - La Kiev s-aa dat alarmă aeriană, marți dimineață, după ce mai multe explozii au fost auzite în capitala ucraineană, transmite CNN.

Sirenele au sunat în tot oraşul, în timp ce sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a fost activat pentru a intercepta drone şi alte obiecte zburătoare deasupra mai multor districte, a declarat primarul Vitaliy Klitschko prin intermediul Telegram.

Rapoartele iniţiale indică faptul că cel puţin trei persoane au fost rănite, iar resturile ale rachetelor rusești au incendiat mai multe maşini.

UPDATE 06.00 - 31 de tancuri M1 Abrams au sosit în Germania pentru un program de instruire a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a anunțat Pentagonul, relatează CNN.

Forţele ucrainene ar urma să înceapă instrucţia la Grafenwohr, în Germania, în următoarele două săptămâni, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, conform CNN și News.ro. Programul de pregătire ar trebui să dureze câteva luni, iar tancurile ar urma să ajungă apoi în Ucraina cândva în toamnă.

UPDATE  - Serviciul de informații al armatei din Ucraina a declarat că forțele ruse nu mai sunt capabile de acțiuni ofensive pe scară largă și sunt în principal în defensivă, deşi Moscova este capabilă să susțină ritmul actual al atacurilor cu rachete.

Purtătorul de cuvânt al serviciului de informaţii al apărării ucrainene, Andrii Iusov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Rusia "este în defensivă" atunci când vine vorba de "întreaga linie de front" și că nu are resurse "pentru a repeta acțiuni ofensive pe scară largă". "