MENIU

Război în Ucraina, ziua 265: Atacuri rusești cu rachete în Kiev și în alte localități. O persoană a MURIT - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profi Media

Ucraina a ajuns, astăzi, în ziua 265 de război. Steagul ucrainean a fost arborat la granița cu Rusia, în regiunea Harkov. Cu doar o zi în urmă, Grupului celor 20 de economii (G20) majore să oprească războiul Rusiei în Ucraina, în cadrul unui plan de pace pe care l-a propus.

UPDATE 00.00 - Zelenski: Noile lovituri rusești asupra Ucrainei sunt "o palmă dată G20". Avalanșa de lovituri rusești asupra rețelei electrice ucrainene este "o palmă la adresa G20", care se reunește în prezent la Bali, a declarat marți seara președintele ucrainean Volodimyr Zelenski, potrivit AFP.

"Acest act de genocid ca răspuns la planul meu de pace este o palmă cinică dată în fața G20 și a lumii", a scris președintele Zelenski pe internet.

UPDATE 23.00 - Participanţii la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg au discutat despre gestionarea în sistem integrat a consecinţelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei, din perspectiva afacerilor interne.

„Cu ocazia lucrărilor derulate astăzi în cadrul Conferinţei Ministeriale a Forumului Salzburg,  participanţii au abordat teme complexe, privind gestionarea în sistem integrat a consecinţelor agresiunii ruse împotriva Ucrainei, din perspectiva afacerilor interne. În primul panel de discuţii au fost avute în vedere aspecte precum prevenirea traficului de fiinţe umane şi a traficului de armament dinspre Ucraina, securitatea cibernetică, protecţia infrastructurilor critice şi contracararea campaniilor de dezinformare coordonate de actori statali ostili”, a transmis, marţi, Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.

UPDATE 22.00 - SUA sancționează firmele implicate în producția și transferul de drone iraniene către Rusia

Statele Unite au dezvăluit sancțiuni suplimentare pentru entitățile implicate în producția și transferul de vehicule aeriene iraniene fără pilot (aka drone) către Rusia, care au fost "folosite în atacuri devastatoare împotriva infrastructurii civile din Ucraina", a anunțat marți Trezoreria americană.

UPDATE 20:00 - O parte din Moldova a rămas fără electricitate din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra Kievului.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova , Andrii Spinu, a spus că țara a rămas fără energie electrică provenită din România din cauza bombardării de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei.

Potrivit ministrului, una dintre liniile de transport, care furnizează energie electrică din România către Moldova, a fost deconectată automat din cauza bombardării.

UPDATE 19.00 - În capitala ucraineană o persoană a murit, după ce două blocuri de locuinţe au fost lovite de rachetele ruseşti.

Situaţia energetică din Ucraina este „critică” în urma valului de atacuri care au afectat infrastructura energetică a ţării, a declarat adjunctul şefului biroului preşedintelui.

Operatorul reţelei naţionale de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a declarat că cele mai grave pagube au fost înregistrate în regiunile nordice şi centrale ale ţării, iar în aceste zone au fost introduse întreruperi de urgenţă ale energiei electrice pentru „toate categoriile de consumatori”.

UPDATE 18:18 - Ministrul olandez de Externe, nevoit să se adăpostească într-un buncăr în timpul atacului cu rachete lansat de ruși în Kiev. 

Ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, aflat în vizită la Kiev, a fost nevoit să se adăpostească într-un buncăr după ce au început să sune alarmele antiaeriene înaintea atacurilor cu rachete lansate de ruși, conform CNN.

Bombardamente in KievFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oficialul olandez, care a ajuns marți dimineață la Kiev, a spus pentru CNN că este important să fim atenți la „ceea ce face Rusia, nu la ceea ce spune”, afirmând că atacurile de astăzi arată din nou că Vladimir Putin „este dispus să recurgă la metode criminale”.

UPDATE 16.00 - Noi atacuri în Kiev, marți. Sistemele de apărare antiaeriană s-au activat pentru a doborî rachetele care se apropie de Kiev, Cernihiv, Vinniţia, precum şi în Poltava, potrivit funcţionarilor regionali.

„Un atac asupra capitalei. În zona Pechers ʹkomu, conform informațiilor preliminare, în două clădiri rezidențiale. Mai multe rachete au fost doborâte de o apărare aeriană deasupra Kievului. Medicii și salvatorii sunt la fața locului. Mai multe detalii vor veni mai târziu”, a spus primarul de la Kiev.

UPDATE 14:20 - Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a apreciat marţi, în marja summitului G20 din Indonezia, drept "nerealiste" condiţiile avansate de Ucraina pentru începerea convorbirilor care să ducă la încheierea războiului, relatează France Presse.

UPDATE 14:00 - Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care permite rușilor care au dublă cetățenie să servească în forțele armate ale țării. Cu alte cuvinte, potrivit decretului, începând de acum cei cu statut de rezidență permanentă în țări străine pot fi înrolați în armată, relatează Moscow Times, citat de Sky News. Anterior, cetățenii cu dublă cetățenie erau scutiți de recrutare.

UPDATE 13:41 - Putin e din ce în ce mai disperat. Aproximativ o mie de voluntari nord-coreeni vor lupta pe frontul din Ucraina alături de soldații ruși. Anunțul a fost făcut de forțele armate ale Republicii Separatiste Donețk. Informația vine la o zi după ce președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care le permite persoanelor cu cetățenie străină să încheie un contract cu Ministerul rus al Apărării pentru a se înscrie în armată. Potrivit reprezentanților de la Donețk, cei o mie de voluntari vor ajuta și la restaurarea zonei Donbas. 

UPDATE 12:30 - Volodimir Zelenski impune Rusiei condiții de pace. Moscova trebuie să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean și să plătească despăgubiri pentru pagubele făcute în urma bombardamentelor. Liderul de la Kiev a cerut celor mai puternici oameni din lume să susțină planul pentru încetarea războiului.

Condiții impuse de Volodimir Zelenski:

1. Securitatea radiațiilor și a domeniului nuclear
2. Securitatea alimentară
3. Securitatea energetică
4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților
5. Respectarea Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale

6. Retragerea trupelor și încetarea ostilității
7. Justiție
8. Nevoia de ocrotire urgentă a mediului înconjurător
9. Evitarea escalării
10. Stabilirea sfârșitului războiului

UPDATE 11:40 - Țările G20 au convenit asupra comunicatului final al summitului, în care vor condamnă ostilitățile din Ucraina și vor respinge "epoca războiului", a dezvăluit marți publicația Financial Times. Potrivit draftului consultat de jurnaliștii britanici, tonul la adresa Moscovei și a lui Vladimir Putin va fi unul neașteptat de dur. 

UPDATE 10:00 -Liderii Franței și Chinei îi cer lui Vladimir Putin să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucraninei. Mesajul comun al lui Emmanuel Macron și Xi Jinping a fost lansat la summitul G-20 de la Bali, unde Rusia este reprezentată de Serghei Lavrov.

UPDATE 08:00 - Președintele Zelenski a anunțat, într-o adresă video adresată participanților la summitul G20, a oferit Rusiei un schimb de prizonieri conform formulei „totul pentru toți”. 

UPDATE 07:15 - Trupele rusești își întăresc pozițiile de pe malul estic al Niprului, a transmis Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, forțele rusești se regrupează și continuă să instaleze linii defensive pe malul estic al fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, după ce s-au retras de pe malul vestic la 11 noiembrie.

UPDATE 06:25 - Un soldat rus nemulțumit de calitatea instrucției și de dotările armatei a fost filmat în timp ce își scuipă și lovește ofițerul superior. Soldatul se plânge de faptul că militarii sunt puși să exerseze pasul de defilare și că, în cadrul ședințelor de tragere, militarii folosesc ținte imaginare și imită zgomotul produs de armele din dotare. 

UPDATE 05:35 - Într-o rară întâlnire față în față, șefii serviciilor de informații americane și rusești s-au întâlnit luni în Turcia. Washingtonul a reiterat avertismentul adresat Moscovei de a nu folosi arme nucleare în războiul din Ucraina și a ridicat problema cetățenilor săi deținuți în Rusia.

William Burns, șeful CIA și fost ambasador al SUA la Moscova, ar urma să îi transmită un mesaj omologului său rus Serghei Narîșkikin, avertizându-l „asupra consecințelor utilizării de către Rusia a armelor nucleare și asupra riscurilor de escaladare a stabilității strategice”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

UPDATE 04:20 - Rusia a anunţat luni că interzice intrarea pe teritoriul său a 100 de canadieni, printre care actorul Jim Carrey şi mai mulţi jurnalişti, ca răspuns la sancţiunile Canadei care au vizat în octombrie jurnalişti şi actori ruşi. Această decizie a fost luată ca răspuns la "practica regimului premierului Justin Trudeau de a impune sancţiuni liderilor, politicienilor, parlamentarilor, jurnaliştilor şi personalităţilor culturale din Rusia", a explicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia