MENIU

Război în Ucraina, ziua 410. Rușii au sabotat avioane trimise de Slovacia. Un tată ucrainean și fiica sa, uciși de un bombardament rusesc - LIVE TEXT

Avioane militare rusești/ Foto: Arhivă Profi Media

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 410 zi, iar centrul atenției pare să se centreze asupra evenimentelor și relatărilor legate de peninsula Crimeea și estul Ucrainei. În acest timp, dezvăluirile din presa americană privind scurgerea de informații secrete scoate la iveală noi detalii surprinzătoare. De asemenea, presa relatează că tehnicieni ruși au sabotat avioanele de luptă trimise Ucrainei de către Slovacia.

UPDATE 00.00Preşedintele Ucrainei - Volodimir Zelenski a transmis duminică seara, când creştin-ortodocşii sărbătoresc Floriile, iar romano-catolicii Paştele, că este nevoie inclusiv de credinţă pentru a obţine victoria împotriva Rusiei.

„Azi-noapte, armata rusă a bombardat Zaporojie cu rachete S-300. Au lovit o casă, o clădire de locuinţe. Trei persoane se aflau înăuntru. Un bărbat, o femeie şi un copil - o fată, o chema Irina, ar fi împlinit 11 ani anul acesta. A murit. A murit şi bărbatul. Condoleanţele mele. Femeia se află în stare critică, la spital, i se acordă îngrijiri medicale. Iată cum petrece statul terorist această Duminică a Floriilor. Iată cum Rusia se izolează şi mai mult de lume, de umanitate”, a declarat preşedintele ucrainean.

UPDATE 23.00 - Armata rusă s-a confruntat în ultimele zile cu "pierderi colosale" în apropierea orașelor Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk, pierzând în fiecare zi în jur de două companii de militari, sau până la 400 de soldați, a declarat la 9 aprilie purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmytrashkovskyi.

Potrivit acestuia, armata rusă refuză în continuare să "renunțe la speranța" unei ofensive de succes în zonă.

UPDATE 22.00 - „Este un iad în Bahmut”, dar forțele Kievului încă mai păstrează poziții, afirmă un luptător ucrainean

Luptele din interiorul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, sunt „cele mai dificile, deoarece ești foarte aproape de inamic”, a declarat duminică la televiziunea națională Serhii Șerevati, un purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene.

UPDATE 21.00 - Armata rusă a bombardat orașul Drujkivka din regiunea Donețk folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit șefului Biroului președintelui, Andri Yermak.

Doi civili au fost răniți și unele case au fost avariate, a declarat Yermak.

Nu există alte rapoarte sau detalii despre acest atac în acest moment.

UPDATE 17.00 - Rusia anunță că a distrus un depozit de combustibil de 70.000 de tone lângă Zaporojie

Rusia a distrus un depozit care conținea 70.000 de tone de combustibil în apropiere de orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 12.15: Un bărbat în vârstă de 50 de ani şi fiica lui de 11 ani au fost ucişi în atacuri aeriene ruse care le-au lovit locuinţa din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au declarat duminică oficiali ucraineni, transmite AFP. "Inamicul a efectuat un atac cu rachete asupra Zaporojie şi a mai ucis o familie ucraineană", a declarat şeful serviciului de urgenţă al ţării.

 

UPDATE 10,35 Viceministrul ucrainean al Apărării susţine că, în încercarea de a ocupa orașul Bahmut, ruşii folosesc în lupte cele mai bine pregătite unități, dar suferă pierderi semnificative. Potrivit oficialului de la Kiev, sămbătă armata rusă a avut o tentativă ratată de ofensivă.

 

UPDATE 9.00 Comandamentul rus a decis să oprească aproape complet distribuția zilnică de muniție în zonele frontului unde nu există operațiuni ofensive active. Lipsa artileriei pe linia frontului rezultă în parte din pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa actualizare că „comandamentul rus trebuie să prioritizeze cu rigurozitate aprovizionarea cu muniție de artilerie din cauza penuriei”.

 

UPDATE 7:30 Avioanele de luptă slovace MiG-29 oferite Ucrainei sunt defecte și nu pot zbura în misiuni de luptă deoarece tehnicienii ruși le-au sabotat, a declarat ministrul slovac al apărării. Ministrul Jaroslav Nad a declarat că singurele piese defecte din avioanele de luptă au fost instalate de tehnicieni ruși care au lucrat la baza aviatică slovacă până anul trecut, The Telegraph.

"Ele sunt capabile să zboare, dar asta nu înseamnă că sunt capabile și de luptă", a declarat el în Parlament, potrivit presei locale. "Poliția investighează pe baza suspiciunilor noastre".

 

UPDATE: Seria de documente provenind de la Pentagon şi scurse pe reţelele sociale dezvăluie cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate şi de informaţii ale Rusiei de către Statele Unite. Ele demonstrează cum a avut Washingtonul capacitatea de a avertiza Ucraina cu privire la loviturile planificate de ruşi şi oferă o evaluare a puterii maşinii de război a Moscovei, relatează sâmbătă ziarul american New York Times (NYT), într-un nou articol din seria celor care detaliază breşa de securitate apărută la Pentagon, citează News.ro.

 

UPDATE Cozi imense la casele de schimb valutar din Rusia. Oamenii ar fi intrat în panică după devalorizarea fără precedent a rublei.

Dolarul, la Bursa din Moscova, a urcat peste 83 de ruble pentru prima dată într-un an, iar euro a depășit 90 de ruble. Pe fondul acestor devalorizări, oamenii s-au panicat și vor să scape de economiile adunate în ruble pe care le au acasă. Un videoclip arată o coadă imensă în apropierea unei case de schimb din Sankt Petersburg. Oamenii spun că sunt martori pentru prima dată la cozi atât de lungi și mulți dintre ei susțin că această devalorizare le-a indus panica

Mai multe articole despre:
razboi ucraina crimeea rusia putin zelenski