MENIU

Război în Ucraina, ziua 437. Rușii nu mai au forța de a susține o ofensivă și încearcă să apere pozițiile câștigate - LIVE TEXT

Război Ucraina-RUsia

Ucraina pare să se pregătească tot mai intens pentru contraofensivă de primăvară, în timp ce Rusia lovește de la distanță obiective din Ucraina, în semn de răspuns la presupusul atac cu dronă de la Moscova.

UPDATE 00.00 - Oamenii legii din Ucraina au reținut doi agenți ai FSB-ului rus, care erau implicați în activități subversive în zonele de pe linia frontului din regiunea Donețk, colectau informații despre locațiile bazelor și mișcările unităților Forțelor de Apărare ucrainene și au căutau, de asemenea, locația sistemelor HIMARS. Aceste date urmau să fie transmise invadatorilor, transmite serviciul de presă al SBU.

Cei doi s-au dovedit a fi rezidenți ai regiunilor Donețk și Harkov, recrutați de FSB la începutul invaziei ruse pe scară largă. Ei sunt membri ai unei rețele extinse de agenți. Cinci dintre complicii lor au fost reținuți în timpul măsurilor contrasubversive ale serviciilor speciale ucrainene în decembrie 2022 și începutul primăverii 2023. Contactul cu ocupanții ruși din Posipak a fost menținut printr-o rudă care locuiește la Moscova și este în contact cu angajații FSB.

UPDATE 22:18 - Doi militari ruși au încercat să scape de o dronă care îi urmărea, dar nu au reușit.

În imaginile postate pe Telegram și Twitter se văd cadrele surprinse de la bordul unei drone kamikaze improvizate de ucraineni - de obicei astfel de drone sunt de tipul unor quad-coptere comerciale de care sunt atașate lovituri de aruncător de grenade care explodează la contact cu o potențială țintă.

UPDATE 22.00 - Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite nu au reușit să ajungă vineri la un acord pentru a autoriza noi nave care să efectueze exporturi de cereale din Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq. Acesta a precizat însă că inspecțiile zilnice asupra navelor autorizate anterior au continuat.

UPDATE 21.00 - Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a declarat vineri că a ordonat evacuarea localităţilor din apropierea liniei de front, afirmând că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile. Potrivit lui Baliţki, copiii de vârstă liceală îşi vor continua educaţia în instituţiile de învăţământ pentru a finaliza anul şcolar, iar copiii mai mici vor avea parte de „îmbunătăţirea sănătăţii şi se vor odihni în taberele pentru copii”.

UPDATE 20.00 - În capitala Kiev și în majoritatea regiunilor ucrainene au fost anunțate vineri alerte de raid aerian, scrie Reuters, citând oficialii ucraineni.

Numărul alertelor aeriene a crescut brusc în ultimele zile - Kievul a emis șase alerte în ultimele trei zile, avertizând asupra atacurilor rusești.

UPDATE 19.00 - Președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri despre pregătirile pentru parada de „Ziua Victoriei”din 9 mai, într-o întâlnire cu Consiliul de Securitate, a transmis agenția de presă RIA Novosti, citând Kremlinul, conform Reuters.

Moscova a anunțat că parada va avea loc conform planului, în pofida acuzațiilor sale că Ucraina ar fi încercat să-l omoare pe Putin într-un atac cu dronă deasupra Kremlinului la primele ore ale zilei de miercuri.

UDATE 18:00 - Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat vineri că "nu este momentul" pentru desfăşurarea unor "discuţii diplomatice de pace" cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, iar unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate. "Din nefericire, nu este momentul pentru discuţii diplomatice de pace, este momentul sprijinului militar în război" pentru Ucraina, a susţinut Borrell în intervenţia sa la forumul "Starea Uniunii", care se desfăşoară în oraşul italian Florenţa.

UPDATE 16:50 - Statul Major rus este responsabil pentru "zeci de mii de morţi şi răniţi" ruşi în Ucraina, a acuzat vineri şeful grupului paramilitar Wagner, într-un nou mesaj ce îl vizează direct pe ministrul rus al apărării. "Ei vor purta răspunderea pentru zeci de mii de morţi şi răniţi în faţa mamelor şi copiilor acestora", a declarat Evgheni Prigojin într-o nouă înregistrare video. Cu numai câteva ore înainte de noul mesaj, şeful grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a ameninţat că îşi va retrage pe 10 mai, miercurea viitoare, unităţile din oraşul Bahmut, din estul Ucrainei, din cauza lipsei de muniţie şi a numărului mare de pierderi în rândurile soldaţilor săi.

UPDATE 15:10 -  Incidentul de miercuri cu drone deasupra Kremlinului a fost un „act ostil", a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov. El avertizează că Rusia va răspunde cu „acţiuni concrete". „Nu vom răspunde prin discuţii dacă a fost sau nu un \"casus belli\". Vom răspunde cu acţiuni concrete", a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă în Goa, pe coasta de vest a Indiei, unde participă la o reuniune ministerială a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

UPDATE 14:50 - „Măcelarul de la Mariupol” - Mihail Mizintzev, demis de Vladimir Putin de la comanda trupelor ruse pentru luptele din estul Ucrainei, a devenit adjunctul grupului de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin. Mai multe imagini difuzate pe Telegram arată cum face turul pozițiilor ruse din Bahmut, îmbrăcat într-o uniformă de luptă marca Wagner.

Russian media report that Colonel-General Mizintsev, known as "Butcher of Mariupol", who was dismissed from the position of deputy defense minister for logistics a few days ago, became the deputy commander of Wagner PMC.

Mizintsev was spotted on the video published on social… pic.twitter.com/bE1rBkmrUZ

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 5, 2023

 

UPDATE 11:15 - Şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, acuză din nou conducerea armatei ruse că refuză să-i livreze muniţii. Într-o înregistrare extrem de dură, el a filmat zeci de cadavre ale mercenarilor săi şi, folosind un limbaj injurios, se adresează direct ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, care comandă operaţiunile din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 11:00 Lavrov: "orice ţară care se respectă" ar refuza să vorbească cu Zelenski după incidentul cu dronele de la Kremlin

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că "orice ţară care se respectă" s-ar abţine să vorbească cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după aparentul atac cu drone asupra Kremlinului.

UPDATE 10:00 Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Doneţkului, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federaţia Rusă susţine că a anexat-o, a declarat că în ultimele 24 de ore doi locuitori ai regiunii au fost ucişi şi cinci au fost răniţi de bombardamentele ruseşti.

De asemenea, el a postat pe Telegram pentru a spune că în cursul nopţii o întreprindere comercială din Kramatorsk a fost lovită, fără ca nimeni să fie rănit în urma acestui incident.

 

UPDATE 9:00 Unul dintre cei mai apropiați susținători ai președintelui Vladimir Putin a lansat un nou scenariu, de-a dreptul paranoic, privind războiul din Ucraina. Nikolai Patrușev susține că Statele Unite caută, de fapt, să-și asigure un nou spațiu vital, de teamă că explozia apocaliptică a vulcanului Yellowstone ar transforma actualul teritoriu al SUA într-un ținut al morții. Într-un interviu acordat ziarului Izvestia, Nikolai Patrușev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost șef al agenției de securitate FSB, a reluat teoria deja clasică a Rusiei care a rămas ultimul obstacol în calea "Occidentului care încearcă să își construiască propria ordine mondială".

UPDATE: Conform unor surse din Washington, Putin încearcă să-și întărească poziția în Ucraina, după ce a obținut unele avantaje în ultimele luni

Forţele ruse din Ucraina sunt atât de slăbite încât nu pot lansa o "ofensivă semnificativă" şi, prin urmare, se concentrează pe consolidarea câştigului teritoriilor ocupate, a afirmat joi şefa comunităţii americane de informaţii, Avril Haines, scrie AFP, citat de Agerpres.

 

UPDATE:  Statul Major General al Ucrainei a transmis joi seară, pe Facebook, sumarul evenimentelor petrecute pe front în timpul zilei:

- Federația Rusă a lansat drone iraniene „Shahed-136/131”, dar 18 din cele 24 de drone kamikaze au fost distruse.

- Inamicul continuă să concentreze principalele eforturi asupra ofensivei din direcțiile Limansk, Bakhmut și Maryinka. Aproximativ 50 de atacuri inamice au fost respinse, aici fiind cele mai aprige bătălii/

- În direcțiile Volyn și Kupyan nu au fost detectate semne de formare a grupurilor inamice ofensive.

- Trupele ruse de ocupație continuă să sufere pierderi grele pe câmpul de luptă, toate unitățile medicale din teritoriul ocupat temporar sunt pline de ocupanți răniți. Drept urmare, adversarul continuă să transforme instituțiile civile de învățământ în instituții medicale.

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina crimeea rusia putin zelenski