MENIU

Război în Ucraina, ziua 445: Volodimir Zelenski a fost primit la Berlin de omologul său german, Frank-Walter Steinmeier - LIVE TEXT

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania pentru prima dată de la invazia militară pe scară largă lansată de Rusia anul trecut.

UPDATE 22:00 - Le Figaro: Palatul Elysée confirmă vizita lui Zelensky la Paris în seara de 14 mai
Palatul Élysée, reşedinţa oficială a preşedinţiei franceze, a confirmat într-un comunicat de presă că preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky va vizita Parisul târziu în seara zilei de 14 mai, a informat ziarul francez Le Figaro.

 
UPDATE 20:09 - Trei răniţi în atacul cu rachete ruseşti asupra regiunii Doneţk 

UPDATE 19:41 - Forţele ucrainene au capturat peste 10 poziţii ruseşti în apropiere de Bakhmut
Forţele ucrainene au reluat peste 10 poziţii deţinute de ruşi la periferia de nord şi de sud a lui Bakhmut, a declarat adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar pe 14 mai.


UPDATE 19:19 - Zelensky: Ucraina „aproape pregătită” pentru o contraofensivă de succes
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pe 14 mai că Ucraina are aproape suficiente arme pentru a începe contraofensiva mult aşteptată şi că soldaţii ucraineni sunt „aproape pregătiţi pentru succes”.

 

 

UPDATE 18:00 - După Germania şi Italia, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky va fi primit la Paris duminică seara, la ora 19:00
Ajuns alături de Volodymyr Zelensky la Aix-la-Chapelle pentru ceremonia de decernare a Premiului Carol cel Mare, cancelarul german a luat cuvântul la deschidere, salutând acţiunea preşedintelui ucrainean în războiul care îl opune Rusiei, transmite TF1 Info.

„În toată Europa, războiul a clarificat un lucru: Ucraina face parte din familia noastră europeană”, a spus cancelarul german. „Războiul de agresiune al Rusiei a adus Uniunea Europeană şi Ucraina mai aproape decât oricând”, a adăugat el.

Prezentă şi la Aachen pentru decernarea Premiului Carol cel Mare lui Volodymyr Zelensky,  preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat lupta condusă de Ucraina împotriva agresiunii ruse. 

„Preşedintele Zelensky şi poporul Ucrainei luptă pentru valorile şi pentru datoria pe care o întruchipează acest premiu”, a spus oficialul. „Făcând acest lucru, ei luptă şi pentru propria noastră libertate şi valori”, a adăugat ea.

Armata ucraineană spune că Ucraina a recucerit „mai mult de 10 poziţii” de la ruşi în suburbia Bakhmout, în cea mai sângeroasă şi mai lungă bătălie de pe frontul de est.

Acest oraş din est a fost scena în ultimele zile a unui avans ucrainean pe flancurile apărării ruseşti.

Cu puţină întârziere, Volodymyr Zelensky a ajuns la Aix-la-Chapelle, în vestul Germaniei, unde a primit Premiul Carol cel Mare, care recompensează angajamentul pentru unitatea europeană.

 

UPDATE 17:08 - Guvernator: Artileria rusă a ucis un bărbat de 64 de ani în regiunea Herson
Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost ucis de artileria rusă într-un sat din sudul regiunii Herson, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe 14 mai. El a spus că bărbatul se afla în grădina lui când s-a petrecut bombardamentul  în satul Respublikanets, situat în apropierea râului Nipru. 

 

UPDATE 16:12 - Zelensky se întâlneşte cu liderii germani şi  solicită Berlinului să sprijine Ucraina cu avioane de luptă
Preşedintele Volodymyr Zelensky a făcut pe 14 mai prima sa vizită la Berlin de la începerea invaziei pe scară largă a Rusiei şi s-a întâlnit cu liderii germani, cerând Germaniei avioane de luptă occidentale.

UPDATE 15:05 - Moscova raportează că doi colonei ruşi au fost ucişi în bătălia pentru Bakhmut
Ministerul rus al Apărării a recunoscut pe 14 mai că doi comandanţi au fost ucişi recent în bătălia în curs pentru Bakhmut, epicentrul războiului din Ucraina.

UPDATE 14:00 Ruşii: am respins toate atacurile ucrainene la nord şi la sud de Bahmut
Toate atacurile pe care forţele armate ucrainene le-au lansat la nord şi la sud de Bahmut au fost respinse, a declarat Ministerul rus al Apărării. „În ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au făcut încercări de a sparge masiv apărarea rusă de la nord şi la sud de Artiomovsk (numele rusesc al oraşului Bahmut, n.red.)”. Dar, adaugă ministerul, „toate atacurile au fost respinse". Din nou, ministerul reaminteşte că „echipele de asalt sprijinite de trupele aeriene continuă să lupte pentru a prelua controlul blocurilor vestice din Artiomovsk (Bakhmut)”.

UPDATE 13:30 Bilanţul atacurilor de ieri: 10 regiuni ale Ucrainei lovite, şapte morţi, 16 răniţi
În ultima zi, ruşii au lansat atacuri asupra 10 regiuni ale Ucrainei folosind drone, rachete de croazieră, avioane, artilerie grea şi mortiere, informează Ukrinform, pe baza informaţiilor consolidate de la administraţiile militare regionale. În regiunea Doneţk, trupele ruse au bombardat 12 aşezări în ultima zi, inclusiv Avdiivka, Kostiantinivka şi Bahmut. Şapte persoane au murit şi 16 au fost rănite, în ultimele 24 de ore. 

UPDATE 13:20 Zelenski, către Scholz: mulţumesc pentru noul pachet de ajutor umanitar
La întâlnirea cu Scholz, preşedintele ucrainean a spus: „Vrem să se încheie războiul, dar cu o pace dreaptă. Merităm să fim parte din Alianţa Atlantică şi UE. Vă mulţumim pentru noul pachet de ajutor umanitar”.

UPDATE 13:00 Atacurile de ieri în zona Doneţk: 6 victime
Sunt cel puţin 6 victime ale atacurilor ruseşti de ieri în regiunea Doneţk, în Donbasul ucrainean: şeful administraţiei militare a regiunii, Pavlo Kirilenko, a scris pe profilul său Telegram, citat de presa ucraineană. 

UPDATE 12:10 Zelenski, primit de cancelarul german Scholz cu onoruri militare
Preşedintele ucrainean a sosit la Cancelaria germană din Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz. Zelenski, care s-a întâlnit anterior cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, a primit onoruri militare. După o conversaţie privată cu Scholz, Zelenski este de aşteptat să aibă şi o conferinţă de presă. La finalul vizitei lui Zelenski la Berlin, relatează Der Spiegel, sunt programate consultări în cadrul cabinetului de securitate. Pe lângă Scholz, comitetul include ministrul Apărării - Boris Pistorius, ministrul de Interne, Nancy Faeser, şi ministrul de Externe, Annalena Baerbock.

UPDATE 11:40 Zelenski mulţumeşte Germaniei: împreună vom câştiga
Preşedintele ucrainean a mulţumit Germaniei pentru sprijinul acordat, întâlnindu-se astăzi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier, în prima sa vizită în această ţară după invazia Rusiei. „În cel mai dificil moment din istoria modernă a Ucrainei, Germania este mândră că este adevăratul nostru prieten şi aliatul de încredere. Împreună vom câştiga şi vom restabili pacea în Europa”. Preşedintele ucrainean a scris în Cartea de Oaspeţi, după cum a raportat The Guardian. Zelenski a ajuns în Germania peste noapte zburând cu un avion guvernamental din Berlin, escortat în spaţiul aerian german de avioane Luftwaffe.

UPDATE 11:30 Ucraina va primi încă 105 drone Vector din Germania
Informaţiile militare ucrainene vor primi 105 drone Vector, conform contractului încheiat între Ministerul Apărării de la Kiev şi producătorul german Quantum-Systems GmbH, potrivit Ukrinform. „Acesta este al doilea lot de drone Vector pentru armata ucraineană, finanţat de guvernul german. În august 2022, Ucraina a comandat şi a primit 33 de drone germane de acelaşi model, care şi-au dovedit eficienţa ridicată pe câmpul de luptă”, a spus direcţia de informaţii.

UPDATE 11:30  G7 şi UE vor să interzică importurile de gaze ruseşti
G7 şi UE intenţionează să interzică importurile de gaz rusesc pe rutele unde Moscova a întrerupt deja aprovizionarea. Decizia, care va fi finalizată de liderii G7 la un summit de la Hiroshima - săptămâna viitoare, va împiedica reluarea exporturilor ruseşti de gaze pe conducte pe rute către ţări precum Polonia şi Germania, unde Moscova a întrerupt aprovizionarea anul trecut şi a declanşat o criză energetică în toată Europa.

UPDATE 11:10 În regiunea Khreson, ieri, 90 de bombardamente ruseşti au produs 6 răniţi
Ieri, forţele ruse au efectuat 90 de bombardamente în regiunea Herson, trăgând 434 de muniţii şi rănind 6 persoane. Acest lucru a fost raportat de Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare a regiunii Herson, după cum a raportat Ukrainska Pravda. „Inamicul a bombardat zona cu artilerie grea, „Grads”, tancuri, Ag-uri, UAV-uri şi aviaţie”, a raportat Prokudin. Oraşul Herson a fost sub focul inamic de două ori în ultimele zile. Armata rusă a vizat cartiere rezidenţiale din zonele populate din regiune, a adăugat Prokudin.

UPDATE 11:00 Ce spune Ucraina despre starea lui Lukaşenko
„Pe 9 mai, la Moscova, Lukaşenko părea bolnav, avea o mână bandajată şi a plecat devreme la Minsk. Întors în Belarus, el nu a ţinut discursul din 9 mai pentru prima dată. Lukaşenko nu a mai apărut în public de atunci.

Absenţa lui este subiectul numărul unu în presa neoficială din Belarus. Astăzi, au apărut informaţii că Lukaşenko şi anturajul lui au un fel de gripă. Interesant”, scrie oficialul ucrainean Anton Geraşcenko, pe Twitter.

UPDATE , 10:30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit la Berlin de omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, prima etapă a unei vizite în Germania.

Zelenski a fost întâmpinat de Steinmeier la castelul Bellevue, reşedinţa preşedintelui german.

Foto: Profi Media

El urmează să se întâlnească în cursul dimineţii şi cu cancelarul Olaf Scholz şi cabinetul de securitate ale acestuia, după care se va deplasa la Aachen, în vestul Germaniei, unde va primi Premiul Carol cel Mare, care recompensează angajamentul în favoarea unificării europene.

Vizita este prima a lui Zelesnki în Germania de la debutul invaziei ruse în Ucraina şi are loc în cadrul unui turneu în ţări aliate europene pentru a-şi asigura sprijinul acestora.

\"\"În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, Germania mândră să fie prietenul nostru adevărat şi un aliat de încredere. Împreună vom învinge şi vom readuce pacea în Europa\"\", a scris Zelesnki în cartea de oaspeţi a preşedinţiei germane.

Potrivit agenţiei dpa, pentru vizita preşedintelui ucrainean au fost luate la Berlin măsuri de securitate sporite şi în unele părţi ale capitalei a fost închis traficul.

 

UPDATE, 08:30 - În ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria, ţară membră NATO, tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în interiorul graniţelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top şi lideri militari, relatează The Washington Post.

UPDATE, 8:00 - Trupele ruse își completează intens rândurile cu prizonieri care sunt duși în teritoriile ocupate din regiunile Lugansk și Zaporijia, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene. „Inamicul continuă să încerce să-și compenseze pierderile de forță de muncă aducând persoane întemnițate din Federația Rusă. Recent, au sosit aproximativ 200 de astfel de persoane într-una dintre taberele din Rogovoi-regiunea Luhansk. Ri vor urma un curs de 4 săptămâni de pregătire militară generală. Până la sfârșitul lunii, se așteaptă să sosească încă 250 de condamnați”.

"Deja la Berlin", a scris preşedintele Zelenski pe Twitter, duminică devreme. "Arme. Pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucţie. UE. NATO. Securitate".

 

După săptămâni de speculaţii, surse oficiale au confirmat sâmbătă vestea despre sosirea iminentă în Germania a liderului ucrainean.

Preşedintele Zelenski se afla în Germania, după ce s-a întâlnit sâmbătă în Italia cu câţiva lideri italieni şi cu Papa Francisc.

Liderul ucrainean intenţionează să accepte prestigiosul Premiu Carol cel Mare în cadrul unei ceremonii care va avea loc duminică după-amiază în oraşul Aachen din vestul Germaniei.

Premiul a fost acordat preşedintelui Zelenski şi poporului ucrainean în luna decembrie şi urmează acum să fie predat personal şefului statului ucrainean.

Premiul Carol cel Mare, un premiu în mare măsură simbolic, a fost înfiinţat în 1950 pentru a sărbători eforturile destinate unificării europene, scrie agerpres.ro.

Preşedintele Zelenski a primit premiul pentru eforturile sale de a contracara atacul Rusiei asupra ţării sale, au spus organizatorii. Nu a fost doar preşedintele poporului său şi comandantul şef al armatei ucrainene, au spus ei, dar şi "motivatorul, comunicatorul, motorul şi suportul între Ucraina şi marea sa varietate de susţinători".

Anul trecut, liderul opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia şi cele două colege ale sale, Maria Kolesnikova şi Veronika Zepkalo, au primit acest prestigios premiu.

Fostul cancelar german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi Papa Francisc se numără, de asemenea, printre câştigătorii anteriori.

Nu au fost dezvăluite mai multe detalii despre programul preşedintelui Zelenski în Germania, fiind ţinute secrete din motive de securitate. Au existat însă speculaţii că se va întâlni la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz şi cu preşedintele Frank Walter-Steinmeier.

Mai multe articole despre:
volodimir zelenski razboi ucraina