MENIU

Război în Ucraina, ziua 146. Zelenski anunță pierderi masive pentru armata rusă. Federaţia Rusă se concentrează pe capturarea a două oraşe din Donbas - LIVETEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de 146 zi de război. La mai bine de patru luni și jumătate de la invadarea Ucrainei de către Rusia, președintele Zelenski anunță că este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat. Președintele Ucrainei anunță, de asemenea, că 1.028 de localităţi au fost eliberate până acum.

Zelenski a făcut referire, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, la o fotografie cu un bărbat din Mariupol, care a ieşit pe străzile oraşului cu un steag ucrainean şi care a devenit virală. 

”Acest tip este unul dintre mulţii noştri care aşteaptă întoarcerea Ucrainei şi care nu vor accepta ocupaţia sub nicio formă”, a transmis preşedintele.  El susţine că forţele armate ucrainene au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative.  

”Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanţilor, identificăm şi neutralizăm colaboratorii. Perspectiva este evidentă: steagul ucrainean va fi în toate oraşele şi satele noastre. Singura întrebare este în cât timp”, a mai afirmat Zelenski.  

Acesta le-a cerut tuturor cetăţenilor ca, până la eliberarea de sub ocupaţia rusă, să ofere ”informaţii şi sprijin emoţional poporului nostru din zonele ocupate”.  

”Vorbiţi-le despre Ucraina. În ceea ce-l priveşte, statul face acest lucru. Dar noi trebuie să folosim toată puterea de informare a societăţii noastre”, a mai declarat preşedintele ucrainean, acuzând Rusia că ”îi ţine pe cei mai mulţi dintre ei într-un vid informaţional”.   

Zelenski afirmă că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi.  

”Alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor. Şi trebuie să menţinem comunicarea informaţională cu toate acestea - cu toate cele în care există oameni. Pe cât de mult posibil”, a mai declarat preşedintele ucrainean. 

 

UPDATE 07:37 - Moscova intenţionează să impună ''termeni complet diferiţi'' dacă vor fi reluate negocierile de pace. 

Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, relateaz[ Agerpres.

Iuri Uşakov a afirmat că au fost obţinute rezultate concrete în cursul discuţiilor care au avut loc în martie în Turcia, înainte ca Ucraina să întrerupă contactul. Totuşi, "dacă negocierile sunt reluate acum, va fi în termeni total diferiţi", a spus Uşakov, potrivit agenţiei de presă RBK, fără a da mai multe detalii.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie ucraina rusia rusia