MENIU

Război în Ucraina, ziua 101. Lupte grele între ruși și ucraineni pentru Severodonețk. MORȚI după atacul unei vechi mânăstiri - LIVETEXT

Război în Ucraina, ziua 101. Ucrainenii încep să creadă în victorie. Foto/Profi Media

Forţele ucrainene au recuperat o parte din Severodoneţk (est), cu toate că trupele ruse controlează circa jumătate din acest oraş, a declarat guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, pe contul său de Facebook. În același timp, Moscova anunță că trupele ucrainene s-ar retrage din regiune. Potrivit raportului de seară al Armatei ucrainene, bătălia pentu Severodonețk continuă.

UPDATE 00:30 - Explozii puternice sâmbătă seară în Donețk. Cel puțin 5 persoane au fost ucise și 20 au fost rănite. „Două școli, un liceu, o sală de sport și o grădiniță au fost avariate în timpul bombardării Donețk”, a anunțat primarul orașului, Alexei Kulemzin.

UPDATE 00:00 - Pe lângă bătălia intensă pentru Severodonețk, atacurile rusești continuă în multe alte localități din Ucraina, potrivit actualizării de seară a forțelor armate ale Ucrainei, relatează BBC. Bombardamentele de artilerie au fost în așezările din nordul regiunilor Sumi și Cernihiv, în timp ce atacul sistematic a continuat asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkiv din nord-est. În estul regiunii Donețk, au avut loc atacuri de artilerie grea, cu grenade propulsate de rachete, precum și atacuri aeriene asupra orașelor Soledar și Slovyansk. În sud, au fost atacuri la Zaporojie, cu grenade propulsate de rachete.

UPDATE 23:20 - Președintele Vladimir Putin a transmis un prim mesaj de forță după ce Statele Unite au anunțat transportul de lansatoare multiple de rachete în Ucraina. Putin susține că forțele aeriene ruse sparg ca pe nuci armele Occidentului trimise Ucrainei.

UPDATE 20:30 - Rusia anunță că trupe ucrainene se retrag din Severodonețk după lupte rele în ultimele zile.

UPDATE 20:20 - Uniunea Europeană a început discuțiile pentru cel de-al 7-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia din Ucraina, potrivit ministrului polonez de externe, Pawlo Jablonski, anunță Nexta.

UPDATE 19:36 - O mănăstire veche de 500 de ani arde în Ucraina iar cel puțin patru persoane au murit și altele au fost rănite. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de atacul lăcașului de cult. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul bombardamentului din estul Ucrainei - în regiunea Donețk, aflată sub ofensiva rușilor în ultimele săptămâni.

UPDATE 18:00 - Trupele ruse continuă să bombardeze zonele rezidențiale din Mykolaiv. Trei persoane au fost ucise în atacuri în această dimineață, a declarat primarul orașului într-o postare pe canalul Telegram. Alexander Senkevich a spus că încă patru persoane au fost rănite, iar medicii se luptă pentru a le salva viața. Potrivit primelor informații, trei clădiri înalte au fost avariate, notează BBC, care precizează că bilanțul nu a putut fi verificat din surse independente.

UPDATE 17:30 - În onoarea câinelui mascotă al echipelor de geniști - Patron (Glonț) este realizată o uriașă pictură pe zidurile clădirilor din Kiev. Lucrarea nu este încă terminată, dar oamenii deja fac poze cu ea.

UPDATE 16:30 - Ucraina a reacționat după noile declarații ale președintelui Emmanuel Macron. Președintele Franței a revenit cu declarațiile despre umilirea Rusiei. Acesta spune că este foarte important „să nu umilim Rusia”. În opinia sa, acest lucru va ajuta la găsirea unei soluții diplomatice pentru a înceta războiul din Ucraina. 

„Apelurile pentru a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară care ar solicita asta. Pentru că Rusia este cea care se umilește. Mai bine ne concentrăm cu toții pe cum să punem Rusia în locul ce i se cuvine. Asta va aducea pacea și va salva vieți”, a fost replica șefului diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

UPDATE 15:00 - Ucraina anunţă că de la începutul războiului au murit peste 31.000 de soldaţi ruşi. Forţele Armate Ucrainene au anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina ruşii au pierdut 31.050 de soldaţi.

UPDATE 12:07 - Oraşul industrial Severodoneţk este un punct strategic cheie pentru ocupanţii ruşi, în eforturile lor de a controla Donbasul. „Ruşii nu vor putea obţine controlul regiunii în două săptămâni, aşa cum prevăzuseră serviciile de informaţii britanice”, a insistat guvernatorul ucrainean Seghei Gaidai. În opinia lui, armata rusă a suferit pierderi semnificative în regiune.

UPDATE 10:15 - Războiul ar mai putea dura între două şi până la şase luni. Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a prezis consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat sâmbătă de DPA. „Acesta (războiul - n.r.) s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni”, a declarat vineri seară Podoliak într-un interviu cu portalul rus de opoziţie Medusa.

UPDATE 10:00 - Serviciile de informaţii ucrainene, în contact cu luptătorii capturaţi de la Azovstal. erviciile de informaţii ucrainene sunt în contact cu luptătorii capturaţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol, iar Kievul face tot posibilul pentru a asigura eliberarea lor, a declarat vineri seara târziu ministrul de interne ucrainean Denis Monastirski, citat sâmbătă de Reuters. Soarta sutelor de luptători care au ajuns pe mâinile ruşilor este neclară de la mijlocul lunii mai, după ce li s-a ordonat să se predea. „Prin intermediul lor (al serviciilor de informaţii) aflăm despre condiţiile de detenţie, de hrană şi despre posibilitatea eliberării lor. Ştim cu toţii că vor ajunge toţi aici, la Kiev, şi facem tot posibilul pentru a realiza acest lucru”, a declarat Monastirski la televiziunea ucraineană.

UPDATE 08:30 - Institutul pentru Studiul Războiului: Armata 35 de Arme Combinate a Rusiei a fost anihilată aproape în totalitate în pădurile din Izium din cauza comandanților incompetenți. Asistența medicală este execrabilă și se amputări inutile în rândul trupelor de invazie

UPDATE 08:00 - Zelenski spune că Ucraina începe să creadă în victorie. „Cu exact 100 de zile în urmă, ne-am trezit la o nouă realitate”, a spus Zelenski într-o înregistrare video, în faţa reşedinţei sale oficiale din Kiev.

El a descris experienţa războiului în termeni de cuvinte noi care ucrainenii trebuie să le înveţe. Acestea includ unele teribile precum rachete, ruine şi deportare.

Cu toate acestea, Zelenski a subliniat că ţara sa luptă pentru pace şi victorie.

Armata rusă era considerată a doua cea mai puternică din lume când Moscova a ordonat invadarea Ucrainei, dar ce a mai rămas acum din ea sunt „crime de război, ruşine şi ură”, a menţionat preşedintele Zelenski.

Forțele ucrainene au recucerit în jur de 20% din terenul pierdut în Severodonețk , a anunțat vineri noaptea șeful administrației militare din Lugansk, Serghei GaidaiRusia își va continua operațiunea militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ucraina nu intenționează să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă pe care le primește de la Statele Unite pentru a ataca instalații din Rusia, a declarat un consilier al lui Zelenski.

Procurorii care investighează cazurile de crime de război din Ucraina examinează acuzațiile privind deportarea forțată a copiilor în Rusia, pentru a deschide un dosar de genocid, a declarat procurorul principal al țării.

Doi jurnaliști Reuters au fost răniți, iar un șofer a fost ucis vineri, după ce vehiculul în care se aflau a fost vizat de focuri de armă în timp ce se îndrepta spre Severodonețk.

Putin a negat că Rusia împiedică porturile ucrainene să exporte cereale, spunând că cea mai bună soluție ar fi să le trimită prin Belarus dacă sancțiunile impuse acestei țări ar fi ridicate.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident ziua 101