MENIU

Război în Ucraina, ziua 148. Rusia încearcă să cucerească și alte zone din Ucraina, în afară de estul țării. SUA a trimis noi sisteme HIMARS - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

​La aproape cinci luni de la începutul ofensivei sale, Rusia și-a extins „țintele geografice” și la alte teritorii decât cele din estul Ucrainei, în timp ce Kievul cere mai multe arme de la aliații săi și noi sancțiuni împotriva Moscovei. Kremlinul a reluat livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1. 

UPDATE 09:46 - Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) în Ucraina, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează The Guardian.

”Vom continua să găsim modalităţi inovatoare de a oferi sprijinul pe termen lung pentru bărbaţii şi femeile curajoşi din forţele armate ucrainene şi ne vom adapta asistenţa pentru a ne asigura că Ucraina are tehnologia, muniţia şi armele necesare apărării”, a spus Austin, la începutul unei întâlniri virtuale cu aliaţii din Ucraina.

Şeful Statului Major Interarme, generalul Mark Milley a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată după întâlnire, că Ucraina a folosit Himars pentru a viza punctele de comandă şi control ruseşti, reţelele logistice şi locurile de apărare aeriană din Ucraina.

UPDATE 09:17 Agenție OSCE: Trupele ruse au încălcat grav dreptul umanitar în timpul invaziei / Ucraina a comis abateri mai mici, cu violențe contra soldaților ruși vinovați de jafuri

UPDATE 08:41 Gazul rusesc a reînceput să circule prin cea mai mare conductă dintre Rusia și Germania joi, după o întrerupere de 10 zile, a anunțat operatorul, atenuând temerile că perioada de întreținere va fi prelungită.

Reluarea ar putea dura câteva ore, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Solicitările pe gazoductul Nord Stream 1 pentru fluxuri de gaze din Rusia în Germania au fost de 29.284.591 kwh/h pentru intervalul 07:00-08:00 CET (ora României), de la zero anterior.

Fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 în punctul de conexiune OPAL și în punctele de conexiune NEL au fost în creștere, au arătat joi datele operatorului gazoductului Gascade.

UPDATE 08:28 Statele Unite speră ca până în decembrie să fie introdusă o plafonare globală a prețului la petrolul rusesc, a declarat miercuri secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo.

„Urmărim ceea ce au făcut europenii", a declarat acesta la Forumul de securitate Aspen din Colorado, potrivit Reuters.

Rusia nu va exporta petrol pe piața mondială dacă prețul va fi plafonat sub costul de producție, a declarat anterior la televiziunea rusă vicepremierul Alexander Novak.

UPDATE 08:11 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW): Noua ofensivă rusă se va sufoca înainte de a cuceri obiective importante precum Sloviansk sau Bahmut. Trupele Moscovei s-au împotmolit și se degradează în bătălii pentru așezări mici și neimportante

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident