MENIU

Război în Ucraina, ziua 229: SUA vor livra arme avansate de apărare aeriană. Medvedev, Zaharova, dați în urmărire în Ucraina – LIVE TEXT

Ucraina vrea sisteme avansate de apărare. Foto/Profimedia

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 229-a zi. După explozii puternice, raportate în marile orașe din Ucraina, care au fost atacate cu zeci de rachete rusești, Kievul vrea sisteme performante de apărare de la Statele Unite. Crucea Roșie și-a întrerupt activitatea în Ucraina. 

UPDATE 00:40 - Scene emoționante. Locuitorii din capitala Ucrainei s-au retras în adăposturile metroului din Kiev și interpretează cântecul de luptă ucrainean „Oh, există un călin roșu în crâng”, cântec patriotic ucrainean.

UPDATE 23:42 - Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei sisteme de arme avansate, inclusiv sisteme moderne de apărare aeriană, pe fondul rezistenței ucrainene la agresiunea rusă. Joe Biden a făcut această promisiune într-o conversație cu președintele Ucrainei luni, relatează Ukrinform.

„Președintele Biden a promis că va continua să furnizeze Ucrainei ajutorul necesar pentru apărarea sa, inclusiv cu sisteme avansate de apărare aeriană ”, se arată în declarația oficială în urma conversației dintre cei doi lideri.

UPDATE 22:20 - Ucraina taie curentul în Europa. Kievul a anunțat că a decis să oprească exporturile de energie către țările din Uniunea Europeană din cauza atacurilor continue ale Rusiei. 

UPDATE 21:00 - Dmitri Medvedev și Maria Zaharova, puși pe lista infractorilor dați în urmărire în Ucraina. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a avut mai multe discursuri halucinante despre atacarea Ucrainei și uciderii ucrainenilor. După atacurile de luni asupra mai multor orașe din Ucraina, Medvedev a amenințat cu alte atacuri la fel de masive și a anunțat că regimul politic din Ucraina - „nazist trebuie distrus”.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, Medvedev e acuzat, în baza celei de-a doua părți a articolului 110 din Codul penal, care implică o „încălcare a integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei comisă de o persoană care este reprezentant al puterii”. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, este acuzată în baza aceluiași articol 110 a Codului penal, a treia parte, ce prevede „încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei” și „moartea unor persoane sau alte consecințe grave”.

UPDATE 20:08 - Crucea roșie părăsește Ucraina.

„Din motive de securitate, echipele noastre au suspendat operațiunile astăzi”, a declarat un purtător de cuvânt într-un răspuns prin e-mail la o întrebare Reuters. Aproximativ 700 de angajați ai CICR lucrează în 10 locații din întreaga țară și oferă asistență și medicamente celor care au nevoie.

UPDATE 19:00 - Șeful Securității cibernetice din Poliția din Ucraina, Yuri Zaskoka, a fost ucis în atacurile de luni dimineață în Kiev.

UPDATE 18:00 - Alla Pugaciova anunță că a părăsit Rusia și condamnă războiul pornit de Putin și face un apel la ruși să vadă „diferențele dintre micniuni și adevăr” ale propagandei regimului de la Kremlin. Celebra cântăreață s-a refugiat în Israel alături de soțu său, comediant, declarata „agent străin” după ce a criticat războiul pornit de Rusia în Ucraina.

UPDATE 17:06 - Rusia plănuia atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei încă de la începutul lunii octombrie, spun serviciile de de informaţii ucrainene.

Rusia plănuia atacul masiv cu rachete, pe care l-a efectuat luni asupra Ucrainei, încă de la începutul lunii octombrie, astfel încât acesta nu reprezintă un răspuns la explozia de sâmbătă de pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a declarat luni Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), citată de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

Potrivit GUR, Kremlinul a dat ordin armatei ruse să pregătească atacuri cu rachete asupra Kievului şi infrastructurilor civile din oraşele ucrainene încă din 2-3 octombrie. 

UPDATE 16:25 - SUA l-au numit pe Putin o „țintă militară legitimă” în cazul utilizării armelor nucleare. 

Este puțin probabil ca Vladimir Putin să îndrăznească să atace Ucraina cu arme nucleare, dar dacă o va face, va  „semna astfel o notă de sinucidere”, a declarat fostul consilier american pentru securitate națională, John Bolton, într-  un interviu pentru  CBS. Politicianul a menționat că  amenințările ar trebui luate în serios, dar nu a fost de acord cu afirmația președintelui Joe Biden că probabilitatea unui război nuclear este acum cea mai mare de la criza din Caraibe.

„Cred că de fiecare dată când ne gândim la potențiala utilizare a armelor nucleare, ar trebui să o luăm în serios. Dar, de asemenea, cred că ar trebui să evaluăm situația cu sobru. Și cred că comentariul președintelui a exagerat gravitatea situației în care ne aflăm acum”. spune Bolton.

Anterior, Biden a spus că nu și-ar putea imagina o situație în care  utilizarea armelor nucleare tactice „nu ar duce la Armaghedon”. Această atitudine joacă în mâinile lui Putin, a spus Bolton.

UPDATE 15.00 - Clădirea în care se află consulatul german din Kiev a fost lovită de o rachetă rusească.

Clădirea nu a fost folosită de la izbucnirea războiului, a precizat Ministerul german de Externe.

UPDATE 14:50 - Momentul bombardamentului din Kiev, de luni dimineață, a fost surprins de camere de bord ale autovehiculelor aflate în trafic. În imagini se pot vedea exploziile rachetelor, la doar câteva zeci de metri distanță.

Росіяни вже виклали відео сьогоднішніх ракетних ударів по Дніпру pic.twitter.com/zrYpPwg6lN

— ЄвроМайдан (@EuroMaydan) October 10, 2022

Filmările cu camerele de bord au fost postate pe rețelele sociale la puțin timp după bombardamentul care zguduit zona centrală a Kievului. Un alt video arată distrugerile produse de o bombă într-un parc, un locde joacă pentru copii distrus în totalitate.

UPDATE 13:11 - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat luni atacurile Rusiei asupra centrului Kievului și a transmis că brutalitatea și uciderea civililor trebuie să înceteze.

Strongly condemn the ongoing massive #Russian missile attacks on #Ukrainian cities, including #Kyiv. Brutality, terror and killing of innocent civilians must immediately stop.

— Maia Sandu (@sandumaiamd) October 10, 2022

„Condamnăm cu fermitate atacurile masive de rachete rusești în curs de desfășurare asupra orașelor din Ucraina, inclusiv Kiev. Brutalitatea, teroarea și uciderea civililor nevinovați trebuie să înceteze imediat”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

UPDATE 13:00 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că a convenit cu cancelarul german Olaf Scholz asupra organizării unei reuniuni de urgenţă a G7 (principalele ţări industrializate ale lumii) după atacurile ruse lansate luni dimineaţă asupra Ucrainei.

„Convenit cu cancelarul @OlafScholz al Germaniei, care deţine preşedinţia G7, asupra unei întâlniri urgente a grupului”, a scris Zelenski pe Twitter.

„Discursul meu este programat, voi vorbi despre atacurile teroriste ale FR (Federaţia Rusă). Am discutat de asemenea despre creşterea presiunii asupra FR şi ajutorul pentru restabilirea infrastructurii avariate”, a adăugat şeful statului ucrainean.

UPDATE 12:00 - Nicolae Ciucă condamnă în termeni duri atacurile Rusiei.

 „Condamn ferm atacurile masive ale Rusiei cu rachete asupra infrastructurii civile ucrainene şi oraşelor paşnice. Aceste crime de război, moartea unor civili nevinovaţi aduc multă suferinţă şi încalcă Carta ONU", a afirmat Nicolae Ciucă, luni, într-o postare pe pagina de Twitter a Guvernului.

UPDATE 11:00 - O rachetă rusescă a lovit la DOAR 850 de metri de ambasada României la Kiev. În filmări se observă craterul care s-a format în urma exploziei. 

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, condamnă cu fermitate atacurile ruseşti împotriva unor obiective civile din centrul Kievului şi din alte oraşe și spune că încalcă flagrant dreptul umanitar internațional.

UPDATE 09:22 - Mai multe explozii ai zguduit luni dimineaţă zona centrală a capitalei ucrainene Kiev, anunţă The Guardian. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a emis o declaraţie prin intermediul contului său oficial de Telegram imediat după ora locală 8:30, afirmând: „Mai multe explozii în districtul Shevchenkiv - în centrul capitalei”.

Clouds of smoke over #Kyiv. pic.twitter.com/TeavQ5JJdm

— NEXTA (@nexta_tv) October 10, 2022

UPDATE 07:50 - Rusia trebuie să răspundă atacului terorist al Ucrainei asupra podului din Crimeea ucigând direct terorişti, a declarat vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, jurnalistei Nadana Fridrikhson, transmite TASS. 

UPDATE 07:31 - Preşedintele SUA Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au condamnat din nou duminică, în cadrul unei convorbri telefonice, anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, relatează dpa.

UPDATE 07:28 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că în opinia sa este evident că Rusia nu vrea pace, ruşii arătând “în fiecare zi şi în fiecare noapte” acest lucru. 

UPDATE 07:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile secrete ucrainene pentru explozia de la podul Kerci,care leagă Crimeea de Rusia, numind-o ”un atac terorist”, conform CNN. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a calificat, într-un mesaj postat pe Twitter, drept cinică afirmaţia lui Vladimir Putin.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina