MENIU

Război în Ucraina, ziua 361. Emmanuel Macron afirmă că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu zdrobirea ei - LIVE TEXT

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei. Ucraina a intrat în ziua 361 a războiului.

UPDATE 18:00 Energoatom: Rachetele ruseşti, aproape de a provoca o catastrofă nucleară
Firma nucleară ucraineană Energoatom a declarat că două rachete ruseşti s-au apropiat „periculos de aproape” de a provoca o „catastrofă nucleară”, după ce au survolat o instalaţie atomică din sudul ţării. Energoatom a localizat două rachete de croazieră în apropierea centralei nucleare din Ucraina de Sud, situată în apropierea oraşului Yuzhnoukrainsk. Compania a făcut apel la AIEA să adopte „toate măsurile posibile pentru a opri terorismul nuclear rusesc”, subliniind că riscul de „lovire a reactorului cu posibile consecinţe – o catastrofă nucleară – a fost din nou ridicat”.

UPDATE 17:30 Gazprom vizează noi pieţe şi planifică proiecte în Asia
Gigantul rus al gazelor Gazprom ia în considerare intrarea pe noi pieţe, după ce Uniunea Europeană şi-a redus dependenţa de Rusia şi intenţionează să dezvolte noi proiecte în viitorul apropiat, în special în Asia. Acest lucru a fost declarat de CEO-ul grupului, Alexei Miller. „În ceea ce priveşte diversificarea rutelor, acesta este întotdeauna un lucru util, nu poţi pune toate ouăle într-un singur coş. Bineînţeles că ne gândim la noi pieţe, avem multe resurse şi de mulţi, mulţi ani", a spus. Miller la postul public Rossiya-1. Numărul 1 al Gazprom, care tocmai a împlinit 30 de ani, a explicat că gigantul de gaze va începe să construiască noi proiecte majore de construcţie de conducte în viitorul apropiat. „Suntem cu toţii conştienţi că piaţa asiatică este în prezent cea mai dinamică din lume. Volumele de consum sunt în creştere şi vedem perspective excelente pentru gazul rusesc pe această piaţă”, a subliniat el.

UPDATE 17:10 Peskov se plânge că Occidentul nu vrea pace
„Nu există nicio voinţă sau deschidere din partea Occidentului pentru iniţiative de pace”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru Rossiya 1.

UPDATE 17:00 Rezistenţa ucraineană din Bahmut, aflată sub asediu
Trupele ucrainene, angajate în exerciţii în weekend în apropierea oraşului Siversk, din estul ţării, au declarat că se pregătesc să apere una dintre posibilele ţinte ale unei noi ofensive ruse. Siversk, care avea o populaţie de 10.000 de locuitori înainte de război, se află la 35 de kilometri (21 de mile) nord de Bahmut - scena de lupte aprige din ultimele săptămâni - şi pe un drum direct către un alt oraş-cheie al regiunii, Doneţk, Sloviansk.

„Dacă ar ocupa Bahmut, am fi pe jumătate înconjuraţi, pentru că în stânga avem râul Siverskyi Doneţ şi inamicul va avansa din dreapta şi este posibil să ne întrerupă dacă ajung pe autostrada Bahmut”, a spus un comandant al batalionului Siversk, care a folosit numele de război „Han”.

Forţele ucrainene au cerut aliaţilor din vest ai Kievului arme mai avansate pentru a-l apăra zona Bahmut, care este atacată de grupul de mercenari ruseşti Wagner. 

UPDATE 16:30 Patriarhia Moscovei a primit oaspeţi din Africa 
Biserica Ortodoxă Rusă a primit la patriarhia Moscovei o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Necalcedoniene a Etiopiei, semnând un memorandum cu 12 puncte de colaborare la nivel eclezial, care evidenţiază apărarea comună a moralităţii tradiţionale creştine şi „opoziţia faţă de invazia ideologiei liberale”, a informat secretarul pentru relaţii intercreştine, ieromonahul Stefan Igmunov. Asia News o informează. 

UPDATE 15:00 Două rachete ruseşti au zburat „periculos de aproape” deasupra unei centrale nucleare din sudul Ucrainei
Două rachete ruseşti au zburat „periculos de aproape” deasupra unei centrale nucleare din sudul Ucrainei, a anunţat Energoatom, compania de stat care administrează amplasamentul, potrivit căreia la 8.25 şi 8.27 ieri dimineaţă două rachete de croazieră au survolat uzina din regiunea Mikolaiv, la aproximativ 130 de kilometri nord de coasta Mării Negre.

UPDATE 14:30 Kuleba: beneficii de la cooperarea companiilor de arme 
Ieri, la München, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock „am co-prezidat o reuniune comună a principalelor companii din industria de apărare din Ucraina şi Germania. Am organizat acest eveniment important pentru a conecta direct producătorii noştri. Sunt încrezător că cooperarea lor va crea noi oportunităţi de consolidare a Ucrainei”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

UPDATE, ora 12:30 - Washingtonul încearcă să demonizeze Moscova şi să alimenteze criza din Ucraina cu acuzaţii de crime împotriva umanităţii, a declarat duminică ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, citat de Reuters.

UPDATE, ora 11:50 - Rusia are în Marea Neagră 10 nave în misiune de luptă, inclusiv 2 purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, potrivit Marinei Militare a Forțelor Armate ale Ucrainei, citată de Ukrainska Pravda.

De asemenea, a fost detectată o navă și în Marea Azov.

UPDATE, ora 10:30 - Forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Drujkivka, în estul regiunii Donețk, duminică dimineață, avariind cel puțin două clădiri rezidențiale și mașini, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko. Nu au fost raportate victime până în prezent, potrivit oficialului ucrainean. 

Drujkivka se află la aproximativ 40 de kilometri vest de Bahmut, „fortăreața” ucraineană din Donețk pe care forțele rusești încearcă să o captureze de mai bine de șase luni. 

UPDATE, ora 8:00 - Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat la Moscova despre cooperarea dintre cele două ţări în materie de economie şi securitate, potrivit informaţiilor difuzate de agenţiile de presă ruseşti, informează dpa.

Preşedintele Lukaşenko a subliniat cooperarea bilaterală în domeniul tehnologiei, afirmând că aceasta anihilează sancţiunile occidentale.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei.

„Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară”, a spus şeful statului francez într-un interviu acordat ziarelor Journal du Dimanche, Le Figaro şi France Inter, care a fost publicat sâmbătă seara.

„Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei”, a adăugat el.