MENIU

Război în Ucraina, ziua 291 - Zelenski: Situația din Odesa este foarte dificilă, penele de curent vor dura câteva zile - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în cea de-a 291-a zi de război. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară că atacurile Rusiei din cursul nopţii precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situaţie care ar putea dura câteva zile, deşi echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite.

UPDATE 14:25 - Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că țara își intensifică producția de arme de nouă generație pentru a se proteja de inamicii din Europa, Statele Unite și Australia, relatează Reuters, citată de The Guardian.

UPDATE 10:50 - UE se arată îngrijorată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia în pofida războiului din Ucraina şi a sancţiunilor dure impuse de Occident.

UPDATE 09:30 - Forțele armate ucrainene au atacat cu rachete HIMARS o bază rusească situată la Melitopol în regiunea Zaporojie. Imediat după lovituri, baza a luat foc și a provocat o explozie puternică. Cel puțin doi militari ruși au murit și peste 10 au fost răniți în timpul incidentului. Mai multe imagini cu rămășițele obuzelor au fost postate în mediul online. Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zlenski spune că dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbușește iar forțele ucrainene câștigă o rută directă către Crimeea. 

UPDATE 08:15 - Guvernul Croaţiei va cumpăra sistemul francez de apărare aeriană Mistral, într-un acord de 72 de milioane de euro (75,84 milioane de dolari), ca parte a eforturilor depuse de ţara membră a NATO de a-şi moderniza forţele aeriene, transmite Reuters.

UPDATE 08:00 - Estonia pledează pentru livrări mai mari de arme către Ucraina.

UPDATE 07:30 - Zelenski a precizat că în total, ruşii au folosit în cursul nopţii trecute 15 drone Shahed (de fabricaţie iraniană) pentru a ataca regiunea Odesa, iar apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit doborârea a zece dintre ele.

UPDATE 07:00 - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară că atacurile Rusiei din cursul nopţii precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situaţie care ar putea dura câteva zile, deşi echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite. 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina Volodimir Zelenski