MENIU

Război în Ucraina, ziua 417. Zelenski cere NATO garanții de securitate înaintea aderării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie. Ucraina a intrat în ziua 417 a războiului.

UPDATE 16:00 O persoană rănită în urma unui atac rusesc asupra regiunii Sumî
Forţele ruse au lansat o bombă asupra unei pensiuni psihoneurologice din regiunea Sumî din nordul Ucrainei, rănind o femeie de 70 de ani, a anunţat Parchetul General la 16 aprilie.

Clădirea a fost grav avariată în urma atacului aerian, lăsându-i pe cei 167 de pacienţi fără un acoperiş deasupra capului, a precizat raportul.

Regiunea Sumî, care a fost ocupată parţial în prima fază a invaziei Rusiei, a fost supusă unui bombardament constant, aproape zilnic.

UPDATE, ora 14:00

Ucraina anunță că 130 de soldați ucraineni au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, de Paști.

În total 130 de soldaţi ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă în jurul Paştelui ortodox, informează duminică dpa, citând surse ucrainene.
"Un mare schimb de prizonieri de Paşte", a anunţat pe Telegram şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak.
El a postat fotografii cu zeci de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme cu drapelul albastru-galben al Ucrainei. "130 de oameni s-au întors" în Ucraina, a mai scris Iermak.
Schimbul de prizonieri a avut loc în mai multe etape în decursul ultimelor câteva zile, a adăugat Iermak. Deocamdată, informaţia nu este confirmată de partea rusă.
Rusia a lansat o invazie pe scară largă asupra Ucrainei în urmă cu mai mult de un an, pe 24 februarie 2022. Schimburile de prizonieri sunt singurul domeniu asupra căruia ambele părţi implicate în conflict acceptă să negocieze una cu cealaltă. În urmă cu o săptămână, în total circa 200 de soldaţi ucraineni şi ruşi au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri

UPDATE, ora 12:00

În pofida Paştelui ortodox, luptele continuă în Ucraina duminică, iar armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev (Mikolaiv) în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim, informează dpa.

În regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a raportat de asemenea un "atac masiv" al forţelor ruse. O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. "Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!", a scris Malaşenko.

În oraşul estic Sloviansk, unde o rachetă a lovit o zonă rezidenţială vineri, continuă acţiunile de salvare. Locatari mai sunt căutaţi printre dărâmături, au informat surse locale.

Potrivit celor mai recente informaţii ale unor surse ucrainene, 11 civili au fost ucişi în atacul de vineri, inclusiv un copil mic, şi alte peste 20 de persoane au fost rănite.

 

"Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (...) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.

Liderul de la Kiev a abordat acest subiect şi într-o conversaţie telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski doreşte o aderare accelerată la alianţa militară occidentală. O condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO este însă ca ţara candidată să nu fie implicată în conflicte internaţionale şi dispute privind frontierele.

Ucraina a fost invadată de Rusia în februarie anul trecut şi de atunci continuă să se apere.

Principalul motiv al invadării de către Rusia a fost trecerea Ucrainei din sfera ei de influenţă către cea a Occidentului şi posibilitatea de a adera la NATO.

Preşedintele Ucrainei a comemorat vineri victimele atacului rusesc cu rachete asupra oraşului Sloviansk, situat în estul ţării. Potrivit datelor oficiale disponibile sâmbătă seara, cel puţin 11 civili au fost ucişi, inclusiv un copil de doi ani, iar căutarea persoanelor dispărute continuă.