MENIU

Război în Ucraina. Ziua 226: Aproximativ 2.500 de kilometri pătraţi de teritoriu eliberat în ultima contraofensivă. Rușii se predau în număr tot mai mare - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Armata ucraineană a eliberat aproape 2.500 kilometri pătraţi din teritoriul controlat de forţele ruse în cursul ultimei sale contraofensive lansate la sfârşitul lui septembrie, a afirmat vineri preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 23:20 - Ucrainenii câștigă tot mai mult teren în contraofensive. 

Armata ucraineană a eliberat aproape 2.500 kilometri pătraţi din teritoriul controlat de forţele ruse în cursul ultimei sale contraofensive lansate la sfârşitul lui septembrie, a afirmat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, notează AFP.

"Numai în această săptămână, soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării noastre şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk. În total, 2.434 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru şi 96 de localităţi au fost deja eliberate de la începerea acestei operaţiuni ofensive", şi-a exprimat el satisfacţia în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

UPDATE 19:20 - Ministerul rus al Apărării l-a înlocuit pe comandantul Districtului Militar de Est, generalul Aleksandr Şaiko, la câteva zile după ce l-a schimbat şi pe generalul aflat la comanda Districtului Militar de Vest, au anunţat vineri cotidianul RBC şi postul RTVi, citate de agenţiile EFE şi Reuters.

Noul comandant al Districtului Militar de Est este generalul Rustam Muradov, care în iulie fusese numit comandantul grupării de forţe „Vostok” participante la invazia asupra Ucrainei.

UPDATE 18:00 - Președintele Zelenski consideră că Putin nu vrea să negocieze, ci să câștige timp pentru a se regrupa și a ataca din nou. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, vineri, liderilor europeni reuniţi la Praga, să continue presiunile asupra sectorului energetic rus, în contextul adoptării unui nou pachet de sancţiuni, informează AFP. El a mai afirmat că Rusia nu vrea negocieri, ci doar timp ca să se regrupeze şi să atace din nou.

“Trebuie să continuăm să progresăm în aceaastă direcţie, cea a presiunilor asupra sectorului energetic rus, pe această sursă principală de venit a statului agresor”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 17:36 - Putin a permis propagandei de stat să admită înfrângerea în Ucraina. De frică să nu creadă prea mult într-o victorie „en fanfare”, Vladimir Putin a permis propagandei de stat să-i aducă cu picioarele pe Pământ, pe rușii de rând.

Președintele rus Vladimir Putin a permis presei de stat să recunoască eșecurile și înfrângerile din Ucraina, deoarece a început să se teamă că propaganda sa prea optimistă ar submina încrederea rușilor în aceasta, scrie Bloomberg , citând surse de la Kremlin.

Schimbarea de abordare a venit la ordinul Kremlinului la câteva săptămâni după ce Putin sa întâlnit cu corespondenți de război. Oficial, nu s-a raportat nimic despre întâlnirea care a avut loc înainte de anunțul mobilizării din 21 septembrie.

UPDATE 17:07 - Ucraina va trece la recrutarea femeilor pentru armată. 

Parlamentul Ucrainei a aprobat vineri, 7 octombrie, cu voturi în unanimitate o lege prin care femeile se pot înrola voluntar în armată.297 de deputați populari au votat „pentru”, scrie obozrevatel.

UPDATE 16:16 - Ucraina ar putea ataca pentru prima dată regiunea Kaluga.

O explozie a avut loc la aerodromul militar Shaikovka din regiunea Kaluga . Potrivit canalului de telegramă Baza , o dronă străină a explodat deasupra pistei. Guvernatorul regiunii, Vladislav Shapsha , a spus că drona „se presupune că a zburat de la graniță”. 

Infrastructura și echipamentele aerodromului în care este staționat Regimentul 52 Gărzi de Aviație pentru Bombardiere Grele nu sunt deteriorate, a spus oficialul. O echipă de anchetă lucrează în prezent la locul incidentului.

Mash numește incidentul un „sabotaj”. Potrivit canalului Telegram, drona transporta un lansator de grenade. Ținta lui a fost pista, care a fost în cele din urmă avariată. Drona în sine, potrivit lui Mash, a fost lansată lângă unitatea militară.

UPDATE 16:05 - Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell vrea ca liderii din UE să sprijine un nou ajutor militar pentru Ucraina, în contextul în care aceştia se reunesc vineri la Praga pentru un summit informal. Borrell a făcut apel la o mai mare finanţare pentru arme şi echipamente pentru Ucraina, dar şi ca liderii din UE să îi sprijine propunerea privind crearea unei misiuni de instruire a forţelor armate ale Ucrainei. Şeful diplomaţiei europene nu a precizat valoarea ajutorului militar.

UPDATE 15:50 - Preşedinţia ucraineană a afirmat vineri că populaţia Ucrainei, confruntată cu o invazie rusă, este un ”artizan al păcii”, la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022, transmite AFP.

„Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să existăm fără agresiune”, a scris pe aplicaţia Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.

UPDATE 14:35 - Depozitele de gaze ale Uniunii Europene au depăşit un nivel mediu de înmagazinare de 90%, peste cel de 80% stabilit de blocul comunitar drept obiectiv pentru a garanta un volum sigur în toamnă şi iarnă, în contextul nesiguranţei legate de livrările din Rusia, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE 14:00 - Kremlinul a considerat inoportună organizarea de festivități cu ocazia zilei de naștere a președintelui rus Vladimir Putin, deoarece „a devenit clar că acum nu este un moment potrivit pentru festivități”, transmite publicația ucraineană Pravda, care citează site-ul Meduza. Acest site citează o sursă apropiată Kremlinului.

UPDATE 11:25 - Președintele turc Recep Erdogan a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre încheierea războiului din Ucraina. Conform oficialilor de la Ankara, Erdogan a reiterat disponibilitatea de a face partea sa de înțelegere pentru a rezolva pașnic războiul din Ucraina. Mai mult, conform presei internaționale, cei doi au discutat și despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre Moscova și Ankara. Ultimele evoluții din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la începutul acestui an, au fost, de asemenea, discutate în cadrul convorbirii, potrivit Direcției de comunicații a Turciei. 

UPDATE 11:15 - Ucraina garantează „viața și siguranța” soldaților ruși care se predau, a declarat, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în timp ce forțele Kievului avansează în sudul și estul țării, potrivit Le Figaro.

„Garantăm viața, securitatea și justiția tuturor celor care vor renunța imediat la luptă”, a declarat ministrul într-un mesaj video către militarii ruși.

„Încă mai puteți salva Rusia de la tragedie și armata rusă de la umilință” sau „rămâneți în memorie ca hoți, violatori și criminali”, a adăugat el. Trimițându-și armata să invadeze Ucraina, Kremlinul „v-a înșelat și v-a trădat”, a acuzat Oleksiï Reznikov.

UPDATE 10:40 - Deși pare o glumă, Vladimir Putin a declarat că are „un mare respect” pentru poporul ucrainean. Președintele rus a făcut această afirmație într-o întâlnire televizată. Referitor la cele patru regiuni ucrainene controlate parțial de Rusia, pe care le-a declarat vineri teritoriu rus, Putin a spus că se așteaptă ca situația de acolo să se „stabilizeze”. 

„Întotdeauna, și chiar și astăzi, în ciuda tragediei actuale, avem un mare respect pentru poporul ucrainean, cultura, limba, literatura: ucraineană și așa mai departe. Noi o să continuăm pe drumul nostru. Vom trata cu respect tot ce ține de Ucraina. Trei milioane de ruși au origini ucrainene. Nu am făcut niciodată diferențe. Și nici nu vom face nicio diferență între ruși și ucraineni”, a afirmat Vladimir Putin.

UPDATE 9:30 - Cel puțin 4 oameni au murit, după ce un autobuz care transporta civili a fost atacat în regiunea ocupată Herson din Ucraina. Presa din Rusia susține că vehiculul ar fi fost lovit de o rachetă amerciană HIMARS, lansată de armata ucraineană. 

UPDATE 8:41 - Vladimir Putin împlinește astăzi 70 de ani și se află într-un moment de cumpănă al vieții sale. De 18 ani este președintele Rusiei, cu 4 mandate la activ. Iar de aproape opt luni, armata sa este umilită dramatic în Ucraina, unde a crezut că poate învinge în doar câteva zile, iar sancțiunile occidentale încep să lase urme în viața rușilor. Care este povestea tumultuoasă de viață a dictatorului de la Kremlin.

UPDATE 8:00 - Joe Biden a lansat cel mai dur avertisment de la începutul războiului din Ucraina. Mesajul e transmis chiar de ziua liderului de la Kremlin - Vladimir Putin.

SUMARUL CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE

UPDATE 2:35 - Mobilizarea ordonată de Vladimir Putin a pus pe fugă nu mai puțin de 1 milion de bărbați apți pentru serviciul militar. Așa este și cazul a doi locuitori din Chukotka. Aceștia au încercat să fugă cu barca în SUA, fiind opriți în drumul către Alaska pe insula Sf. Lawrence.

UPDATE 01:20 - Imagini șocante vin din Belgorod, vestul Rusiei, în apropiere cu granița Ucrainei. Noii recruți ruși au protestat față de condițiile inumane la care sunt supuși după mobilizarea parțială anunțată de Putin. 

UPDATE 00:15 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că NATO și întreaga comunitate internațională ar trebui să revizuiască procedura de răspuns la posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și să lanseze lovituri preventive. Liderul de la Kiev a declarat că alianța occidentală ar trebui să atace „preventiv” Federația Rusă, în loc să „aștepte să dea nucleara”.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia