MENIU

Război în Ucraina, ziua 338: Alerte antiaeriene în mai multe regiuni! Rusia a LOVIT infrastructura energetică – LIVE TEXT

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Este ziua 338 a războiului din Ucraina. Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit joi, la Odesa, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, informează dpa. Cei doi au fost nevoiţi să se întâlnească într-un adăpost din oraşul-port de pe coasta ucraineană a Mării Negre din cauza sirenelor de raid aerian, a spus Kuleba. Pe de altă parte, Marea Britanie vrea să livreze 14 tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie, potrivit adjunctul secretarului britanic al Apărării, Alex Chalk

UPDATE 22.00 - Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a efectuat „atacuri masive cu rachete” asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, însă a susținut că a făcut acest lucru pentru a opri furnizarea de arme occidentale. 

UPDATE 21.00 - ​Viktor Orban anunță că Ungaria va bloca prin veto eventuale sancţiuni UE privind energia nucleară rusă

Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul Viktor Orban.

Amintim că Ucraina a cerut celor 27 de state membre UE să includă în sancţiuni compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom, dar Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia, pe care intenţionează să o extindă împreună cu Rosatom, se opune acestei idei.

UPDATE 19.00 - În cel mai recent atac în masă asupra Ucrainei, trupele rusești au lovit cu rachete Kinjal infrastructura critică din Kiev și Zaporojie, a declarat Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

Apărarea aeriană ucraineană nu este în prezent capabilă să doboare acest tip de rachete, potrivit lui Ihnat, citat de Kyiv Independent.

Forţele Aeriene Ruse au anunţat deja că au folosit în Ucraina racheta Kinjal, o rachetă hipersonică aeropurtată transportată de bombardiere.

UPDATE 18.00 - Ministerul german al Apărării a confirmat vineri că soldații ucraineni au sosit în țară pentru a se antrena pe vehiculele de luptă de infanterie Marder pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze națiunii sfâșiate de război, potrivit CNN.

"Soldații ucraineni au sosit în Germania pentru a se antrena pe vehiculul de luptă al infanteriei Marder", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din această țară în cadrul unei conferințe de presă.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că va furniza Ucrainei 40 de vehicule Marder și o baterie suplimentară de rachete antiaeriene Patriot.

UPDATE 15:22 - Kremlinul a declarat, vineri, că Statele Unite pot pune capăt rapid războiului din Ucraina, printr-o simplă comandă dată Kievului, dar că Washingtonul nu dorește să facă acest lucru, relatează TASS.

UPDATE 13:47 - Peste 6.500 de militari ruşi au intrat în contact, în ultimele luni, cu forţe ucrainene, pentru a se preda, printr-un centru de apeluri telefonice denumit "I Want to live" (”Vreau să trăiesc”), toţi fiind identificaţi drept combatanţi în armata rusă, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului ucrainean al Prizonierilor de Război, Vitali Matvienko.

UPDATE 12:56 - Mulți ucraineni au fost nevoiți să își părăsească țara odată cu invazia lui Putin și au găsit sprijin în țări precum România, Ungaria sau Polonia. Iar politicienii, dar și miliardarii au ales să se mute în Emiratele Arabe Unite încă de la începutul războiului, arată un reportaj al publicației Pravda Ucraina. 

UPDATE 12:30 - Polonia a anunțat, vineri, că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja, relatează Ukraîinska Pravda.

Premierul polonez Mateusz Morawieck a anunțat încă din 25 aprilie a anului trecut că guvernul său a trimis tancuri Ucrainei, fără a oferi însă mai multe informații despre acest lucru la momentul respectiv.

„Suntem pregătiți chiar acum să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate, 30 dintre ele fiind modele PT-91. La acestea se adaugă 14 tancuri Leopard 2 pe care le avem în posesia noastră”, a anunțat acesta.

PT-91 „Twardy” („tare”, „dur” sau „rezistent”) este un tanc principal de luptă fabricat în Polonia ca o îmbunătățire a modelului T-72M1 (varianta de export a tancului T-72 fabricată sub licență în Polonia), acesta intrând în dotarea armatei poloneze în anul 1995.

Prin urmare, ele sunt tancuri relativ moderne comparativ cu unele dintre modelele folosite de ambele armate în războiul din Ucraina.

UPDATE 10:59 - La aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina care ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, președintele Vladimir Putin organizează o nouă ofensivă mult mai aprigă, potrivit unui articol publicat de Bloomberg în care se afirmă că președintele rus ar fi pregătit pentru un conflict care va dura mulți ani, relatează BBC.

UPDATE 8:46 - Fost diplomat rus, declarații sumbre: Trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război

„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev într-o scrisoare publicată de Daily Mail.

UPDATE 08:35 - „Trebuie să încetăm să ne prefacem. Europa este în război”, este declarația tulburătoare făcută de Boris Bondarev, un fost diplomat rus care a demisionat în luna mai a anului trecut din cauza invaziei din Ucraina. Acesta a făcut niște declarații fără precedent în care a spus că atâta timp cât Putin va rămâne la putere, Europa nu va fi niciodată ferită de amenințarea războiului cu Rusia, de terorismul său susținut de stat sau de spectrul anihilării nucleare pe care îl reprezintă. El a susținut de asemenea că lupta trebuie să continue. Fostul diplomat l-a numit dictator pe Putin și le-a transmis britanicilor că liderul de la Kremlin nu va uita și nu va ierta niciodată Marea Britanie pentru ajutorul oferit Ucrainei. Cu toate acestea, Bondarev i-a îndemnat pe occidentali să continue să ajute Ucraina și să ofere Kievului cele 300 de tancuri despre care Zelenski a spus că țara sa are nevoie. 

UPDATE 8:07 - Prietenul miliardar al fiicei lui Putin sfidează toate regulile! Bărbatul a importat în Rusia cele mai bune vinuri din lume

 Un miliardar, prieten al fiicei lui Vladimir Putin, a sfidat sancțiunile pentru a importa în Rusia cele mai bune vinuri din lume. 

UPDATE 07:00 - Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit joi, la Odesa, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, informează dpa. Cei doi au fost nevoiţi să se întâlnească într-un adăpost din oraşul-port de pe coasta ucraineană a Mării Negre din cauza sirenelor de raid aerian, a spus Kuleba.

UPDATE 06:30 - Ucraina a fost joi ţinta unor noi bombardamente grele din partea forţelor ruse, soldate cu cel puţin 11 morţi şi 11 răniţi, care au cauzat, de asemenea, pene de curent, transmite AFP.

UPDATE 06:00 - Marea Britanie vrea să livreze 14 tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie, potrivit adjunctul secretarului britanic al Apărării, Alex Chalk. Decizia vine după ce la începutul acestei luni, Marea Britanie și-a anunțat intenția de a trimite tancuri Challenger 2 și alte sisteme de artilerie pentru a sprijini Ucraina în fața agresiunii militare ordonate de la Kremlin. Alex Chalk a ţinut să precizeze că Marea Britanie va începe să instruiască, începând de săptămâna viitoare, mai mulți soldați ucraineni pentru ca aceştia să poată învăţa cât mai repede cum să utilizeze tancurile Challenger 2.

UPDATE 5:50 - Ucraina are nevoie de arme „adecvate” în fața Rusiei, afirmă Volodimir Zelenski

„Fiecare rachetă rusească împotriva oraşelor noastre, fiecare dronă iraniană folosită de terorişti este un argument pentru care avem nevoie de mai multe arme”, a declarat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski, subliniind că Ucraina are nevoie de arme „adecvate” şi anunţând că deja sunt 12 state care participă la „coaliţia tancurilor”. 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina atac rachete