MENIU

Război în Ucraina - Ziua 40 - Atrocitățile comise de armata rusă au ȘOCAT întreaga planetă. Liderii UE pregătesc SANCȚIUNI EXTREME pentru Rusia - Până unde se poate ajunge

Sursa foto: Profi Media

Războiul din Ucraina continuă deja de 40 de zile și pare că armata rusă abia acum a ajuns la apogeul atrocităților. Deși trupele au bătut în retragere, au lăsat în urmă sute de cadavre, civili omorâți cu sânge rece în plină stradă, fără motiv. În actualul context, liderii UE iau în calcul un nou set de sancțiuni, lucru confirmat chiar de președintele francez, Emmanuel Macron. Potrivit unuor surse, de această dată s-ar putea merge până la impunerea unui embargou asupra gazelor rusești. În plus de asta, țări precum Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor începe procesul complet de izolare a Rusiei și Belarusului, anunță autoritățile de la Kiev.

UPDATE 00:30 - Rusia intenţionează, probabil, să „detaşeze zeci de mii de soldaţi" în estul Ucrainei, pe măsură ce îşi direcţionează atenţia către sudul şi estul ţării, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război" pentru a se concentra pe "est şi zone din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului", a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

UPDATE 21:15 - Aproximativ două-treimi din trupele ruse care au fost poziţionate în jurul oraşului Kiev sunt în curs să fie transferate în Belarus, dar ar putea reveni în Ucraina, afirmă un oficial militar de la Washington citat de postul de televiziune Sky News.

UPDATE 15:00 Consiliul European a aprobat modificări legislative care permit statelor membre UE să utilizeze resurse din Fondul pentru Politica de Coeziune și Fondul European pentru Refugiați pentru refugiații din Ucraina. În total, decizia va debloca aproximativ 17 miliarde de euro pentru guvernele UE, în 2022, relatează NEXTA pe Twitter. 

UPDATE 14:50 Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va vizita Polonia, și va cere sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, anunță The Kyiv Independent. 

Liz Truss se va folosi de vizita în Polonia pentru a cere sancțiuni mai dure împotriva Rusiei înaintea discuțiilor cu aliații NATO și ai G7 de la sfârșitul acestei săptămâni.

Truss se va întâlni, totodată, și cu ministrul de externe ucrainean, Dimitri Kuleba, la Varșovia.

UPDATE 14:20 Guvernator: "o acumulare semnificativă" a forțelor ruse a fost văzută în regiunea ucraineană Luhansk.

"Pot confirma că aici se află o acumulare semnificativă de trupe și echipamente militare care se pregătesc pentru o ofensivă majoră", a spus guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 13:45 Noi imagini cu orașul-port Mariupol au fost publicate. Acestea arată dimensiunea dezastrului prin care a trecut acest oraș-cheie la Marea Azov din sud-estul Ucrainei.

Destroyed Mariupol#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/FWIf2MjNMm

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 4, 2022

UPDATE 13:30 - Imagini tulburătoare cu dezastrul lăsat într-o secție de obstetrică a unui spital după bombardamentul rușilor în Mikolaiv au fost publicate de primarul Aleksandr Senkevici. 

#Mykolaiv Mayor Aleksandr Senkevich published footage showing the aftermath of an air strike on the gynecology department of one of the city hospitals pic.twitter.com/Rl2v4Fvsbo

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 12:30 - Rusia continuă campania de negare a suveranității Ucrainei, la peste o lună de la invadarea țării. Agenția oficială de stat RIA Novosti publică un articol în care se vorbește de o „de-ucrainificare” în Ucraina. 

„Se pare că numele de Ucraina nu poate fi păstrat ca titlu al vreunei entități de stat complet denazificate pe un teritoriu eliberat de regimul nazist. Republicile populare nou create în spațiul liber de nazism ar trebui și se vor dezvolta prin autoguvernarea economică și a securității sociale”, notează RIA Novosti, potrivit Nexta.

#Russian state-owned agency RIA Novosti published an article which says that a "De-Ukrainification" is needed:

"The name "#Ukraine" apparently cannot be retained as the title of any fully denazified state entity in territory liberated from the Nazi regime." pic.twitter.com/IeFB2wlL4y

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 12:00 În următoarele 2-3 zile, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor începe procesul de izolare completă de Rusia și Belarus, închizând, astfel, rutele terestre pentru livrarea mărfurilor către aceste țări, declară ministrul adjunct al infrastructurii al Ucrainei, Mustafa Nayem.

Poland, Latvia, Lithuania and Estonia in the next 2-3 days will start process of complete isolation from Russia and Belarus, thus closing their land routes for the delivery of goods to these countries

This was stated by Deputy Minister of Infrastructure of Ukraine Mustafa Nayem. pic.twitter.com/yIQCBcA3rM

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

„Săptămâna trecută, am făcut un apel oficial către colegii noștri, cărora le-am cerut să oprească orice comunicare rutieră cu Rusia și Belarus. Mulțumiri tuturor miniștrilor transporturilor din țările enumerate. Reacția este imediată. Așteptăm rezultatul final”, a spus Nayem.

UPDATE 11:50 Polonia a propus Uniunii Europene să impună sancțiuni tuturor membrilor partidului „Rusia Unită”, potrivit unei declarații făcute de prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

La sfârșitul anului 2021, partidul „Rusia Unită” avea peste 2,3 milioane de membri.

#Poland proposed to the #European Union to impose sanctions on all members of the “United Russia” party

This was stated by Prime Minister Mateusz Morawiecki.

As of the end of 2021, “United #Russia” had more than 2.3 million members. pic.twitter.com/siiYnXAGZe

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 11:30 Jurnalistul de investigație Christo Grozev, de la Bellingcat, a publicat o fotografie care, potrivit acestuia, arată un mercenar din „Grupul Wagner”.

#Bellingcat investigative journalist Christo Grozev published a photo, which, according to him, shows a mercenary from the "Wagner Group". https://t.co/uBzk7vvgtq

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 11:20 Polonia propune crearea unei comisii internaționale speciale care să investigheze evenimentele din Bucha, Ucraina.

UPDATE 11:00 Harta care înfățișează schimbările teritoriale ale ostilităților din Ucraina, din 28 martie și până pe 4 aprilie. 

Territorial changes of hostilities in #Ukraine from March 28 to April 4. pic.twitter.com/6dorgfpXkN

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 10:50 Autoritățile din regiunea Harkov spun că 7 persoane au fost ucise și 34 rănite, inclusiv 3 copii, ca urmare a atacurilor din timpul nopții din regiunea Sloboda, relatează NEXTA. 

Authorities in the #Kharkiv region said that seven people were killed and 34 people, including three children, were wounded as a result of overnight shelling in the Sloboda district of Kharkiv. pic.twitter.com/nZdQATx1BL

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 10:20 Ministerul Apărării din Marea Britanie anunță că Rusia dă dovadă de o schimbarea de orientare a trupelor ofensive către est, respectiv trupe militare sunt în prezent trimise către Donbas.

Potrivit serviciile secrete militare britanice, trupele ruse, inclusiv mercenarii Grupului Wagner, sunt mutate în estul Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 10:10 Zelensky este gata să continue discuțiile de pace cu Rusia, în ciuda atrocităților comise în Ucraina.

„Este greu de spus cum, după tot ceea ce s-a întâmplat, putem avea orice fel de negocieri cu Rusia. Dar ca președinte, trebuie să o fac. Orice război trebuie să se încheie”, a spus Zelensky pentru CBS.

UPDATE 10:00 De la invazia rușilor în Ucraina, 161 de copii au murit și 254 au fost răniți, a anunțat astăzi Procuratura Generală.

UPDATE 9:30 Prețurile pentru mașinile noi, în Rusia, au crescut în medie cu 40% față de luna martie a anului trecut.

UPDATE 9:20 Propagandistii de la Ria Novosti au decis să schimbe denumirea hărții din "Succesele operațiunii speciale" în "Desfășurarea operatiunii speciale".

Propagandists from #RIA FAN decided to change the name of their map from "Successes of the special operation" to "The conduct of the special operation". pic.twitter.com/ltFVYdr1xV

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

UPDATE 9:00 Uniunea Europeană va discuta, miercuri, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat o sursă pentru Financial Times. 

Potrivit ziarului, va fi vorba despre restricții la nivelul unor persoane, interdicția de utilizare a porturilor, restricții în ceea ce privește exportul, precum și un embargou asupra resurselor energetice.

The #EU will discuss a new package of sanctions against #Russia on Wednesday, a source told @FT.

According to the newspaper, it will be about personal restrictions, the ban on the use of ports, export restrictions and the #embargo on energy resources. pic.twitter.com/WiaU7TFNvF

— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2022

Războiul continuă în Ucraina. Noaptea trecută, tot mai multe orașe au fost ținta atacurilor trupelor rusești. Rușii se retrag din jurul Kievului, iar forțele ucrainene preiau treptat controlul asupra capitalei, dar și a orașelor din jur.

În același timp, apar tot mai multe dovezi ale crimelor de război făcute de ruşi. Printre acestea se numără și masacrul de la Bucha, unde sute de civili au fost îngropați la comun și zeci de cadavre au fost abandonate pe străzi. Liderii mondiali condamnă masacrul și promit sancțiuni. 

Atacurile asupra civililor continuă. Mai multe persoane au fost ucise ieri în bombardamentele rusești asupra orașului Harkov. Din primele informații ar fi vorba despre 23 de victime.

❗️Exclusive footage of the shelling of a residential area of ​​Kharkiv by Russian invaders a few days ago#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/uzszT97x71

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 3, 2022

Explozii s-au auzit și în Herson, scrie mass-media locală ucraineană.

Night missile attacks on Kramatorsk.#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/hEAjIVkdau

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 3, 2022

Și Odesa a fost ținta atacurilor rusești.

Footage from Odessa, where a rocket attack was launched on the oil refinery in the morning.#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/kl5lRAWydd

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 3, 2022

Un mort și 14 răniți s-au înregistrat după bombardamentul din Nikolaev, a spus Vitalii Kim, guvernatorul regional.

Powerful blows to Nikolaev.#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/rE5HjzCJjt

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 3, 2022

Și Vasilkov, oraș din regiunea Kiev a fost atacat de trupele lui Putin, anunță armata ucraineană. Potrivit comandamentului forțelor aeriene ucrainene, rachetele rusești au lovit o unitate de învățământ locală și o persoană este în stare critică.

Apar tot mai multe reacții internaționale după masacrul de la Bucha, unde cel puţin 300 de civili din oraşul situat la nord de Kiev au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse. Mulți dintre ei au fost aruncați în gropi comune sau abandonați pe străzi. Într-un filmuleț postat de ministerul ucrainean al Apărării se văd imagini dure cu militari ucraineni, care fac slalom pe o stradă din Bucea printre cadavrele unor civili ucişi în urma unor execuţii sumare întreprinse de militarii ruşi. Unii dintre cei ucişi aveau mâinile legate la spate.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba cere Curții Penale Internaționale să meargă la Bucha să strângă probe pentru crime de război.

Președintele Consiliului European, Charles Michel promite noi sancțiuni pentru Russia și mai mult sprijin pentru Ucraina după ce a condamnat „atrocitățile” comise de forțele ruse în afara capitalei Ucrainei Kiev.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken declară că imaginile cu civilii ucraineni morți din Bucha după plecarea trupelor rusești au venit "ca un pumn în stomac". De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a calificat drept "inacceptabile" decesele civililor din Bucha.

O reacție la ororile din Bucha a avut și prim-ministrul Nicolae Ciucă. "Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldații ruși trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională. Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate", a scris premierul pe o pagină de socializare. 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina ziua 40 rusia putin