MENIU

Război în Ucraina, ziua 304. Rusia a crescut numărul de trupe, arme și echipamente care sunt transferate pe linia frontului - LIVE TEXT

​Vladimir Putin le cere șefilor industriei de apărare din Rusia să se asigure că armata sa primește toate armele și echipamentele de care are nevoie „în cel mai scurt timp posibil” pentru a lupta în Ucraina. Statele Unite cer Moscovei să recunoască realitatea și să retragă trupele din Ucraina.

UPDATE 21:12 - Ministerul britanic al Apărării tocmai a postat pe Twitter acest mesaj în memoria trupelor care luptă în Ucraina: „Curajul și tenacitatea dumneavoastră de a vă apăra țara sunt un exemplu strălucitor pentru noi toți”.

În timp ce ne așezăm pentru Crăciunul din acest an, haideți să-i păstrăm în gândurile noastre pe acei bărbați și femei curajoși care luptă pentru a-și apăra țara.

UPDATE 15:19Vladimir Putin schimbă strategia chiar înainte de Crăciun! Zeci de tancuri rusești au fost depistate în Belarus. În mobilizarea de forță se vede cum tancuri și trupe rusești se află pe teritoriul Belarusului, pregătite fiind în orice moment să atace Ucraina. De asemenea, publicația britanică The Guardian scrie că liderul de la Kremlin pregătește o ofensivă majoră pentru noul an. 

UPDATE 13:30 - Morți și răniți după un nou bombardament în centrul Hersonului. „Este teroare, ucid de plăcere!” 

Cel puţin cinci persoane au murit şi 20 au fost rănite într-un bombardament al forţelor ruse în centrului oraşului Herson din sudul Ucrainei, a transmis sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoşenko.

La scurt timp, preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat un act de „teroare” pentru „intimidarea” ucrainenilor.

„Dimineaţa, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în centrul oraşului. Acestea nu sunt instalaţii militare. Acesta nu este un război conform regulilor definite. Este teroare, este a ucide pentru a intimida şi de plăcere”, a scris preşedintele Zelenski, pe reţelele sociale.

UPDATE 10:20 - Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că Rusia ar putea lansa mai multe lovituri de Crăciun, îndemnându-i să „fie atenți la alarmele de raid aerian, să se ajute unii pe alții și să se îngrijească unul de celălalt”. 

„Odată cu apropierea sezonului sărbătorilor, teroriștii ruși și-ar putea intensifica din nou activitățile. Ei nu au nicio atenție pentru valorile creștine sau pentru orice valoare, de altfel”, a spus Zelenski. 

Rusia a crescut numărul de trupe, arme și echipamente militare care sunt transferate pe linia frontului în Ucraina folosindu-se de linia ferată, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară, relatează Ukrainska Pravda.
    
Președintele Vladimir Putin le-a spus vineri șefilor industriei de apărare din Rusia să crească capacitatea de a producție de arme pentru a se asigura că armata rusă obține rapid toate echipamentele militare de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina, relatează hotnews.ro. Comentariile lui Putin au fost făcute la doar câteva zile după ce s-a angajat să ofere armatei sale tot ceea ce aceasta va cere în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanți oficiali militari ruși.
    
Kremlinul a susținut că Rusia a făcut progrese semnificative în direcția "demilitarizării" Ucrainei - unul dintre obiectivele inițiale ale invaziei rusești de acum 10 luni. 

Zelenski pregătește un plan de pace

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să prezinte un plan de pace în februarie 2023, care ar putea fi programat pentru a exploata o ofensivă rusă de iarnă eșuată. 

The Wall Street Journal, citând diplomați ucraineni și europeni, a raportat pe 22 decembrie că echipa lui Zelensky intenționează să prezinte un plan de pace nespecificat în februarie 2023. Zelensky a prezentat un plan de pace în 10 puncte la summitul G20 din noiembrie 2022, care cere Rusiei să facă concesii, inclusiv retragerea tuturor trupelor sale din Ucraina și respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei conform dreptului internațional. Zelensky se pregătește să prezinte acest plan de pace în jurul unei ofensive militare ruse eșuate anticipate la începutul lui 2023.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski vladimir putin