MENIU

Război în Ucraina, ziua 439. Kremlinul intensifică retorica reacțiilor dure, după "atentatele" ucrainene. Ce se pregătește pentru 9 Mai?

Vladimir Putin

Kremlinul intensifică retorica reacțiilor și amenințărilor tot mai dure, după ceea ce califică a fi "atentate" ucrainene. Scriitorul naționalist rus care a scăpat cu viață în urma exploziei unei mașini capcană se alătură corului de voci care solicită reacții extrem de dure. Potrivit analiștilor occidentali, in spate s-ar ascunde un joc al propagandei, care urmarește să creeze o stare de spirit, pe fondul serbării Zilei Victoriei împotriva nazismului, pe 9 Mai. 

UPDATE 00.00 - Wagner, o „umbră a ceea ce a fost odată”: Expert în securitate despre furia lui Prigojin. „Wagner este o umbră a ceea ce a fost odată. Videoclipurile sale sunt cu adevărat expresii ale unui grad de disperare. Sunt una dintre puținele modalități de a ajunge la Putin, având în vedere că acesta nu are niciun fel de linie directă. Dar, să fim sinceri, el a făcut amenințări similare de retragere în trecut și nu a dat curs”, spune analistul Mark Galeotti pentru Kyiv Independent.

UPDATE 23.00 - Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului - iar inteligența artificială l-ar putea supraîncărca

Războiul din Ucraina a făcut ca dronele să treacă de la următoarea frontieră a livrării de colete la vârful tehnologiei de război, iar dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale va accelera și mai mult lucrurile.

Dronele fac parte din inventarul militar de zeci de ani, dar războiul din Ucraina a dus la o escaladare masivă a exploatării lor.

UPDATE 22.00 - Ucraina presează aliații pentru aviaone de luptă occidentale

Cel mai înalt comandant ucrainean, Valerii Zalujnii, s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său german, Carsten Breuer, aflat în vizită, informându-l cu privire la situația militară a Ucrainei.

Breuer a devenit noul șef al forțelor armate germane în luna martie. Predecesorul său, Eberhard Zorn, a atras critici după ce a declarat presei că Ucraina nu va putea contracara atacurile forțelor rusești.

UPDATE 21.00 - Ucraina presează aliații pentru aviaone de luptă occidentale

Cel mai înalt comandant ucrainean, Valerii Zalujnii, s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său german, Carsten Breuer, aflat în vizită, informându-l cu privire la situația militară a Ucrainei.

Breuer a devenit noul șef al forțelor armate germane în luna martie. Predecesorul său, Eberhard Zorn, a atras critici după ce a declarat presei că Ucraina nu va putea contracara atacurile forțelor rusești.

UPDATE 20.00 - Forțele de securitate ruse au dejucat o tentativă a serviciilor secrete ucrainene de a ataca un aerodrom militar din centrul Rusiei cu drone încărcate cu explozibili, a transmis duminică Serviciul Federal de Securitate (FSB).

FSB a afirmat într-un comunicat că ținta atacului a fost un avion de detectare radar A-50 de pe aerodromul Severnyy din regiunea Ivanovo, la aproximativ 700 km de granița cu Ucraina.

Pilotul unui avion ușor și alți membri ai ceea ce FSB a numit un „grup de sabotaj" au fost reținuți în regiunea Tula după ce au sosit din Ucraina, se mai spune în comunicat.

UPDATE 18.00 - Autoritățile ruse evacuează alte sute de persoane de pe linia frontului din regiunea Zaporojie

Autoritățile instalate în Rusia au declarat că au continuat să evacueze locuitorii din regiunea Zaporojie departe de liniile de front din regiunea anexată.

UPDATE 17.00 - Forțele de securitate ruse au dejucat o tentativă a serviciilor secrete ucrainene de a ataca un aerodrom militar din centrul Rusiei cu drone încărcate cu explozibili, a transmis duminică Serviciul Federal de Securitate (FSB).

FSB a afirmat într-un comunicat că ținta atacului a fost un avion de detectare radar A-50 de pe aerodromul Severnyy din regiunea Ivanovo, la aproximativ 700 km de granița cu Ucraina.

UPDATE 16.00 - Liderii ucraineni au fost avertizați în privat de președintele ceh Petr Pavel - un general în retragere care a fost anterior principalul consilier militar al NATO - că o contraofensivă pripită ar putea să se transforme într-un dezastru, scrie The Guardian.

În cadrul unor întâlniri recente la Kiev cu Zelenski și premierul ucrainean Denis Șmihal, Pavel i-a avertizat că nu mai dispun de elementul surpriză care a ajutat la atacurile de succes asupra Harkovului și Hersonului.

„Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eșua, pentru că nu vor mai avea o altă șansă, cel puțin nu în acest an", a declarat Pavel.

UPDATE 14:30 Șeful Administraţiei Militare Mikolaiv din Ucraina, Vitali Kim, a raportat că, în atacul lansat în noaptea de 6 spre 7 mai, ocupanții ruși au tras asupra regiunii cinci rachete de tip Kh-22, relatează rador.ro.

UPDATE 12:30 Polonia confirmă incidentul aerian de la Marea Neagră, acuzând Forțele Aeriene Ruse de „manevre agresive și periculoase”. O aeronavă de patrualere poloneză a fost nevoită să aterizeze de urgență pe aerodromul militar M. Kogălniceanu, după ce a fost șicanat de un avion de vânătoare rus Suhoi Su-35.

 

UPDATE 12:05 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă asupra riscului unui „accident nuclear grav” la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de forțele ruse în Ucraina, în plină evacuare a unui oraș din apropiere, unde locuiesc majoritatea angajaților, și asupra situației „potențial periculoase” din jurul centralei, potrivit AFP.

 

UPDATE 11;15 Șeful Comunității Americane de Informații susține că armata rusă este atât de slăbită în urma campaniei din Ucraina încât ar avea nevoie de circa un deceniu pentru a se reface. Potrivit aceleiași surse, acesta ar fi și motivul pentru care comandații lui Putin li-ar fi redus pretențiile teritoriale.

 

UPDATE 10:30: Armata ucraineană a interceptat și a distrus o dronă rusească deasupra Kievului, în noaptea de sâmbătă spre duminică - anunţă administrația militară a orașului, conform RBC, scrie rador.ro.

Drona inamică a fost reperată în timpul unei alerte de raid aerian şi a fost doborâtă de forțele și mijloacele de apărare antiaeriană. "Nu există informații preliminare despre victime sau pagube. Datele sunt în curs de verificare" - a declarat Serhi Popko, șeful Administraţiei Miliare Kiev.

 

UPDATE 9:40 Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, afirmă că forţele sale vor continua să lupte în numele Moscovei, chiar dacă se vor retrage din oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei. Declarațiile sale vin la dpar 2 zile după ce "ospătarul" lui Putin s-a răfuit cu șefii armatei, ajungând să-i înjure, pentru că nu-l sprijină în luptă.

 

UPDATE 7:30 Mai multe explozii au avut loc duminică dimineaţa devreme în mai multe părţi ale peninsulei Crimeea, au anunţat mass-media ruse şi ucrainene, relatează Reuters, citat de news.ro.

Baza, un canal Telegram legat de forţele de ordine ruse, a relatat că Ucraina a lansat mai multe drone spre peninsulă, adăugând că apărarea aeriană rusă a doborât cel puţin una dintre ele deasupra Sevastopolului.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent aceste informaţii.

Atacurile împotriva obiectivelor ocupate de Rusia s-au înmulţit în ultimele săptămâni, inclusiv în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014.

 

UPDATE: Rusia a acuzat sâmbătă „protectorii occidentali” ai Kievului, „în primul rând” SUA, că se fac vinovaţi de „atentatele teroriste” comise de Ucraina pe teritoriul rus, după atacul cu exploziv împotriva scriitorului naţionalist rus Zahar Prilepin, informează AFP şi TASS, preluate de Agerpres.

 

„Răspunderea pentru acesta şi alte atentate teroriste o poartă nu doar autorităţile ucrainene, ci şi protectorii lor occidentali, în primul rând SUA, care, din momentul loviturii de stat sângeroase care a avut loc (în Ucraina) în februarie 2014, au elaborat în mod minuţios în Ucraina proiectul antirusesc centrat pe neonazism”, a subliniat Ministerul de Externe rus, potrivit TASS.

 

Zahar Prilepin, un cunoscut scriitor naţionalist rus, a fost rănit sâmbătă în explozia unei maşini-capcană în oraşul Nijni Novgorod. „A supravieţuit și este rănit, dar conştient”.